Zobrazit přihlášovací formulář

Máte v hlavě zataženo? Co to způsobuje a jak proti tomu bojovat

  • Publikováno:
Máte v hlavě zataženo? Co to způsobuje a jak proti tomu bojovat

Asi to znáte. Ten pocit, kdy se nemůžete soustředit, kdy se váš mozek jakoby neprobudil, kdy všechno děláte tak nějak napůl poslepu a bez mentálního nasazení. A nejde se o to ani snažit. Hlava je rostě v mlze, všechny její funkce jsou pomalené a tak trošku nespolehlivé. Co to způsobuje? Je takový stav pro tělo nebezpečný? A jak proti tomu bojovat?

Se zamlženou hlavou nejsme nikdy plně přítomní tomu, co se kolem nás děje. To je nejen příšerně otravné pro nás samotné, ale také nebezpečné (třeba v autě) a potenciálně komplikující pracovní i osobní život. Sem tam se to stane každému, prostě některé dny máme mysl jasnější než jiné, ale pokud takovou zpomalenost zažíváme vlastně denně, neměli bychom ji podceňovat. Jde především o symptom, takže bychom se měli pustit do pátrání po jeho příčině.

Stres. Překvapení, co? Mnoho lidí si neuvědomuje všechny neblahé dopady, které na naše tělo a mysl dlouhodobý stres má. A přiznejme si, život bez stresu dneska snad ani neexistuje. Jde ovšem o to uvědomit si, kdy ho už je moc (s tím by vám mohl pomoci tento článek). V takovém případě bychom se měli vyhnout alkoholu, nikotinu a kofeinu a zařadit více fyzického cvičení a aktivit. Nejenom proto, že „se to tak dělá“, ale především proto, že se nám vyrovnají hormonální hladiny.

Léky. Zastřená hlava je velmi častý nežádoucí účinek léků. Například antidepresiv, antiepileptik, ale i těch běžněji užívaných. Pokud tento příznak neodezní do pár týdnů, můžete se s lékařem poradit o změně dávkování nebo dokonce přejití na jiné léky.

Zdravotní stav. Infekce, únava, změny stravování a další může ovlivnit to, jak jasně dokážeme uvažovat. Infekční onemocnění, anémie, fibromyalgie, deprese, migrény, cukrovka, hypofunkce štítné žlázy, autoimunitní onemocnění...

Alergie. Alergie se nemusí projevovat jenom zažívacími potížemi, vyrážkou nebo otékáním dutin. Může se projevit také určitým zpomalením organismu, zastřeným myšlením. Speciálně se tak může projevovat alergie na arašídy nebo umělé sladidlo aspartam – zkuste si vést deníček jídla a symptomů, třeba vypátráte příčinu. Se vším vám pomůže lékař nebo výživový specialista, ale pokud se váš mentální stav zlepší při vyřazení určité potraviny z jídelníčku, asi jste na to kápli.

Hormonální změny. Ano, zase za to můžou hormony. Těhotenství, menopauza, antikoncepce, menstruace... všechno může mít vliv na naši mozkovou aktivitu. Soustředění, pozornost, reakční doba, paměť. To všechno může být malinko zpomalené.

Nedostatek spánku. Nejen na hodiny, ale také na kvalitu. Většina z nás potřebuje něco mezi 7 a 9 hodinami spánku denně. Jsou mezi námi i tací, kterým biologicky stačí okolo 4 hodin, ale to je vzácnost. Méně i více spánku nám může být na škodu (jak to vypadá, když je spánku moc, čtěte tady). Spánek a problémy s ním spojené často souvisí se stresem, se kterým tvoří soustavu nemile spojených nádob. Pokud máte potíže s usínáním, můžete vyzkoušet tento trik, a co se kvality spánku týče – žádná těžká jídla, tma, ne moc horko, vypnout všechny obrazovky alespoň hodinu před spaním, místo televize nebo telefonu zkuste raději knížku.

Strava. Ano, všichni víme, že to, co jíme, ovlivňuje naše tělo, naši váhu a způsob, jakým fungujeme. Je to ale i nedostatek určitých vitamínů, který může ovlivňovat, jak funguje naše hlava. Jedním z kriticky nedostatkových vitamínů je pro současného člověka vitamín B 12, jehož absence může páchat neurologické škody. Dalším z nedostatkových vitamínů je vitamín D, o kterém jsme napsali celý článek. Dalšími, často chybějícími látkami jsou omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které přispívají ke správné funkci mozku. Naštěstí – dokud neupravíme stravovací návyky a režimová opatření, dá se období překlenout pomocí suplementů. A co ještě ovlivňuje naše myšlení? Přemíra cukrů, respektive kolísání hladiny glukózy v krvi. To si totiž také zahrává s hladinami našich hormonů. Ona zdravá strava není jenom kvůli tomu, jak vypadáme, ale také o tom, jak se cítíme.

...než si ale stanovíte diagnózu, zkuste jít po tom nejpravděpodobnějším. Vypněte počítač, relaxujte. Zajděte si na procházku, dobře se najezte a vyspěte. Možná nám to hlava jenom „vrací“ za to, jak chabě se o tělo a duši staráme.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie