Zobrazit přihlášovací formulář

Skryté výhody častého sexu

  • Publikováno:
Skryté výhody častého sexu

Pokud považujeme sex za párovou aktivitu, která je zábavná a k tomu ještě utužuje vztah, možná bychom se měli zamyslet i nad tím, co přináší ne páru, ale nám konkrétně. Sex má totiž, kromě nesporných pozitivních vlivů na lásku a cit, vliv na naši fyzickou i psychickou stránku. Stres, nachlazení a špatná imunita mohou s dostatkem sexu zmizet... možná ne úplně, ale rozhodně znatelně!

Co dělá sex dobrého pro vztah

Možná si sem tam řekneme, že na něčem tak přízemním, jako je sex, přece vztah dvou lidí nestojí. A samozřejmě máme pravdu, i když jen částečně. Pokud jste si někdy zažili dlouhodobé „období sucha“, kdy vám to s partnerem ne a ne vyjít třeba i měsíce, víte, že vztah trpí, i když to na první pohled nedostatečným tělesným aktivitám nepřipisujeme.

Během sexu se obnovuje stará a tvoří nová vazba mezi partnery. A to jak psychická, tak psychochemická. Díky vyplavování oxytocinu vzniká silnější citová vazba, díky endorfinům jak ze sexu samotného, tak z fyzické aktivity, máme dobrou náladu, kterou si asociujeme s partnerem. Takže potud všechno v pořádku. Ale co sex dělá čistě sobecky, jenom a jenom pro nás?

Redukuje stres. Můžeme si myslet, co chceme, o primitivních řešeních, ale díky chemickým reakcím, které v těle při a po sexu probíhají, stres při a po sexu ustupuje do pozadí. Nejen, že si odpočineme, ale povyroste nám sebevědomí, díky němuž můžeme o trošku lépe zvládat stresové situace.

Upravuje spánek. Pokud partnera sem tam viníme z toho, že po sexu hned usne, nemusí to být rovnou bezohlednost, jen podlehnutí hormonální bouři. Po orgasmu se totiž uvolní prolaktin, který tlumí sexuální vzrušení a dává tělu signál, že je třeba spát. Nebo aspoň odpočívat. Což může být výhoda, pokud budeme sex využívat jako prostředek „na dobrou noc“.

Vylepšuje imunitu. Jsou dvě cesty, jak se na problematiku sexu a imunity dívat. Tou první je cesta fyzického pohybu. Pravidelný pohyb obecně zvyšuje odolnost těla a našeho zdraví. Sex, a to zejména ten pravidelní, je ale také příčina zvyšování hladiny imunoglobulinu A, který je jednou z pěti hlavních protilátek v našem těle. Produkujeme ho na povrchu sliznic, takže nás chrání před mikroorganismy –viry a bakteriemi, tedy původci mnoha nemocí.

Vyhladí a rozzáří pleť. A dokonce si poradí i s kvalitou vlasů. Pravidelný sex zvyšuje hladiny pohlavních hormonů, estrogenu a testosteronu. Ty působí na regeneraci obecně, tedy i na kvalitu pleti a vlasů. Sekundární příčinou kvalitnější pleti je také redukce stresu, a to jak akutního, tak chronického. Pokud máme pravidelný a častý sex, můžeme předpokládat s větší jistotou, že máme hezký (uspokojivý) vztah, což chronickou míru stresu významně ovlivní.

  • Pro otrlejší. Sex významně přispívá ke zmírnění menstruačních křečí. Ty jsou způsobeny stažením děložních svalů, které sex mechanicky uvolní. Vyplavování oxytocinu při vyvrcholení má pak za následek obecnou redukci bolesti, takže přejdou nejen křeče, ale také například obligátní bolesti hlavy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie