Zobrazit přihlášovací formulář

Levandule proti úzkosti i bolesti hlavy

  • Publikováno:
Levandule proti úzkosti i bolesti hlavy

Je naprosto v pořádku cítit se sem tam pod tlakem nebo ve stresu. Co ale není v pořádku je zažívat úzkostné stavy dlouhodobě. Spouštěčem úzkostí mohou být nejrůznější události nebo pocity, každý máme jiné dispozice a jiný práh dráždivosti nervové soustavy. A tak se obáváme a obáváme, až se z takového psychického rozpoložení stane standard. Odborná pomoc lékaře je na místě. Pomoct si ale můžeme také sami, především tím, jak k sobě přistupujeme.

Aplikace pozitivního myšlení a nastoupení na cestu sami k sobě je pro každého obtížná. Nepopadat beznaději je občas těžké i pro psychicky zdravého člověka, natož pro někoho, kdo má diagnostikovatelnou poruchu. Více o úzkostech, jakožto o jedu dnešní doby, si můžete přečíst v samostatném článku.

Úzkosti se projevují krátkodobě, ale také dlouhodobě. Mezi jejich symptomy patří například nespavost, špatné držení těla (neustále se choulíme do ochranné pozice), zažívací potíže a další. To všechno má dlouhodobý vliv na naše zdraví – od přibírání na váze po kardiovaskulární choroby nebo choroby pohybového aparátu.

Je třeba relaxovat

Zázračná formulka, která se mnohem snáz řekne, než provede. Naštěstí můžeme využít pomoci, která se nám nabízí skoro na každém rohu – v přírodě existují bylinky, které obsahují látky, co účinně bojují proti kdečemu. Včetně úzkostí a deprese.

Levandule lékařská je jednou z nich. Levanduli využívají lidé na zklidnění už celá staletí, tlumí podráždění nervů, pomáhá se spánkem a celkově relaxuje tělo i mysl. Levandule obsahuje třísloviny, terpeny a silice, tedy éterické oleje. Právě ty mají na naše tělo a mysl uklidňující účinky. Levandule podporuje koncentraci, relaxaci, mírní stres a jeho účinky. Využít ji můžeme několikerým způsobem.

  • V aromaterapii. Esenciální levandulový olej můžeme inhalovat pomocí speciálních aromalamp.
  • Jako čaj. Odvar ze sušených levandulových květů
  • Při koupeli. Dejte pár kapek levandulového oleje do své koupele, horká lázeň zajistí, že se olej rozvoní.
  • Jako příměs do tělového mléka. Smíchejte dvě kapky levandulového oleje s tělovým mlékem, které běžně používáte, a naneste na pokožku.
  • Jako polštář. Levandule se používá jako náplň do speciálních polštářků, které mají většinou dekorační a lehce vonný účinek. Mějte takový polštářek v posteli, aby vám levandule pomohla se spánkem. Stejně tak můžete použít esenciální olej, nakapat ho na polštář (vyhraďte si jedno povlečení).
  • V tabletách.
  • Jako ingredienci v nápojích. Nealkoholické limonády můžete připravit také s příměsí levandule (jeden šálek sušených květů se intenzitou vyrovná cca čtyřem kapkám esenciálního oleje).

Bolest hlavy

Jak už bylo řečeno výše, při stresu, respektive úzkostech, je naše tělo neustále v napětí. To vede ke svalové zatuhlosti, která se může projevit různými bolestmi, nejčastěji bolestmi hlavy a zad. I od těchto bolestí vám může pomoci levandule, právě díky svým relaxačním schopnostem.

Stresová bolest hlavy může být způsobena akutně výkyvem hormonální hladiny a krevního tlaku, ale také dlouhodobě, kdy je vlivem svalové křeče způsoben trvalý vliv na krční páteř, trapézy a svaly na krku. Je nutné tyto svaly zrelaxovat, můžete použít levandulový olej k masáži (ať už samostatný nebo jako příměs do masážního mléka nebo jiného oleje), ale také k celkové relaxaci těla.

  • Pokud zažíváte bolesti hlavy způsobené zatuhlými svaly a podrážděnými nervy, dbejte především na spánek. Nejen jeho délku a kvalitu, ale také na pozici, ve které spíte. Snažte se o co nejergonomičtěší vypodložení hlavy, nejsou vhodné velké polštáře ani pozice, které staví tělo do nepřirozené polohy.

Tipy Mimibazaru

  • Existuje celá řada bylinek, které pomáhají s úzkostmi a psychickou nepohodou. Patří mezi ně například meduňka, heřmánek, kozlík lékařský a další.
  • Levandule je taktéž účinný repelent! Odpuzuje komáry i klíšťata, takže provonět si jí byt v letních měsících je dobrý nápad z více důvodů.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie