Zobrazit přihlášovací formulář

Naše nejčastější prohřešky na sociálních sítích

  • Publikováno:
Naše nejčastější prohřešky na sociálních sítích

Všichni je máme, všichni je používáme, někteří víc, někteří méně. Ale pravděpodobně na nich nějaký ten čas trávíme doopravdy téměř všichni. Někdy je máme jenom proto, abychom se mohli podívat, co ostatní a využívat všechny ty komunikační výhody, někdy jsme sami aktivní a někdy se setkáváme s těmi, kteří jsou aktivní až moc nebo třeba takovým způsobem, že náš to rozčiluje. Jaké jsou nejčastější prohřešky nás, obyčejných smrtelníků, na sociálních sítích?

Existuje řada výzkumů, jaké věci nás na sociálních sítích prostě a jednoduše rozčilují. A ruku na srdce, sem tam jsme jimi vinni skoro všichni, pokud je aktivně používáme. O tom, jaký mají sociální sítě vliv na naše životy, se v posledních letech vedou dalekosáhlé debaty, ale to je téma samo pro sebe. Teď se podíváme na věci, které jsou od našich přátel na sociálních sítích prostě protivné.

  • Začneme ale jednou věcí, která je jak pro mnohé obtěžující, tak také nebezpečná – a to je sdílení osobních informací. Od potenciálního zneužití osobních dat jde nebezpečí až po reálnou hrozbu, kdy například vyvěsíte na sociální sítě, že jedete na dovolenou, a potenciální zloděj ví, že bude váš byt na týden „k dispozici“. Zvlášť, pokud nejsme opatrní na to, koho ve své síti „přátel“ máme.

Banality. Pro mnoho lidí se ze sociálních sítí stal jakýsi deníček každodenních banalit a není výjimkou, že sdílí i cestu na autobus. Každý chápeme význam sociálních sítí jinak, takže je i jinak používáme, když se ale střetnou tyto pohledy na ně, tzv. „overposting“ jde trošku na nervy.

  • S tím souvisí i přidávání stejných fotek. Už jsme někdy narazili u přátel na album, popřípadě jinak vložené fotky, které jsou téměř identické? I když se rádi podíváme a dáme like rozkošnému miminku, když je v albu dvacet fotek stejných, spíš nás to otráví.

Multi-level a jiné pracovní záležitosti. Sociální sítě mohou být efektivní prodejní nástroj, ale dělat ho z osobního účtu prostě není k přátelům fér. Pustila se vaše kamarádka do multi-level podnikání a najednou je její (i vaše) zeď nebo jiný feed zaplněný reklamou? To také moc nepotěší. Od toho jsou firemní účty – které jsou také zdarma! To, že kamarádi sem tam shánějí brigády, to je fajn. Ale přemíra takových příspěvků nás může donutit přestat takové účty sledovat, protože se nás to prostě vůbec netýká.

Nevhodný obsah. Pod tím si představujeme každý něco jiného a sociální sítě mají své mechanismy, jak nevhodný obsah zablokovat, sem tam jim ale něco unikne. Někdy naši přátelé zveřejňují obsah, který je pro ně nebo jiné prostě zahanbující nebo ponižující, popřípadě jinak urážlivý. A nás se to dotkne taky – když si chceme prohlédnout sociální sítě třeba v práci, s rodinou nebo jinde ve společnost a na našem telefonu nebo počítači se objeví například nečekaně sexuálně explicitní selfie obdařené kamarádky, to prostě není žádoucí.

Vulgarity. Obrazové, ale především ty slovní. Najdeme je v komentářích i samotných příspěvcích. Každý k nim máme citlivost nastavenou jinak, ale i tak se sem tam stane, že někdo prostě překročí naši mez. A pokud se jsme například členy skupin, kde k takovým útokům dochází na denním pořádku, možná bychom je měli opustit. Můžou totiž pokazit i naše dobré jméno, i když sami třeba nepřispíváme.

Tajemná vyjádření. Znáte to. Poměrně často narazíte na příspěvek, který je zahalený tajemstvím, nicneříkající všem ostatním, kromě té jedné osoby, které je určený. A nemáme šanci se dopátrat, o co vlastně jde, i kdybychom chtěli.

Stěžování si. Sem tam je jasné, že se chceme/potřebujeme s něčím svěřit. Jestli jsou sociální sítě vhodné prostředí, to záleží na každém z nás. Nicméně pokud někdo chrlí jeden negativní příspěvek za druhým, je to stejné, jako by si s námi takhle někdo den co den povídal. Šíření negativní energie by prostě mělo být zakázáno.

Jazykové zrůdnosti. Někdy dostává náš mateřský jazyk na sociálních sítích pěkně na frak. Můžeme být tolerantní, jak chceme, ale sociální sítě jsou prostě občas vizitka toho, co a jak se kdo stihl naučit. A někdy se prostě nestačíme divit jak samotné chybě, tak její potenciální obhajobě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie