Zobrazit přihlášovací formulář

Bolesti podbřišku, které nemají co dělat s menstruací

  • Publikováno:
Bolesti podbřišku, které nemají co dělat s menstruací

Většinu bolestí podbřišku, které ženy pociťují, nějak souvisí s menstruačním cyklem. Ale zdaleka ne s takovou převahou, s jakou bychom se mohli domnívat. Někdy totiž podbřišek bolí jako čert, i když je menstruace daleko před námi. Jaké jiné běžné stavy mohou za tuto nepříjemnou bolest? Přetrvávající bolest, píchání a křeče, které nám sem tam nedovolí se ani pořádně nadechnout, zdaleka nemusí být jen radosti doprovázející naši periodu.

Stejný areál

V podbřišku zdaleka nesídlí jen naše reprodukční orgány, mnoho bolestí podbřišku má co do činění se střevy. Pokud je bolest lokalizovaná na obou stranách stejně, většinou jde o systémovou poruchu, jako je nadýmání nebo nějaká dietní chyba, pokud je ovšem lokalizovaná ne jedné straně.

  • Syndrom dráždivého tračníku (IBS). Tato nemoc se vyskytuje častěji u žen, nejčastěji pak v dospívání a mladé dospělosti. Může za ni často stres, napětí, úzkost, hormonální změny, ale také různé stravovací návyky nebo léky. Jde o chronickou potíž s vyprazdňováním tlustého střeva, která má i další příznaky (můžete se cítit vyčerpaně vyprazdňování je bolestivé, máte buď zácpu, nebo průjem). Velmi často je tato porucha způsobena hormonálními změnami v důsledku stresu, na který tělo odpovídá zvýšenou svalovou aktivitou (která se projevuje právě buď zácpou, nebo průjmem).
  • Divertikulóza. Jedná se o zánět střeva, který je provázený chronickou zácpou. Za divertikulózu můžou především civilizační faktory (nedostatek pohybu, špatná strava s nízkým obsahem vlákniny atd.). Jedná se vlastně o formu kýly, kdy na tlustém střevě vznikají výdutě (které se časem objeví každému z nás) a zvlášť tuhá stolice pak může způsobovat problémy. Největší hrozba spočívá v tom, že se některá výduť proděraví a obsah střeva se dostane do břišní dutiny. Pokud vás bolí břicho a krvácíte při stolici, okamžitě vyhledejte lékaře. Při divertikulóze dočasně ulevují studené obklady na břicho, ale systémové řešení je nutné.            
  • Zácpa. Ta nás může pěkně potrápit, i když se nejedná o nic závažného (dokud není chronická popř. zapříčiněná výš uvedenými nemocemi). Většinou je způsobená stravováním, ale často také stresem nebo cestováním. Vyřešit se dá zvýšeným příjmem vlákniny, dostatečným pitným režimem, nebo jednorázovým podáním medikamentů.
  • Plyny. Křeče v podbřišku, které mají asi nejjednodušší řešení. Nadýmání může ze začátku vypadat jako intenzivní bodání v podbřišku, ale časem vám dojde, že to asi nebylo blížící se menstruací. K nadýmání vede stres, překotná konzumace jídla a obecně sycené nápoje, ale také například tyto potraviny.

A jiné důvody

Přetažený sval. Mohlo se to stát náhodou při jednom nezvyklém a náhlém pohybu, nebo to prostě jen přeháníte s cvičením a svaly se nestíhají regenerovat. Pomůže dostatečná hydratace, hořčík a chvíli klidu.

Ovulace. Při ovulaci produkujeme hormony, které mají mimo jiné za následek lehké stažení svalů kolem dělohy a střev. Proto mnohé ženy zažívají křeče ve střevech a například průjem při menstruaci. Bolestivá ovulace není nic vzácného, dokonce se dá brát pozitivně – alespoň o ní víte (může se objevit i lehké krvácení). Pokud jsou ovulační a menstruační křeče moc velké, většinou pomůže antikoncepce (nebo jednorázově léky na bolest). Opět, na uvolnění svalové křeče je ideální dostatečný příjem hořčíku.

Problém s bederní páteří. Některé bolesti podbřišku jsou způsobeny utlačením nervů v bederní páteři. Může za to dislokovaná ploténka, obratel, ale také například nedostatečná svalová opora bederní páteře. Zkuste se protáhnout, protáhnout také kyčle a začít se věnovat posilování zádového svalstva a svalů středu těla. Na tzv. core je jeden z nejlepších cviků prkno neboli plank. Chcete o něm vědět více?

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie