Zobrazit přihlášovací formulář

Tento olej pomůže při špatném zažívání i závislostech

  • Publikováno:
Tento olej pomůže při špatném zažívání i závislostech

V posledních letech zažívá návrat k přírodním lékům a podpůrným prostředkům obrovský úspěch. Díky všem médiím, která rozšiřují popularitu některých potravin a koření, už víme, že například kurkuma, avokáda, brusinky, zázvor nebo ořechy a semínka jsou pro nás mnohdy větším požehnáním než hrst léků. Ve stínu svých slavných kolegů superpotravin se ale často nezaslouženě krčí méně známé poklady. A jedním z nich je i olej z černého pepře.

Století ba celá tisíciletí nazpátek neměli lidé k dispozici moderní léky, ale vždycky měli přírodu. Mnohem lépe ji znali a využívali. A my se k jejich dědictví pomalu vracíme.

Pepř černý známe všichni – a to na celém světě. Je to jedno z nejužívanějších koření, známý je po celém světě. Plody pepřovníku černého se sklízejí v různých stupních zralosti a různě zpracovávají, a máme tak pepř černý, bílý, zelený nebo růžového (z pepřovce obecného, nikoliv černého). Sám o sobě našemu zdraví prospívá, ale olej ze semen černého pepře, to je ještě jiná.

Obsah živin

Olej z černého pepře obsahuje piperin, látku, která je schopná zvýšit vstřebatelnost ostatních látek až několikatisíckrát. V této souvislosti nejčastěji mluvíme o kurkuminu, účinné látce obsažené v kurkumě, proto se přidává pepř i do tzv. zlatého mléka. Dále obsahuje spoustu dalších enzymů, silic, minerálů (například selen, vápník, draslík, mangan, železo, fosfor...), obsahuje provitamin A, čili beta karoten, popř. vitamin K, který významně přispívá ke kvalitě krve a krevního oběhu. Nicméně unikátní kombinací obsažených látek nám olej z černého pepře pomáhá bojovat s mnoha a mnoha neduhy.

Konzumovat můžeme olej z černého pepře perorálním podáním, doporučené dávkování je jedna lžička ráno a jedna večer. Lokální použití (zevní) je možné, když pepřový olej využijeme jako esenciální a smícháme ho s „nosičem“ (například olejem kokosovým, mandlovým nebo olivovým). V takovém případě můžeme ulevit bolavým a namoženým svalům nebo od křečí, artritických bolestí a revmatu. Olej z černého pepře se dá také inhalovat, pár kapek do vroucí vody a můžete inhalovat při dýchacích obtížích, stejně tak jej lze ale využít do aromalamp (skvělou kombinaci tvoří s levandulovým olejem, levandule má totiž také spoustu zázračných účinků!).

  • Zažívání, trávení, vstřebávání a hubnutí. Díky působení na metabolismus se nám extrémně zefektivní zažívání a s ním spojené procesy. O lepším vstřebávání látek jsme již mluvili, díky oleji z černého pepře prostě vstřebáváme lépe ostatní živiny.
  • Proti bakteriím. Má silné antibakteriální účinky, proto pomáhá s infekcemi různého druhu – a to jak vnitřní konzumací, tak potíráním! (Jenom pozor, tento olej nedezinfikuje!) Speciálně účinný je v dutině ústní, vně pomáhá například na afty, ale také na bolesti zubů.
  • Na dýchací obtíže. Astma, kašel, ale také chřipka nebo nachlazení.
  • Zklidňuje podrážděný nebo lehce drážditelný nervový systém. Pomáhá tedy při stresu a úzkostech, nespavosti atd. Ale také při bolestech hlavy, závratích.
  • Zlepšuje krevní oběh.
  • Pomáhá překonat závislosti – jak na cigaretách, tak například na alkoholu. Jedna kapka pod jazyk (pro rychlejší vstřebávání přes sliznice) při bažení po droze tlumí chuť, inhalace i konzumace oleje z černého pepře zase tlumí abstinenční příznaky.

Olej z černého pepře je obzvláště známý a doporučovaný právě při boji se závislostmi. Jeho další účinky na zdraví jsou ale také neopomenutelné!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie