Zobrazit přihlášovací formulář

Silnější nehty přirozenou cestou

  • Publikováno:
Silnější nehty přirozenou cestou

Stejně jako většina věcí na našem těle, ani tvar a síla našich nehtů nejsou rozdávány stejnou měrou všem. Pokud trpíte celý život křehkými, lámavými a tenkými nehty, na vině není nikdo jiný, než genetika a příroda obecně. Kvalitu našich nehtů ale můžeme aktivně zlepšovat – stejně, jako pokožka a vlasy, i nehty potřebují správnou výživu a zacházení. Takže i když nebyly zrovna do vínku dány silné a hezky tvarované nehty, můžeme jít jejich kvalitě trošku naproti.

Nehty potřebují především dostatek vitamínů a minerálů v naší stravě, což víme, často také bereme doplňky stravy, abychom je posílili. Pestrá strava a tabletky jsou ale jenom jedna z cest, jak se o nehty starat. Moc dobře víme, že ruce, dlaně, prsty a nehty jsou jedny z nejnamáhanějších částí našeho těla, takže jsou neustále vystaveny nějakému mechanickému nebo chemickému vlivu.

  • Omezit vliv chemie je pro dravé nehty esenciální. Nehty jsou pokryté ochrannou olejovou vrstvou, kterou když odstraňujeme mycím prostředkem na nádobí nebo jinými úklidovými prostředky, tak nehty slábnou, vysušují se a jsou náchylnější k lámání, třepení a jinému poškozování. Takže ideálně před úklidem nebo prací s chemikáliemi všeho druhu namazat nehty vazelínou a na ruce hezky ochranné rukavice.

Nezbrušovat, nevyhlazovat! Pokud máte nerovné, hrbolaté nebo jinak nestejnoměrné nehty s rýhami, často připadne jako dobrý nápad je prostě zbrousit jemnými pilníčky. Bohužel, v takových případech si na nehtu zbrousíme jejich silné části, a jak porostou, budou mnohem lámavější a křehčí. Lepší nápad je vyrovnávací lak, pokud si chcete vyhrát – vyplňte rýhy a hrbolky krycím a bezbarvým lakem na nehty. Svrchní laky jsou hustší a vyrovnávají nerovnosti nehtů.

Pilujte správně. Když už máte odpilováno nehtu, kolik potřebujete, na závěrečnou úpravu zvolte nejlépe skleněný pilník, popřípadě smirkový (rozhodně ne kovový). Poslední úpravy pak zajistíme tahy pilníkem po směru růstu nehtů.

Se záděry i zatrženými nehty pryč. Záděry a zatržené nehty jsou většinou výsledkem mechanického poškození a můžou znamenat infekci a následné třepení. Jakmile si jich všimnete, opatrně je odstřihněte – neodtrhávejte.

Pozor na kůžičku. Nepoškozujte ji a to nijak! Zatlačování je maximální formou mechanického poškození, které je schopná kůžička snést. Z kůžičky nehtového lůžka vyrůstá nehet, vyživuje ho a zásobuje právě tím nezbytným mazem, který je třeba pro ochranu a výživu.

Koupel. Kokosový nebo olivový olej s rozmixovanou nebo rozpuštěnou tabletou vitaminu E a lehce zahřát. Ideální kombinace pro lámavé nehty. Vyvarujte se dlouhého máčení ve vodě! Ta nehty vysušuje, což vede k jejich třepení a lámání.

Dávejte pozor na produkty. Všechno, co vysušuje, je pro naše nehty (a ruce obyčejně). Investujte čas a také trochu víc peněz) do kvalitních odlakovačů, laků, péče a rozhodně udržujte ruce opečované a nakrémované.

  • Nehty nejsou nástroj! Ani párátko, ano šroubovák, ani páka, ani nic z toho, na co všechno je často používáme. Třepíme je a oslabujeme!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie