Zobrazit přihlášovací formulář

Způsobuje kokosový olej ještě sušší vlasy?

  • Publikováno:
Způsobuje kokosový olej ještě sušší vlasy?

Kokosový olej je právem jedním z největších kosmetických zázraků posledních let. Je skvělý na pleť, na zuby, na vlasy, prostě na všechno. Nebo ne? Ono bohužel dost záleží na tom, jaký typ pleti nebo jak moc zdravé vlasy máme. Jak kokosový olej funguje? A pro koho není vhodný? Pokud se vám zdá, že i přes všechny neuvěřitelně pozitivní ohlasy na internetu jsou zrovna vaše vlasy kvůli kúrám z kokosového oleje kupodivu sušší, nemusíte se mýlit.

Velice podrobný přehled i s několika užitečnými tipy a radami, jak kokosový olej využívat, jsme vám přinesli v tomto článku. Kdy bychom ho ovšem používat neměli, to se zase dočtete tady. Dneska se ale podíváme na případy, kdy může kokosový olej paradoxně vysoušet vlasy a částečně i pokožku.

Kokosový olej je ve svém tekutém stavu, kdy ho používáme jako zábal na vlasy, poměrně řídký. To znamená, že proniká do hloubky vlasů více než jiné oleje. Kokosový olej se doopravdy dostane hluboko do vlasu, což by teoreticky měla být výhoda – ale jen teoreticky.

To, co vlas udržuje pevný, zdravý a pružný, je především vlhkost, která je v hloubce vlasu uzamčená pevnou vlasovou kutikulou. Ta, čím je pevnější, tím lépe drží vláhu ve vlasu. Pokud jsou naše vlasy pevné a nepoddajné, nemáme vysušené konce a vlasy jsou pružné, měli bychom se kokosovému oleji vyhnout. Proč? Protože ve vlasu zabere místo, které by normálně patřilo právě vodě, zamezí jí do vlasu přirozeně vstupovat. A jak budeme postupně olej vymývat, vlasy budou stále sušší a sušší.

  • Tip Mimibazaru: Pro relativně zdravé a nepoddajné vlasy je tedy kokosový olej jako péče poměrně nevhodný, protože bude způsobovat jejich rychlejší vysoušení. Pro takové vlasy se hodí jiné oleje, které jsou tekuté za pokojové teploty, ideální jsou například jojobový nebo arganový.

U suchých a poničených vlasů je poréznost jejich povrchu mnohem větší, tím pádem se kokosového oleje dovnitř dostane mnohem více. Analogicky bychom předpokládali, že je to tedy špatně, že tam především potřebujeme dostat tu vodu, no ne? U suchých a poškozených vlasů je ovšem ten problém, že se voda zejména do jejich konečků dostává moc rychle a způsobuje něco jako „otoky“, zvlášť když při vysoušení mění svůj objem, než se vypaří. Tím ještě víc narušují už tak namáhanou a popraskanou vlasovou kutikulu. Proto potřebujeme kokosový olej pro to, aby se tam té vody nedostalo moc.

  • Tip Mimibazaru: Kokosový olej jako péče o suché a poškozené vlasy je tedy vhodný. Zamezí velkým změnám objemu vlasů zapříčiněných tím, že se do nich dostane mnoho vody.

Kouzelný trik. Kokosový olej rádi používáme zejména k masáži vlasové pokožky a vtírání do délek vlasů. Vlasy u pokožky hlavy jsou ale mnohem zdravější než konečky (všichni s byť jen o trochu delšími vlasy ví, o čem je řeč). Kokosový olej tedy můžeme používat jako masku, ale jen na poškozené části – především na konečky. Rozhodně bychom se měli ale vyvarovat nechávání masky přes noc, kdy se i z dejme tomu spodní třetiny vlasů může kokosový olej vzlínáním dostat více nahoru.

Jak je to s pletí? Jak už jsme psali tadykokosový olej není příliš vhodný na aknózní pleť, může způsobovat větší výskyt vřídků. Jak je to možné, když má antibakteriální účinky? Stejně, jako u vlasů, i do pleti olej postupuje relativně hluboko, může ucpávat póry a „bít se“ s přirozenou mastnotou pleti. A co bylo u suchých vlasů výhodou, je nevýhodou u suché pleti – kokosový olej zabraňuje vstřebávání a zadržování vlhkosti, proto může v některých případech suchou pleť ještě více vysušovat. Vhodný je tedy pro normální až smíšenou pleť, ideálně neproblematickou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kajajanec 27. 9. 2018, 14:13
Kokosový olej na vlasy jsem zkoušela a opravdu to u mne dopadlo katastrofálně. Asi na to opravdu nemám ty "správné" vlasy. Za mne nikdy víc.

Kategorie