Zobrazit přihlášovací formulář

Proč máme málo vitamínu D?

  • Publikováno:
Proč máme málo vitamínu D?

Protože jsme málo na sluníčku, řekli byste. Ale těch důvodů může být mnohem víc. A zdaleka ne za všechny si můžeme. K vitamínu D se v současné době upíná pozornost odborníků i širší veřejnosti. Je totiž pro naše tělo extrémně důležitý a některé zdroje uvádějí, že jeho nedostatkem trpí více než polovina obyvatel moderního světa. A s tím také může souviset mnoho našich problémů.

Vitamín D je zvláštní v tom, že v našem těle funguje spíše jako hormon. Kontroluje naši hladinu vápníku, přispívá ke zdraví kostí, posiluje imunitu, snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny (zejména prsu, střev a prostaty), neurodegenerativních onemocnění (včetně Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby), pomáhá jako prevence i doplňková léčba cukrovky, onemocnění srdce nebo například roztroušené sklerózy.

Jeho nedostatek může vést k mnoha nepříjemným tělesným stavům, když jsme dospělí, ale také například k poruchám výboje u malých dětí. Jaké jsou typické příznaky nedostatku vitamínu D?

  • Bolesti kloubů a kostí
  • Nadváha, obezita
  • Suchá kůře, psoriáza
  • Vysoký krevní tlak
  • Zažívací potíže
  • Svalová slabost
  • Změny nálad
  • Únava, vyčerpanost
  • Nadměrné pocení
  • ...a další

Nedostatkem vitamínu D jsou ohrožení především starší lidé, ženy, lidé s onemocněním zažívacího systému, ti, kteří mají sedavý životní styl, samozřejmě také všichni, kteří se nevystavují slunečnímu záření a tak dále. Co ještě může za nedostatek vitamínu D?

Nedostatek slunečního záření. Tak to je a bude – pobyt na slunci je největším zdrojem vitamínu D pro naše tělo. Je důležité se jak na sluníčku pohybovat, tak se před ním chránit dostatečným ochranným faktorem. Když zvolíme správnou kosmetiku a nebudeme to ani s jedním přehánět, budeme ze všeho jen benefitovat.

Stárnutí. Vlivem věku se mění naše schopnost tvořit vitamín D, stejně jako procesovat ostatní živiny. Starší lidé mívají problémy přijmout v potravě všechno, co potřebují, být dostatečně hydratovaní a vlivem mnoha faktorů se více zdržují doma, tedy ne na sluníčku.

Onemocnění ledvin. Ta jsou extrémně zrádná, protože zdaleka ne všichni, kteří onemocněním trpí, jsou si ho vědomi. Ledviny a metabolismus vitamínu D jsou úzce spojeny, do hry vstupují i játra, která mohou při onemocnění ledvin produkovat látky zabraňující správnému metabolismu vitamínu D. Pokud tedy máte problémy s ledvinami, měli byste dávat větší pozor na to, kolik vitamínu D přijímáte.

Celiakie. Pokud trpíte tímto onemocněním, kdy váš imunitní systém negativně reaguje na lepek, má vaše tělo obecně problém s absorbováním živit z potravy. Mnoho živin se totiž vstřebává ve střevech, a pokud je s trávením něco špatně, prostě to nejde tak dobře, jak by mělo.

Další onemocnění. Mezi ta, která ovlivňují metabolismus vitamínu D, patří například cystická fibróza. Toto progresivní genetické onemocnění zasahuje plíce, ale také naše trávení. Dalším je Crohnova choroba nebo syndrom dráždivého tračníku, popřípadě Whippleova choroba. V podstatně všechna chronická onemocnění, která zasahují střeva a trávicí trakt, mohou ovlivnit vstřebávání živin, tedy i vitamínu D.

  • Do tohoto výčtu musíme zapojit také výkon zvaný gastrický bypass, kdy se vyřadí z provozu nejen větší část žaludku, ale také dvanáctník a tenké střevo. Tím se zmenší plocha, zkrátí dráha, kterou můžeme živiny vstřebávat – to se nutně dotkne také vitamínu D.

Pokud se pohybujeme „na čerstvém vzduchu“ (míněno vystavujeme se slunečnímu záření) po dobu alespoň půlhodiny denně většinu dní v týdnu a netýká-li se nás žádný z rizikových faktorů, měli bychom být s vitamínem D v pořádku. Nicméně přijímat ho můžeme i v potravě, zejména tedy v obohacovaných mléčných a jiných produktech (často je o vitamín D obohaceno mléko), vaječné žloutky, rybí tuk, čerstvé ryby ze studených moří atd. Více o vitamínu D si můžete přečíst v našem dřívějším článku.

          

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie