Zobrazit přihlášovací formulář

Odšťavňovat brambory? Ano!

  • Publikováno:
Odšťavňovat brambory? Ano!

Málokdo by dokázal jen tak z hlavy vymyslet využití pro syrové brambory. Vždyť jsou pro člověka téměř nestravitelné. To ale platí především o jejich pevných složkách, o tom, že z nich můžeme získat šťávu relativně nijaké chuti, zato ale velké ozdravné moci, se tolik neví. A přitom nám umí detoxikovat tělo, ozdravit játra, ledviny, působí na žaludek, je plná vitamínů a dokonce nám umí pomoct zhubnout.

Brambory jsou potravina, bez které si náš jídelníček vlastně skoro ani neumíme představit. Je to jedna z nejlevnějších a nejrozšířenějších kulturních plodin na světě a můžeme slýchat názor, že i kdybychom měli jíst celý život jen brambory s máslem, pokryla by tato strava naše potřeby živin. I když do toho bychom se raději nepouštěli.

Brambory obsahují bílkoviny, sacharidy, něco málo tuků, ale zejména vlákninu a velké množství vitamínů a minerálů. A o ty nám jde především, protože většina z nich se tepelnou úpravou poškodí. Když brambory ošťavníme, získáme ale jejich koncentrovanou esenci.

  • Brambory odšťavňujeme v odštavňovači oloupané a umyté ve studené vodě. Musíme se ujistit, že jsme vyřízli jak všechny černé tečky, tak odstranili zelená místa. Oba tyto defekty totiž znamenají zvýšené množství toxických látek.

Proč a jak pijeme bramborovou šťávu?

Stavů, při kterých je vhodné pít bramborovou šťávu, je mnoho. Od pozitivního působení na kardiovaskulární systém, snižování hladiny cholesterolu, po působení na ledviny. Ale popořadě:

  • Působí protizánětlivě, je tedy vhodné ji pít při prvních projevech artritidy, ale i jiných chronických zánětlivých onemocněních, jako jsou například záněty střev, poševní záněty, problémy se slinivkou a tak dále.
  • Zklidňuje zažívací trakt, pomáhá proti gastritidě. Pozitivně působí na všechny části zažívacího traktu, od poruch trávení, pálení žáhy, rozdrážděného žaludku i střev, až po hojení žaludečních vředů a prevenci jejich vzniku.

Tip Mimibazaru: Bramborová šťáva je velmi vhodná pro sportovce, pomáhá totiž z těla vyplavovat kyselinu mléčnou a přispívá tak k rychlejší svalové regeneraci.

  • Velmi příznivě působí na ledviny, je tedy vynikajícím doplňkem při léčbě jakéhokoliv jejich onemocnění. Nádavkem zabraňuje vzniku inkrustací (srůstů) v močové trubici, které často provázejí velmi nepříjemné a bolestivé stavy.
  • Působí pozitivně na krevní oběh, snižuje tlak i hladinu cholesterolu.
  • Podporuje hubnutí. Pokud chceme využít bramborovou vodu k hubnutí, pijeme jí sklenici každé ráno a večer zhruba dvě hodiny předtím, než jdeme spát.

Tip Mimibazaru: Byli byste překvapeni, jakou chuť má bramborová šťáva – nijakou. Je proto ideální ingrediencí do smoothies, můžeme ji mixovat s kokosovou vodou nebo například odšťavenou mrkví nebo okurkou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie