Zobrazit přihlášovací formulář

Co s přezrálým ovocem?

  • Publikováno:
Co s přezrálým ovocem?

Všichni víme, jak to je. Buď je sklizeň větší, než dokážeme zpracovat, nebo oči v obchodě mlsnější než jak se posléze ukáže náš jazyk. Tak jako tak – prostě se sem tam doma vyskytne ovoce, o kterém si říkáte, že už ho jíst doopravdy nebudete, ale shnilé ještě taky úplně není. Takže máme dvě možnosti, buď počkáme, až bude ovoce v takovém stavu, že budeme cítit ospravedlnění ho vyhodit, nebo ho využijeme tak, jak je (i když to není na první pohled nic moc). Existuje totiž řada způsobů, jak s přezrálým ovocem naložit.

  • Čím je ovoce zralejší (a přezrálejší), tím je sladší, to je stará známá věc. Proto je výborné, že už ho nemusíme nijak doslazovat!

Do mikrovlnky s ním. Můžete si tak připravit takový koláč bez těsta. Když například rozmačkáte dva banány a tři hrušky dohromady, smícháte je se skořicí a zahřejete, získáte pochoutku, jako byste zrovna vytáhli koláč z trouby.

Zamrazte ho. Mrazem v ovoci zachováte všechny vitamíny – pokud máte více druhů, které se blíží svému konzumačnímu zenitu, rozmixujte je dohromady a zamrazte ve formičkách na led. Takový „led“ pak můžete přidávat do limonád, koktejlů, smoothies nebo třeba ovesné kaše.

Když přijde na kiwi. Přezrálé kiwi se skvěle hodí na marinování masa. Jak? Kiwi obsahuje enzym actinidin, který rozkládá proteiny v mase, a zkracuje tak marinační čas minimálně o polovinu. A čím zralejší kiwi, tím více actinidinu.

Udělejte lívance. Banány, jablka nebo třeba bobule můžeme rozmixovat do těsta na lívance nebo palačinky, a už je nemusíme nijak sladit, k tomu budou mít vynikající chuť.

Avokádo. Avokádo je jedna z nejzrádnějších plodin, když přijde na zrání a přezrávání. Můžete koupit avokádo „ready to eat“, a když ho nezkonzumujete do druhého dne, je pozdě. Přitom přezrálé avokádo můžeme využít na čokoládovou polevu. Rozmixujte jedno avokádo s rozpuštěnou tabulkou čokolády... a je to. Avokádo dodá jemnost a lehce oříškovou chuť.

Přidejte je do pečení. Asi už jste slyšeli o banánovém chlebu. Ale stejným způsobem můžete využít meruňky, jahody, broskve... Prostě z nich uděláte buchtu. Každá jen trochu zkušená hospodyňka má svůj recept na univerzální koláč, buchtu nebo bábovku, není nic snazšího, než do něj přidat přezrálé ovoce a ubrat cukru.

Co s rajčaty? Jakmile začnou mít vaše rajčata v ledničce „vrásky“ a už se vám nebude chtít je jíst čerstvá, nakrájejte je na menší kousky, rozložte je na pečicí papír a 12 hodin je v troubě na co nejmírnější teplotu sušte. A máte domácí sušená rajčata, bez oleje a taková, jak si je sami ochutíte.

Banány a dieta. Určitě už jste slyšeli o receptu na úžasné lívanečky – na jeden zralý banán dvě vejce, a toť vše. Směs buď rozmixujte, nebo rozmačkejte vidličkou, a smažte na kokosovém oleji. Pokud chcete ubrat na kaloriích, použijte jen bílky.

Smoothie. Vyšší cukernatost přezrálého ovoce můžeme využít při přípravě smoothies z ingrediencí, které samy o sobě sladké nejsou. Díky přezrálému ovoci tak můžeme své smoothie naládovat listovým salátem, špenátem, kadeřávkem, petrželí... a tak dále.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie