Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí řešení potíží s močovými cestami

  • Publikováno:
Domácí řešení potíží s močovými cestami

Infekce močových cest jsou velmi běžným problémem, rozhodně běžnějším, než by se nám líbilo. Někdo je náchylnější, někdo méně, i tak se skoro každá žena s nějakým typem infekce potkala. Co dělat, když se nás ovšem záněty močových cest drží chronicky? Kde může být problém? A proč je v takovém případě důležité začít řešit problémy v práci nebo s partnerem?

Promluvte si s partnerem. Jestli čekáte téma hygieny nebo přeléčení partnera kvůli zavlékání infekcí do našich močových cest, jste na (částečném) omylu. Vyšetřit a přeléčit partnera neuškodí, o co ale jde je naše psychické zdraví. Ženy, které žijí v nespokojeném vztahu, mají problémy s močovými cestami mnohem častěji a vleklejší. Dlouhodobý stres totiž snižuje naši imunitu a tím i odolnost proti infekcím. A proč zrovna močové cesty? Odpověď je jednoduchá, v nešťastných vztazích máme často sex ve chvílích, kdy ho nechceme. A tím pádem také častěji dochází k drobným poškozením kvůli nedostatečnému vzrušení a svalovému uvolnění. A infekce má volnou cestu.

Stres samozřejmě nemusíme zažívat jen doma. Také práce je místo, s jehož prostředím a vlivem se musíme potýkat každý den. Poslouchejte své tělo, někdy je chytřejší než hlava – a ví o problémech, které si nechceme připustit!

A teď už k radám fyzického typu.

Jezte syrový česnek. Syrový česnek je vlastně také přírodní antibiotikum. Díky extrémně silnému antioxidantu alicinu působí v našem těle proti všem možným neduhům. Důležité ovšem je nechat právě alicin se rozvinout, stroužek česneku rozmačkejte a nechte ho chvíli „odpočívat“, teprve pak konzumujte. A jak působí dohromady česnek s medem a jablečným octem? Čtěte tady!

Hledejte D-manózu. Cukry obecně jsou pro jakékoliv infekce vlastně potravou, tedy v případě, že trpíme zánětem močových cest, měli bychom jejich příjem omezit. Ale D-manóza je cukr, který zabraňuje bakteriím E. coli udržet se v našich močových cestách. Přirozeně se vyskytuje v brusinkách a jablkách, ale existují i doplňky stravy, které obsahují koncentrovanou D-manózu.

Jako prevenci nasaďte brusinkovou šťávu. Ujistěte se, že seženete stoprocentní jednodruhový a nepřislazovaný brusinkový džus nebo koncentrát (který bude pravděpodobně poměrně drahý, kyselý a svíravý, ale stojí to za to). Je to stará dobrá rada, brusinky na močové cesty, to všichni známe. Pravděpodobně vás nevyléčí, ale rozhodně zabrání v opakovaném návratu infekce. Sušené brusinky jsou také variantou, ale rozhodně ne první volby – na mnohem menší množství účinných látek zkonzumujeme mnohem větší množství cukru.

Voda, voda, voda. Při infekcích močových cest se na jejich stěnách drží bakterie, které tam nemají co dělat. A my je můžeme jednoduše spláchnout. Nebo tedy průběžně proplachovat. Dodržujte mírně zvýšený pitný režim, ale jakmile máte podezření na blížící se nepříjemnosti, opřete se do toho a vypijte tolik vody (nebo urologického čaje), kolik jen zvládnete. A držte se poblíž toalety.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie