Zobrazit přihlášovací formulář

Pět zázračných masek z domácí spíže

  • Publikováno:
Pět zázračných masek z domácí spíže

K tomu, abychom dostali tu nejlepší péči, často nepotřebujeme drahé kosmetické přípravky. Příroda nám nadělila vlastně všechno, co potřebujeme. A nejen, že většinu nejdůležitějších ingrediencí pro plnohodnotnou, jemnou, efektivní a ohleduplnou péči o naši pleť a vlasy máme možnost koupit v každém obyčejném obchodě, ale velmi pravděpodobně je máme doslova na dosah ruky. Konkrétně ve spíži a v ledničce. Jak si dopřát péči jako ze salónu a přitom nevytáhnout paty?

Velký hit současnosti je tak zvané DIY, tedy „do it yourself“. Je to možná jenom o malinko pracnější způsob, jak dosáhnout téhož výsledku, jako s koupenými a hotovými věcmi. A to můžeme mluvit o kosmetice, oblečení, čisticích prostředcích, jídle. Prostě DIY. A když už přistoupíme na tyto metody, můžeme si být jistí jednou věcí – budeme se chovat mnohem ekologičtěji, necháme na sebe působit mnohem méně chemických látek a budeme vědět o každé ingredienci, kterou použijeme. Konec sáhodlouhého studování složení.

Jak na zářivou pleť a zdravé vlasy?

Pokud chcete svou koupelnu proměnit v mini wellness, domácí spa, nemusíte utíkat do drahých obchodů pro nejvybranější kosmetiku. Stačí zajít do kuchyně a vzít si pár naprosto obyčejných přísad. A tady jsou nejjednodušší a nejefektivnější kombinace.

  • Vyživená pleť

Jogurt + med

Probiotika obsažená v jogurtu jsou požehnání nejen pro naše zažívání a trávení, ale také pro naši pleť. A o medu se snad už nemusíme ani zmiňovat (pokud by vás přece jen zajímalo, jak moc toho med umí, můžete si to přečíst v našem článku). Smíchejte v malé misce dva díly bílého jogurtu (čím tučnější, tím lepší, řecký ideální) a jeden díl medu. Směs naneste na vyčištěnou pleť a nechte působit 10 – 15 minut. Smyjte teplou (nikoliv horkou) vodou. A pleť bude nádherně prosvětlená, vyživená a zklidněná.

  • Rozjasněná pleť

Jedlá soda + med + voda

Pokud máte citlivou pleť, je to to pravé pro vás. Může to znít podivně, ale med odstraní z obličeje nečistoty, zklidní ji a vyživí, jedlá soda zase funguje jako chemický peeling – odstraní mrtvé buňky, aniž by mechanicky pleť odírala, a tedy ji dráždila. Navíc zvýší prokrvení pleti a tedy i její vyživení a schopnost absorpce prospěšných látek z medu. Smíchejte jednu lžičku medu s jednou lžičkou jedlé sody, přidejte pár kapek teplé vody na naředění a jemně touto směsí masírujte vyčištěnou pleť. Před umytím nechte asi minutu působit.

  • Zářivá a jemná pleť

Dýně + med + mléko

O receptech z dýní už jsme psali dříve, a zdaleka nemáme na mysli polévky a kompoty. Dýně obsahuje mnoho látek, které dokáže využít naše pleť k tomu, aby byla co nejvyživenější, zářivá a zdravá. Stejně tak mléko a med. Budeme potřebovat dýňové pyré – rozmixovanou uvařenou dýni (bez jakýchkoliv dalších ingrediencí). Vezměte ho dvě lžičky, přidejte půl lžičky medu a půl lžičky mléka a naneste na vyčištěnou pleť. Nechte působit 15 až 20 minut. Smyjte teplou vodou a nové pleti se nebudete stačit divit.

  • Vyživené, zjemněné a hydratované vlasy

Vejce + olivový olej

Olivový olej je univerzální pomocník pro krásu. I když existují případy, kdy je lepší ho nepoužít (například máme-li aknózní pleť), ale ne tentokrát – vezměte si třetinu šálku olivového oleje a rozšlehejte ho se dvěma celými vejci. Směs naneste na celou délku vlasů a vmasírujte do pokožky hlavy. Nechte působit 15 – 20 minut, potom umyjte nejdříve vodou, pak šampónem a následně nezapomeňte na kondicionér. Olivový olej je jedno z neúčinnějších změkčovadel, které můžeme najít, takže zajistí, že mastné kyseliny z něj a proteiny i vitamíny z vajíček se dostanou hluboko do vlasového vlákna. Vlasy budou lesklejší, jemnější a rozhodně zdravější.

  • Nejlepší celotělový peeling

Hnědý cukr + mléko

Hnědý cukr je jeden z nejlepších základů pro všechny možné tělové pečující peelingy i obličejové masky. Základní peeling, který zázračně funguje na celé tělo, je ovšem obyčejná kombinace hnědého cukru, mléka a pro vůni trošky vanilkové esence (ale přírodní!). Smíchejte dva díly mléka a jeden hnědého cukru, a směsí ve sprše hezky jemně promasírujte celé tělo, hezky od hlavy k patě – a to doslova, tento peeling můžete s klidem (ale doopravdy něžně) použít i na obličej. Smyjte a normálně se vykoupejte. Pro extra vyživující účinky přidejte do směsi jeden vaječný žloutek!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie