Zobrazit přihlášovací formulář

Nepříjemná vaginóza, kdo za ni může a jak ji léčit

  • Publikováno:
Nepříjemná vaginóza, kdo za ni může a jak ji léčit

Bakteriální vaginóza, diagnóza se kterou se setkala většina žen. Nebo možná nesetkala, ale pravděpodobně si jí prošla. Bakteriální vaginóza totiž může probíhat zcela bez příznaků a my se o ní můžeme dozvědět jen čirou náhodou, když si z jiného důvodu dojdeme ke gynekologovi. Co to vlastně bakteriální vaginóza je? Co ji způsobuje a kdy rozhodně jít k doktorovi?

V pochvě se naprosto přirozeně vyskytuje velká spousta bakterií, které nás chrání před vlivy okolí a jsou součástí naší přirozené mikroflóry. A pak se stane, že se nějaký druh bakterie přemnoží. Prostě není na místě nový ani škodlivý, jen je ho tam najednou hodně. A to může způsobovat různé potíže. Bakteriální vaginózu si často pleteme s kvasinkovými infekcemi, které jsou ale, na rozdíl od vaginózy, způsobené zavlečením cizorodé bakterie na místa, kam nepatří.

Bakteriální vaginózu většinou provází typický „rybí“ zápach, svědění, šedivý, zelený nebo bílý výtok, pálení při močení. Problém ale je, že tyto příznaky být můžou, ale nemusí. Následky neléčené vaginózy ale mohou být velmi nepříjemné.

Rizikové faktory

Jak se stane, že anaerobní (zlé) bakterie přerostou ty aerobní – hodné laktobacily? Příčin může být hned několik.

  • Nový sexuální partner. Ačkoliv to nemá jednoznačné vysvětlení, vaginózou často trpí ženy, které mají stálého, ale nového sexuálního partnera. Těla si zvykají na vzájemné prostředí, které zahrnuje i to bakteriální.
  • Mnoho sexuálních partnerů. Jako u všeho -  i u vaginózy je promiskuita rizikový faktor. Muži přenáší různé druhy bakterií, a čím více jich máme, tím větší šance (nejen) na vaginózu.
  • Přirozený úbytek laktobacilů. Ať už je to stravou, užíváním antibiotik nebo čímkoliv jiným, naše bakteriální obranyschopnost se mže nárazově snižovat – a tím se zvyšuje náchylnost k vaginóze.
  • Výplachy. Ačkoliv si můžeme myslet, že děláme pro své prostředí to nejlepší, opak je pravdou. Amatérské, ale i lékárenské výplachy pochvy většinou nadělají více škody než užitku, a to především kvůli mechanickému poškození a zavlečení bakterií tam, kde prostě nemají co dělat. Co na tom, že ona místa pak vypláchneme speciálním roztokem, škoda většinou už bývá napáchaná.

Mezi rizika neléčené vaginózy patří především předčasný porod, nízká porodní váha dítěte, ale také případné potraty, může vést k zánětům v oblasti pánve (například děložního čípku) a pooperačním komplikacím, zvyšuje naši náchylnost k sexuálně přenosným nemocem, a tak dále.

Kdy k lékaři?

Těžko vyhledáme lékaře, když nemáme žádné symptomy. Ty, které máme, bychom ale neměly podceňovat, zvlášť pokud k nim patří:

  • Výtok spojený s nezvyklým zápachem a horečkou, v takovém případě je třeba, aby lékař provedl diagnózu.  
  • Pokud už se vaginóza nebo infekce objevila dříve, tentokrát se vám ale příznaky zdají jiné.
  • Pokud vedete rizikový sexuální život nebo máte nového partnera – byť stálého. V obou těchto případech je třeba vyloučit závažnější sexuálně přenosné choroby.
  • Pokud jste se snažila sama léčit na infekci, ale příznaky přetrvaly (nebo se zhoršily).

V takových případech na nic nečekejte a rovnou si domluvte schůzku. Často je nutné přeléčit oba sexuální partnery antibiotiky, ale rozhodně to stojí za to – jak pro klid těla, tak duše. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie