Zobrazit přihlášovací formulář

Kdy skončit a kdy vydržet? Aneb jak poznat, že vztah už není to pravé

  • Publikováno:
Kdy skončit a kdy vydržet? Aneb jak poznat, že vztah už není to pravé

Snažíte se to ve vztahu zkrátka nějak vydržet? Pak je načase se nad ním pořádne zamyslet. Protože když už použijeme slovo „vydržet“ v souvislosti se vztahem, asi to nebude úplná idylka. Přesto pořád může existovat reálná šance, že jde jen o těžké období a vše se dá ještě urovnat. Každý vztah znamená soustavnou práci na něm, mění se nám pod rukama, skoro každý den. Ale někdy je toho už prostě moc. Jak se tedy rozhodnout, když nevíme, jestli to ještě stojí za to? A kdy je lepší odejít?

Samozřejmě, univerzální rada neexistuje. Ale existují různé úhly pohledu. A tak, jakmile se naladíme do té nejobjektivnější možné nálady, zkusme zvážit, zda to má ještě smysl nebo by setrvávání v současném vztahu přinášelo jen trápení.

5 důvodů, kdy se vyplatí ještě chvíli s rozchodem počkat

I když láska někdy prostě nestačí, často je to dost. Je to dohoda mezi dvěma lidmi, že se navzájem chtějí v životech mít, a jsou ochotní těžkosti okolí překonat. Pokud jsme stále zamilovaní (oba), možná stojí za zvážení ještě zůstat.

2. Naše stížnosti nejsou moc podstatné

Tady opatrně. Někdy jsme prostě jenom rozmazlení a přenášíme do vztahu problémy, které tam vlastně moc nejsou. Třeba se změnil partnerův pracovní harmonogram a netráví s námi tolik času? Jeho vina? Těst problémů, které řešíme. Nedaly by se vyřešit tím, že bychom si s partnerem jenom sedli a promluvili.

3. Ještě jsme nevyzkoušeli poradnu

Protože, i když se nám do toho nechce, manželská nebo partnerská poradna ledacos zmůže. Pokud je to ještě řešení, ke kterému jsme nepřikročili, nedali jsme tomu všechny šance.

4. Máme děti

Bohužel, i to je aspekt, který nutně musíme vzít v úvahu. Je pro ně lepší snažit se problémy vyřešit nebo odejít? Nebyly by děti náhodou dobrá motivace k tomu, abychom se oba pokusili na vztahu pracovat tak, aby fungoval…?

5. Chceme na vztahu pracovat oba

Často jenom nevíme, jak. Možná nedostatečně komunikujeme, možná si neříkáme to, co doopravdy cítíme. Musíme být upřímní sami k sobě i k partnerovi. Pokud oba máme vůli, najdeme i cestu.

5 znaků, že je další pokračování ve vztahu jen zbytečným trápením

1. Nemáme o sebe navzájem vůbec zájem

Je nám úplně jedno, kde partner je, co právě dělá. Nezajímají nás jeho city, ani denní program. Apatie je někdy horší než vztek, protože v ní nenajdeme žádné emoce.

2. Jsme sebou navzájem otrávení

Cítíme se podrážděni sotva na svou polovičku pomyslíme. Narostlo v nás opovržení a neuctivost. Nemáme sebemenší zájem na to, abychom brali ohledy na partnerovo pohodlí, štěstí nebo spokojenost, protože on se k nám chová stejně.

3. Už nevidíme prostor ke kompromisu

Vztahy jsou často o kompromisu, o dohodě. Ale někdy už prostě není prostor ani k jednomu. Už jsme dali všechno a dát víc by znamenalo popřít vlastní hodnoty, vlastní já.

4. Nechceme spolu trávit čas

Dát vztah popořádku neznamená trávit čas odděleně, naopak. A když máme kopřivku jen při pomyšlení, že bychom s partnerem měli zajít na večeři… nebo se na něčem takovém vůbec domluvit, no… z toho cest ven moc nevede.

5. Libido se vytratilo

Sex je jedním z barometrů partnerského vztahu. A někdy funguje i mezi lidmi, kteří k sobě jinak moc blízko nemají – a na tom se v dlouhodobém vztahu dá stavět. Samozřejmě, pokudje na čem. Jakmile nás partner přestane přitahovat nebo dokonce začne fyzicky odpuzovat, nejsme schopní se ani „přinutit“ (protože někdy jde jen o to donutit se začít, a pak už je to celkem zábava), tento stav se nebude zlepšovat.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie