Zobrazit přihlášovací formulář

Chcete zpomalit stárnutí? Je čas na změnu jídelníčku

  • Publikováno:
Chcete zpomalit stárnutí? Je čas na změnu jídelníčku

Tak zaprvé. Nikdo z nás dobrovolně nechce stárnout rychleji, než je nezbytně nutné. Ale spousta z nás k tomu přispívá – mnohdy bezděčně, ale přece. Kromě stresu, nedostatku spánku, nadužívání alkoholu a kouření může za naše předčasné stárnutí také například nedostatek některých vitamínů a jiných látek, které nás chrání před nepříznivými vlivy.

Když řekneme „stárnutí“, spousta z nás si vybaví především jistý úpadek našeho vzhledu. Ale my se teď budeme soustředit i na to, aby zůstala svěží nejen naše pleť, ale například také naše mentální zdraví a nervová soustava. Co všechno k tomu potřebujeme? Jsou to především antioxidanty, minerály a ty správné mastné kyseliny. Takže do toho:

Ananas. Ten obsahuje bromelin, látku, která pomáhá štěpit bílkoviny – což nám jde s přibývajícím věkem čím dál hůře. A dobře zpracovávat bílkoviny je pro naše tělo – od svalů pro pokožku – stěžejní. Ananas ale také obsahuje hodně vitamínu C a A, což jsou vynikající antioxidanty.

Ořechy. A jsme zase zpátky u tuků. Ideální jsou mandle a vlašské ořechy, ale hodně toho zvládnou i kešu. Nicméně kombinace vitamínů, minerálů a tuků v ořechách je ideální pro péči o naši pleť, nervovou soustavu, ale i třeba klouby nebo oběhovou soustavu. Ořechy jsou ideálním mlsáním, když nás honí chutě. Zaženou chuť na sladké zdravě!

Avokádo. Kolem tohoto ovoce je po právu velké haló. Obsahuje nejen spoustu vitamínů, ale hlavně velmi zdravých olejů. Kromě toho, že když ho konzumujeme, pomáháme tělu bojovat s cholesterolem, přijímáme hodně vlákniny a vitamínů (například i kyseliny listové), ale také přijímáme neuvěřitelnou spoustu antioxidantů. O avokádu si můžete podrobně přečíst tady, o tom, jak úžasný je avokádový olej (a k čemu se používá) zase tady. A pokud jste zvědaví na nějaké netradiční avokádové recepty, inspirovat se můžete nechat v dalším speciálním článku zde.

Bobule. Maliny, borůvky, brusinky, ostružiny, ale také jahody nebo třešně, to je ovoce, které obsahuje extrémní množství antioxidantů, například borůvky jsou tím proslulé. Skvěle pomáhají na kvalitu pleti, ale také na správné zažívání a duševní stav.

Hroznové víno. Především slupky červených odrůd jsou pro nás skutečným elixírem mládí. Obsahují totiž látku resveratrol, která příznivě ovlivňuje naše srdce, krevní tlak, má protizánětlivé účinky, některé studie dokonce ukazují, že by mohl bojovat proti rakovině.

Olivový olej. Ten je jednou z nejzdravějších potravin, kterou můžeme doma mít. Chrání nás před různými nemocemi, mezi které patří některé typy rakoviny, nemoci oběhové soustavy a srdeční problémy nebo třeba demence. Nutno ale také podotknout, že se dá využít jako vynikající pomocník pro naši krásu. Má ale svá omezení. Kdy ho nepoužívat? To si můžete přečíst tady.

Rybí tuk. Ryby, které žily ve studených mořích, v sobě obsahují speciální oleje, které jsou pro nás nezbytné přijímat v potravě, naše tělo si je neumí vytvořit. Kromě toho, že tyto mastné kyseliny podporují naši svalovou sílu, také zlepšují stav našeho mozku a celé nervové soustavy, myšlení, paměti, kognitivních schopností a tak dále.

Rajčata. Ta obsahují látku lykopen, která je silným antioxidantem. Také podporuje produkci kolagenu a elastinu, které jsou pro mladě vypadající pleť nezbytné. Více si o rajčatech a tom, jaké mají účinky na naši krásu (i zdraví) můžete přečíst v tomto článku. A dozvíte se například, že tepelná úprava jim jenom prospěje, nebo jak si z nich vyrobit omlazující masku.

Mrkev. Tady to bude jednoduché. Prekurzor vitamínu A beta-karoten známe asi všichni a dobře víme, že bychom ho měli užívat (respektive zvýšit jeho příjem), když se chystáme na sluníčko a chceme se opálit. Nejen, že zkvalitňuje naše opálení, ale také chrání pleť před nepříznivými vlivy slunečního záření. A z toho si můžeme vzít to podstatné – chrání pleť.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie