Zobrazit přihlášovací formulář

Trpíte zácpou? Těmto potravinám se vyhněte obloukem!

  • Publikováno:
Trpíte zácpou? Těmto potravinám se vyhněte obloukem!

Dietní chyby, málo pohybu, životní styl, ale třeba také chronická potíž. Pokud člověk „nejde“ častěji než třikrát týdně, už je to se zažíváním na pováženou. Ženy jsou k tomuto nepříjemnému stavu náchylnější než muži a zácpa je velmi život znepříjemňující problém současné společnosti. Jaké jsou základní poučky pro to, abychom jí netrpěli? A když už se stane, jakým potravinám se doopravdy raději vyhnout?

Proti zácpě jsou nejúčinnější tři zásadní věci. Nejspíš teď budete překvapení, že na první tři příčky se nedostal pohyb, i když ten nikdy neuškodí a na vyprazdňování má také velký vliv.

  1. Dostatečný příjem vody.
  2. Dostatečný příjem vlákniny.
  3. Dostatečný příjem sacharidů.

Možná se divíte sacharidům. Jsou to ale právě ony, které změkčují stolici a jsou nutné pro tvorbu hlenů, které nám pomáhají s vyprazdňováním. Stejně tak dvojsečná je vláknina. Pokud máme vysoký příjem vlákniny, ale nemáme dostatek vody, náš stav (zácpa) se může ještě naopak zhoršit. Proto je tedy třeba dbát na dostatečný příjem všech tří výše zmiňovaných složek potravy.

A teď to vezmeme z opačného konce – když už je zácpa tady, co nejíst, abychom si ji ještě nezhoršili?

Smažené dobroty

Platí zde pravidlo, že jídla bohatá na tuky jsou většinou velmi chudá na vlákninu. A tukům trvá mnohem déle, než mobilizují zažívací systém a než naše tělo opustí. Proto, pokud se cítíme ne zrovna fit, co se zažívání týče, měli bychom se smaženému a všemu, co je bohaté na tuky, raději vyhnout.

Smažené pochoutky jsou také velmi často obalované v bílé mouce, tedy v té procesované. Ta sama o sobě tolik neškodí, jenom do sebe dostáváme hmotu, ze které vlastně nic nevyužijeme. Bílá mouka (a tedy i pečivo a ostatní věci zní vyrobené) mají téměř nulový obsah vlákniny, a pokud nekonzumujeme adekvátní porce ovoce, zeleniny nebo celozrnných výrobků, může se stát, že pravidelně rozhodně chodit nebudeme.

Mléčné výrobky

Ale pouze, pokud trpíte intolerancí k laktóze. Jinak je to, že mléčné výrobky způsobují zácpu, tak trošku něco jako městská legenda. Bohužel, smutným faktem ale je, že disacharid laktózu má problém zpracovat stále více lidí. Nicméně jeho konzumace pro ně vede spíše k průjmu, než ke způsobení zácpy. Pokud je intolerance malá, může laktóza způsobit plynatost, což společně se zácpou rozhodně netvoří dobrou kombinaci.

Banány

Další překvapení. Jsou sice bohaté jak na sacharidy, tak na vlákninu, ale mají tendenci spíše věci zpomalovat, než zrychlovat. I proto jsou jednou z prvních potravin, které jíme, když trpíme průjmem. Takže banány, zvláště ty ne úplně zralé, nám při zácpě rozhodně moc nepomohou.

Čerstvé meruňky a sušené ovoce

Meruňky mají podobné účinky jako banány, čerstvé bychom je proto neměli rozhodně při zácpě konzumovat. Ještě horší je to ale se sušeným ovocem. To obsahuje velké množství vlákniny a je snadné to s ním trošku „přehnat“. A tak je možné, že dojde k situaci, kterou jsme popisovali výše – budeme mít hodně vlákniny, ale neadekvátně málo vody. Což znamená jediné – zhoršení zácpy.

Čaj

Toto může být překvapení, ale nemyslíme čaje ve smyslu bylinkových, ty většinou nemají efekt žádný nebo pozitivní. Mluvíme ale o čajích černých, které obsahují velké množství taninů, tříslovin, které mají svíravé účinky a to se projevuje nejen trpkou chutí, ale také tím, že dělají stolici tvrdší. Další věcí je obsah kofeinu, který by sice mohl střeva rozpohybovat, ale to pouze v případě, že vykompenzujeme jeho dehydratační účinky. A jsem zase zpátky u vody.

Rýže

A zase – podobně, jako s moukou, mluvíme především o bílé rýži. Ačkoliv je pro nás dobrým zdrojem polysacharidů, které do jisté míry nutně potřebujeme, má tendenci v zažívacím traktu zůstávat déle, než například rýže hnědá. Jde opět o to, že jí chybí vláknina, která se ztratí v procesu jejího zpracování. Suchá bílá rýže je pro nás požehnáním, když trpíme průjmem, když je tomu ale naopak, měli bychom se jí vyhnout.     

    

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie