Zobrazit přihlášovací formulář

Zapomenuté kouzlo ječných krup

  • Publikováno:
Zapomenuté kouzlo ječných krup

Těstoviny, rýže, brambory. Poslední dobou jsme se, co se týče příloh, zasekli na velmi omezeném výběru. Sice máme spoustu druhů rýže i těstovin, ale to naší stravě pestrost nedodává. Co bychom ale řekli na to, že bychom si mohli dopřát přílohu, která má o mnoho větší obsah bílkovin, vysoký podíl vlákniny a téměř žádný lepek? Která je požehnáním pro naše zažívání, snižuje cholesterol i krevní cukr, regeneruje a je extrémně výživná?

Zní to dobře, že ano? A rozhodně to není pohádka. Řeč je o kroupách, speciálně o těch ječných – ale k tomu se dostaneme později. Co to vlastně jsou kroupy? Kroupy je souhrnný název pro zrna obilovin bez jejich obalů (nebo pseudoobilovin, jako je quinoa nebo pohanka. Jejich výhodou je, že neobsahují lepek, jako mnohé obiloviny). Takže můžeme mít kroupy z ovsa, pšenice nebo ječmene, o kterých bude v následujících řádcích řeč. Obecně je největší výhodou krup to, že obsahují velké množství vlákniny (jsou celozrnné), a jejich využití je velmi široké. I když jsme na ně trošku pozapomněli.

Ječné kroupy

Ječné kroupy můžeme najít pod různými názvy, kromě jiného také například jako perlový ječmen – překladem z anglického „pearl barley“. V anglosaském prostředí jsou kroupy stále populární, mnohem častěji se využívají jako přísada do polévek a ragú, jako samostatná příloha nebo jako hlavní součást pokrmu.

  • Ječné kroupy jsou extrémně výživné. Obsahují samozřejmě velké množství sacharidů, ale nikoliv lepku, toho jen naprosté minimum. Výhodou jsou především bílkoviny, kterých obsahují o poznání více než rýže, a vláknina, díky níž jsou kroupy ideální jako strava udržující v schodu a čistotě náš zažívací trakt. Velmi účinná potravina, trpíme-li zácpou.
  • Obsahují velké množství vitamínů skupiny B a křemík, omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin, působí protizánětlivě i pozitivně na naši kůži, vlasy i nehty. Díky křemíku také podporují regeneraci vaziva, stejně tak působí díky obsahu dalších minerálů a vitamínů (E, železo, vápník, selen, draslík) velmi příznivě na nervovou soustavu. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi.
  • Jsou skvělé na regeneraci organismu, umí uvolnit zatuhlé tkáně, dokonce kombinace obsažených látek má jisté protinádorové účinky.

Jak je použít?

Receptů ne využití ječných krup je nespočet. Můžete je použít do polévek místo nudlí, uvařit z nich kaši, kubu, šoulet, přidávat do knedlíků, zabijačkových specialit, salátů, dokonce je připravit nasladko. Stejně tak z nich můžeme připravovat odvar s regeneračními účinky, když kroupy pomeleme, získáme prášek, který můžeme použít i jako zevní obklad na podrážděnou nebo zanícenou pokožku.

  • Tip Mimibazaru: Vaření krup je trošku ošemetná věc. Potřebují minimálně třicet minut na to, aby změkly a byly pro nás stravitelné – někteří dokonce radí namočit je kvůli stravitelnosti přes noc do vody. My doporučujeme použít rýžovar, pokud máte. V rýžovaru připravíme kroupy stejně jednoduše, jako rýži, nemusíme je při vaření hlídat – postupujeme stejně, jako při vaření rýže (nebo bulguru) – na jednu odměrku krup dvě odměrky vody.
  • Tip Mimibazaru: Ječné kroupy jsou vynikající potravina při redukčních, ale i nabíracích (svalových) dietách. Zasytí na dlouho, jsou energeticky výživnější než ostatní přílohy a skvěle upravují trávení, regulují činnost střev a regenerují tkáně, podporují detoxikaci organismu.

Pokud hledáte zdravé a vhodné ozvláštnění svého jídelníčku, zkuste sáhnout po té nejklasičtější klasice a zařaďte ječné kroupy!

Jestli vás zaujal recept na obrázku, můžete jej vyzkoušet zde.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Zdenikv 11. 3. 2018, 11:00
Škoda, že na fotce je pohanka a ne kroupy
Nadys 17. 3. 2018, 13:23
@Zdenikv Na fotce není pohanka.Jsou tam kroupy a fazole adzuki.
MíšaC 17. 3. 2018, 20:28
@Nadys Původně tam byla úplně jiná fotka - s pohankou (smich)

Kategorie