Zobrazit přihlášovací formulář

Cvičení ne a ne zafungovat? Možná víme proč.

  • Publikováno:
Cvičení ne a ne zafungovat? Možná víme proč.

Mnoho z nás propadlo dvěma trendům poslední doby. Oba jsou sice ne zrovna úplně pochopitelné, ale prostě jsme je jako ženy přijaly. Tím prvním je návrat k hustému a výraznému obočí, tím druhým je co nejkulatější, pevný a klidně i trošku větší zadeček. Zatímco na obočí si můžeme koupit tužku, stíny nebo gel a nějak ho prostě nafingovat, se zadečkem neuděláme nic jiného, než že budeme cvičit. Ale... co když cvičíme, cvičíme a on se ne a ne zvednout, zakulatit a vyhladit?

Existuje zhruba sedm nejběžnějších chyb, které děláme, když se snažíme vycvičit si moderní hýžďové svaly. Tak se na ně podíváme.

Nejsme nohama na zemi. A tentokrát to myslíme obrazně. Prostě nejsme realistické v přístupu k našemu tělu a cvičení. Často se setkáváme se zklamáním, že ani po týdnu usilovného tréninku není vidět žádná změna (ano, čtete správně, po týdnu – i taková očekávání existují). Udělejte si fotku „před“ a první „po“ až cca po 4 – 6 týdnech, kdy budete posilovnu navštěvovat ideálně ob den.

Naše jídlo úplně nekoresponduje s naším záměrem. I když máme v plánu jenom formovat a ne hubnout, je třeba zařadit na jídelníček jiné potraviny než dosud. Svaly se totiž musí mít z čeho budovat. Je třeba bílkovin, vlákniny a tak jako tak omezit cukry, protože můžou narušovat metabolismus jiných živin.

Zanedbáváme kardio. Je to podobné jako s jídlem. I když nechceme hubnout, chceme zvětšit svaly. A to nepůjde vidět, když na nich bude pořád vrstva tuku. Potřebujeme tyto dvě vrstvy plynule zaměňovat. Pokud se vám zdá, že pokrok nevidíte dlouho a už je to podezřelé, zařaďte více kardio cvičení.

Podceňujeme výpady. S věkem se naše svalová struktura mění, slábne a ochabuje. Ale nejen svaly, stejně tak se ztrácí hybnost kloubů a pružnost šlach, vazů a úponů. Ne nadarmo jsou výpady nejdoporučovanější cvik na hýždě, ale vlastně celé nohy. A aby byly co nejšetrnější pro klouby, dělejte je ideálně směrem dozadu, ne dopředu! A kolik jich zvládnete kdykoliv můžete. Čím větší rozsahy, tím lépe.

Ignorujeme zbytek svalů na nohách. Bohužel, tak výrazně izolovaný trénink, jak bychom si představovali, není vůbec zdravý. Jakmile nezatěžujeme všechny svaly alespoň plus mínus rovnoměrně, ničíme si klouby a snižujeme komfortní rozsah pohybu. Zvlášť ti, kdo třeba běhají, mají pěkně vypracovaná přední stehna a lýtka, ale i při cíleném zpevňování zadečku je třeba zapojit i tyto partie. A rozhodně bychom neměli zapomínat na vnitřní stehna!

Nezdviháme dostatečnou váhu. Aby byl zadeček pevný a kulatý, je třeba zvětšovat svaly – a to se neobejde bez zdvihání zátěže. Pokud začínáte, je v pořádku cvičit pouze vlastní váhou, ale časem se nevyhnete přidávání závaží – pokud tedy chcete sval zvětšit a ne jen ho udržovat efektivní. A tak i dřepy a výpady budete časem muset dělat s činkami v rukách nebo na ramenou.

Děláme špatný typ cvičení. Velmi záleží na typu naší postavy. Jiné cviky si vyžadují postavy typu jablko, hruška, přesýpací hodiny... atd. Někdo by se měl vyhnout vytrvalostnímu kardiu, jiný zase přílišnému závaží. Tak jako tak je ideální, když si na začátek své cesty za vysněnou postavou (potažmo hýžděmi) zaplatíte dobrého společníka – trenéra, který vám nejen doporučí ideální cvičení, ale který vás také trošku pohlídá.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie