Zobrazit přihlášovací formulář

Anýzem nejen proti vráskám

  • Publikováno:
Anýzem nejen proti vráskám

Anýz všichni známe jako koření, které patří většinou do perníku, kompotu nebo svařeného vína. Bedrník anýz je ale našemu zdraví i kráse mnohem prospěšnější, než bychom si mohli myslet. Jako přírodní medicína se používá odedávna, je součástí i naší historie a lidového léčitelství. V moderní době jsme na něj ale trošku pozapomněli, jako ostatně na mnoho dobrého, co nám historie přinesla. A přitom se díky anýzu můžeme účinně bránit třeba vráskám!

Plody anýzu jsou nám známé jako koření, ale čaj nebo odvar z nich, popřípadě jeho žvýkání nám může přinést také mnoho jiných benefitů. Co všechno anýz zvládne? Z mnoha zdrojů vyplývají především tyto jeho zdravotní účinky.

  • Podporuje správné fungování ženského těla, upravuje cyklus a podporuje laktaci.
  • Zklidňuje podrážděný zažívací trakt, předchází zácpě a podporuje zažívání.
  • Ničí zápach z úst.
  • Působí zklidňujícím a ozdravným efektem na pokožku.
  • Slouží jako prevence astmatu a bronchitidy.
  • Uvolňuje dýchací cesty, podporuje vykašlávání a rozpouštění hlenů.
  • Řeší problémy s lupy – má antifungální a antiseptické (silice anetol) účinky, takže jeho odvar můžeme použít také na ošetření pokožky hlavy.

Anýzová krása

Anýz se osvědčil jako prevence vzniku vrásek, dokonce dokáže vyhladit i ty už existující (i když ne hluboké). Jak si připravit takový malý domácí zázrak pro mladistvě vyhlížející pleť?

Připravte si půl šálku anýzu a dva šálky vody (nebo jakékoliv jiné množství v tomto poměru). V hrnci nechte vodu zavařit, přidejte anýz a vařte dohromady zhruba tři minuty. Sundejte z plamene a nechte odpočívat. Jakmile směs úplně vychladne, přeceďte ji a dejte do skleněné nádoby s víčkem.

Používejte anýzovou vodu každé ráno hned poté, co si vyčistíte obličej. Opláchněte jej malým množstvím anýzové vody, popřípadě naneste na vatový tampónek a jím obličej vyčistěte. Pozor, nepoužívejte místo čisticí kosmetiky, anýzovou vodu nesmýváme.

Výsledek se dostaví už po pár dnech. Pokožka bude o poznání vypnutější a mladistvější. Jen si dejte pozor, abyste kupovali kvalitní, organický anýz, který nebude poznamenaný chemickým ošetřením. Ale sehnat takové potraviny už dnes naštěstí není takový problém.     

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

alimagicka 3. 12. 2017, 14:26
Dobrý den, rada bych si tento zázrak vyzkoušela, ale nevím jestli mám použít anýz z receptu, či badyán z obrázku. :-o
jarunka54 1. 12. 2017, 15:15
Na obrázku není anýz, ale badyán
Veruuu28 6. 12. 2017, 15:17
@jarunka54 Myslím, že badyán je jiným slovem čínský anýz, vypadají hodně podobně, ale z anýzu se používají jenom semínka a ne ten obal...

Kategorie