Zobrazit přihlášovací formulář

Raději skončete vztah s...

  • Publikováno:
Raději skončete vztah s...

Varovná znamení vidí všichni, kromě těch, kterých se nejvíc týkají. Pro každé chování naší drahé polovičky máme ospravedlnění, omluvu, vysvětlení. A když se potom rozejdeme, najednou vidíme křišťálově jasně všechno, co jsme do té doby vidět odmítali. Existuje ale pár univerzálních rad, s jakým člověkem bychom neměli vztah navazovat, udržovat a už vůbec ne si ho brát nebo představovat rodině. Jaké vlastnosti znamenají velkou červenou stopku?

Nesnáší zvířata. Může mít alergie. Může nechtít domácího mazlíčka kvůli pohodlí. Dokonce může nemít rád kočky, když miluje psy, a naopak. Ale kdo doopravdy nemá rád zvířata obecně? Snad nikdo. A znáte staré rčení, kdo nemá rád zvířata, nemá rád lidi. Pokud máte domácího mazlíčka a partner vám dá na vybranou, volte mazlíčka. Je rozdíl nemít vztah a nesnášet, pokud mu jsou jedno a chce je pryč, protože „je to proboha jen zvíře“, není to dobré znamení. Takový nedostatek empatie nesvědčí o ničem dobrém.

Nectí pravidla vztahu. Řekne vám, ať něco neděláte, ale vzápětí udělá to samé. On může, vy ne. Každý vztah má pravidla, která se postupně utvářejí. Ale pokud není schopný se žádným z těchto pravidel řídit, nevypovídá to nic dobrého o jeho respektu k vám.

Porušuje sliby. Malé omyly, zapomnětlivost, dokonce i porušení velkého slibu jsou odpustitelné, pokud se nestávají často a jsou vysvětlitelné. Pokud je ale na denním pořádku stav, kdy partner něco slíbí a neudělá, pokud začnete jeho slova brát s rezervou a spíše počítáte s variantou nesplnění... no řekněte sami, stojí to za to?

Léčba tichem. Ta může mít sama o sobě devastující účinky na mysl, vztah i tělo. A kdo vám ji dává, nemyslí to s vámi úplně nejlépe. Pokud máte pocit, že do vztahu přispíváte sice oba dohromady dvěma sty procenty, ale vy sto třiceti, není to dlouhodobě udržitelné.

Nepochybuje o sobě. Sebevědomí je dobrá věc. Každý by si měl být jistý svými rozhodnutími, každý by si měl stát za svým slovem. Ale. Každý by měl také svá slova i skutky vážit, popřípadě uznat chybu, když se něco doopravdy nepovede. Kdo se nejen, že neučí ze svých chyb, ale ani si nepřizná, že nějaké má, od toho bychom se měli držet dál.

Výmluvy, výmluvy. Jakákoliv výmluva, byť sebelepší, je jinými slovy řečeno: Promiň, ale měl jsem jiné věci na práci, a ty pro mě nejsi tak důležitá/ý, jak si myslíš. Konec příběhu. Výmluva, omluva, vysvětlení, které přijde pozdě, je problém. Protože (nalijme si čistého vína) jsme partnerovi pravděpodobně nestáli za to, aby udělal všechno pro to, aby jí nebylo třeba, popřípadě aby nás zahrnul do rozhodovacího procesu.

Otevírá staré záležitosti. Pohádali jste se, poučili, usmířili, uzavřeli. Ale možná ne oba. Pokud partner neustále vytahuje na světlo dávno v klidu a míru pohřbené záležitosti, svědčí to o jeho vlastních nejistotách, o neschopnosti nalézt argument, o záměru ublížit, ne se dohodnout.

Zabíjí konverzaci. Pozor, ne své vlastní přispění do ní. Může být zábavný, upovídaný, vtipný a okouzlující. Ale začnete něco vyprávět vy? Něco sdílet? Nemá problém nad tím mávnout rukou, jako by o nic nešlo. Sloužíte mu jako platforma pro sebeprezentaci, nikoliv jako partner do diskuze.

Lže. Je třeba k tomu vůbec něco říkat? Neexistuje nic jako malé, nevinné nebo ohleduplné lži. I když jsou drobounké, když je jich hodně, rozkládají vztah zevnitř jako termiti dřevo. Nic není vidět, ale když se potřebujete spolehnout na oporu, rozpadne se v prach.

Visí na vás. Nepotřebujeme dítě, ale partnera. Ne někoho, kdo potřebuje vaši pozornost 24 hodin denně, a když ji nemá, vyžaduje ji a ne zrovna důstojným způsobem. Ať už si není jistý vlastní rolí ve vztahu, nevěří vám nebo cokoliv jiného, není to dobré znamení. Dva nezávislí lidé jsou spolu z vlastní volby, ne proto, aby se navzájem ujišťovali o vlastní hodnotě.

Nevychází s vlastní rodinou. V rodinách se dějí různé věci a ne všechny jsou příjemné. Může se stát, že ztratíme kontakty a nechceme je obnovovat, může pro to být i dobrý důvod. Ale ruku na srdce, manželství a partnerství by stále mělo vést k založení rodiny nové. A doopravdy tak chcete udělat s člověkem, který vzešel z podmínek, ve kterých se nenaučil, co rodina vlastně znamená?

Neudrží si žádný vztah. Pracovní ani přátelský. Zachází s lidmi bez respektu a nemá problém je odříznout, když mu přestanou vyhovovat. Což by mohlo znamenat, že až se znelíbíme, jednoduše odřízne i nás.

              

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie