Zobrazit přihlášovací formulář

Co dělat se zbylým cukrovím?

  • Publikováno:
Co dělat se zbylým cukrovím?

Asi se tomu nikdo nikdy nevyhneme. Vánoce jsou svátky všeho možného, ale velmi často také nadbytku jídla. A cukroví obzvlášť. Děláme to všichni – pečeme i cukroví, které není až tak populární, protože chceme mít co nejvíc druhů. Nakoupíme moc surovin, tak co už s nimi – upečeme další. Vždycky chceme vyzkoušet nějaký nový recept, na který jsme narazili na internetu, v časopise nebo nám o něm vyprávěla kamarádka. A výsledkem jsou často hromady cukroví, které od konce svátků už nikdo nechce ani vidět. Co s tím?

Jak říká klasický vtip: Před Vánocemi máme období „Nejezte to!“, které je vzápětí vystřídáno obdobím „Proč to nejíte?!“. I když se snažíme spoustu cukroví rozdat, ostatní nám to oplácí – tety, babičky, kamarádky i sousedi často přinesou krabičku svého cukroví „na ochutnání“, a tak jsme na tom ještě hůř než předtím. Pokud patříte k těm šťastlivcům, kteří se s nadbytkem vánočního cukroví nepotýkají, gratulujeme. My ostatní často s těžkým srdcem zvažujeme, jestli vyhodit, nebo... nebo co vlastně?

I když průběžně, takže to tolik nebolelo, jsme investovali spoustu peněz a času. I na to nejjednodušší cukroví nejsou suroviny zrovna nejlevnější, navíc kdybychom měli spočítat čas, který jsme strávili nákupy a samotným pečením a zdobením, asi by se nám protočily panenky. I když má pečení vánočního cukroví dlouhou tradici, ne vždycky se nám ho podaří ukočírovat. Co tedy se zbytky, o kterých víme, že už je doopravdy nikdo jíst nebude?

První volba – mrazák.

Ale pozor. Pokud už jste někdy zkoušeli cukroví zamrazit, je možné, že po rozmražení nebylo tak úplně dobré. A rozhodně to nebylo tím, že jste si na cukroví vzpomněli až v srpnu na poslední grilovačce. Cukroví je vlastně pečivo, takže je třeba zabránit, aby nasáklo pachy a chutěmi ostatních věcí v mrazáku, potažmo ostatního cukroví. Pokud se tak stane, tak bude všechno cukroví chutnat tak nějak prapodivně stejně (a rozhodně ne dobře), nebo jako vedle se mrazící losos. Ani jedno doopravdy nechceme.

Proto je dobré pořídit si speciální krabičky určené do mrazáku, ideálně na každý druh cukroví zvlášť. Pokud takovými nedisponujeme, můžeme si poradit i podomácku. Ať už cukroví uložíme do jakékoliv krabičky, musíme zamezit průniku vzduchu a vlhkosti. Proto spáry na krabičce přelepíme například izolepou a celou krabičku ještě zabalíme do novin (izolační vrstva od pachů, působí vlastně jako filtr. Zmuchlané noviny v ledničce umí, stejně jako jedlá soda, vytáhnout nežádoucí zápach!) a i v novinách ji ještě buď obalíme potravinovou fólií, nebo aspoň ji vložíme do sáčku. Teprve pak budeme mít jistotu, že až cukroví rozmrazíme, bude zase jako čerstvě upečené.

Pečeme z upečeného

Cukroví je ovšem také vhodné jako základ pro další pečení. Když rozdrtíme rohlíčky, linecké, zázvorky, perníčky... vznikne nám skvělý základ pro pečení buchet, vynikající náhražka strouhanky nebo rozdrcených piškotů do závinů; cukroví se tak dá skvěle recyklovat.

Tip Mimibazaru: Rozemleté nebo rozdrcené perníčky budou úžasným základem nebo doplněním chuti pro všechno, do čeho dáme povidla nebo sušené švestky.

Máte rádi žemlovku? Klasickou zemlbábu většinou připravujeme z rohlíků nebo veky, ale taková žemlovka z vánočky nebo štoly, to je docela jiná písnička. Kdo nezkusil, nepochopí!

Trošku problém nám může udělat nepečené cukroví, jehož zužitkování při následném dalším pečení není až tak jednoduché. Ale zkušená kuchařka si poradí – v dobrém robotu můžeme kdejaké nepečené cukroví použít k dochucení krémů, můžeme ho přidávat do pudingů a rýžových kaší nebo nákypu, kreativitě se meze nekladou!

A rozhodně pak nemusíme mít špatný pocit z toho, že naše úsilí přišlo vniveč a my ho vyhodili do koše.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie