Zobrazit přihlášovací formulář

Co může za strie a jak na ně

  • Publikováno:
Co může za strie a jak na ně

Strie by neměly být žádné tabu, máme je totiž skoro všichni. Pouze ti doopravdy šťastní jedinci se jim vyhnou. Samozřejmě se týkají více žen než mužů, ale ani pánové se jim často nevyhnout, zvlášť pokud taky trochu experimentují se svou váhou a velikostí – ať už ve fast foodu nebo ve fitku. Nejlepší způsob, jak se striemi bojovat, je jim předcházet. Ale i když už se objeví, nic není úplně ztraceno.

Strie se objeví, pokud jsme prošli „intenzivním růstem“ a elasticita naší pleti prostě nebyla dostatečná. To se týká růstu do výšky, ale i do šířky. Většinou strie na kolenou a bocích znamenají, že jsme rychle vyrostli do výšky, prsa, bříško, hýždě, vnitřní stehna nebo tricepsy zase ukazují spíš na tu šířku, respektive objem. A samozřejmě nesmíme opomenout nejčastější stav, při němž strie vznikají – těhotenství. Většině žen kůže na těhotenském bříšku tak náhlou změnu prostě nezvládne a trošku povolí, popraská.

Objeví se fialové jizvičky, které sice vyblednou, ale na naší pokožce budou vidět pravděpodobně do jisté míry nadosmrti.

  • Dobrou metodou zbavování se strií je intenzivní a dlouhodobý peeling. Jakmile budeme na místě „seškrabovat“ starou kůži a nutit novou se tvořit, viditelnost strií se časem zmírní.

Co všechno za strie může? Další faktory, které mohou ovlivnit vznik strií, které mohou souviset jak s růstem, tak s vlivem na kvalitu kůže, jsou například:

  • Dlouhodobé užívání steroidů
  • Genetika (predispozice ke kvalitě kůže)
  • Hormonální nerovnováha
  • Estetické operace – voperovávání implantátů
  • Dlouhodobé užívání kortikosteroidů
  • Některá chronická onemocnění
  • Obezita
  • ...a další.

Důležité ale je si uvědomit, že strie samy o sobě nejsou nic, co by bylo spojováno s jakoukoliv nemocí. Je to projevem změn těla a kvality kůže, nikoliv něco, co by indikovalo špatný zdravotní stav.

Jak striím předcházet? Nebezpečí strií spočívá v tom, že se prostě objeví ze dne na den. Takže, jakmile si uvědomíme, že takové nebezpečí hrozí, musíme vědomě pracovat na tom, abychom omezili rizikové faktory.

  • Omezit jojo efekt. Kůži moc dobrou službu neprokazujeme, když ji napínáme co chvíli různou intenzitou. Pokud střídavě hubneme a přibíráme, naše kůže to prostě po chvíli vzdá (a s věkem taky na elasticitě nenabývá) a popraská.
  • Zdravá strava a cvičení. Zdaleka ne jen kvůli kůži, to je jasné. Pokud ale tělo zachováváme v plus mínus stejném tvaru, nemá nikde nic důvod praskat.
  • Zdravé tuky. Ryby, ořechy, avokádo, semínka... však to známe. Zdravé tuky potřebujeme nejen pro správné fungování nervové soustavy (a tak dále), ale také pro kvalitu kůže.
  • Hydratace. Bez vody to nejde. Nic. Kůže vodu potřebuje, ale nejen sama o sobě. Dostatečná hydratace zajišťuje také správné fungování trávicí soustavy, tedy se nám v těle neukládají toxiny tak dlouho, lépe vstřebáváme živiny a máme lepší imunitu. To vše se projeví i na pleti.

Nejlepší zbraně. Pokud se chcete vyhnout invazivnímu řešení nebo nákladnému odstraňování, tady najdete jedny z nejlepších receptů na domácí přírodní péči proti striím. Nikdy nic nezkazíte (naopak), když budete pleti dodávat vitamín E tak, že kapsle s tekutým vitamínem rozříznete a přidáte do domácí péče. Vitamín E je velmi důležitý antioxidant, který kůži chrání a přispívá k její regeneraci.

K méně tradičním metodám patří například tetování. Můžete si strie nechat jednoduše překrýt, ale existuje i způsob, kdy tatér (a musí být hodně, hodně dobrý) namíchá barvu co nejpodobnější vaší kůži a strie, respektive areál, kde se vyskytují, jednoduše přetetuje.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie