Zobrazit přihlášovací formulář

Pozor ať vám neuplave! Na co si dát pozor při plavání s dětmi?

  • Publikováno:
Pozor ať vám neuplave! Na co si dát pozor při plavání s dětmi?

Plavání s kojenci či batolaty je čím dál oblíbenější aktivitou. I když jde o velmi bezpečnou záležitost, je potřeba si dát na některé věci pozor. Mnoho rodičů totiž, aniž by si to uvědomovalo, dělá úplně základní chyby.

Házení" dětí do vody

Je známo, že děti, které chodí plavat už jako batolata, se naučí plavat dříve než jejich vrstevníci. Tím, že se vody nebojí, je pro ně plavecká výuka v budoucnu snazší. I tak ale dítě potřebuje při seznamování se s vodou pocit bezpečí a dostatek času. Metoda „hození do vody “ většinou vede k vyděšení dítěte a možnému traumatu.

K ničemu je nenuťte

Nucení, násilné potápění nebo polévání studenou vodou rozhodně dětem nepomůže, spíš uškodí. Dítě si svou cestu k vodě musí s vaší pomocí najít samo. Také na miminka nemějte nepřiměřené nároky týkající se plaveckých výkonů či souhry pohybů (např. výuka prsou v kojeneckém a batolecím věku). Učení musí být postupné, pozvolné, s přihlédnutím k povaze a osobnosti dítěte.

Používání nevhodných pomůcek

Pomůcky mohou být skvělá věc, pokud kojenec s plaváním teprve začíná, nebo už je starší, a chce se zapojit do společných her s ostatními dětmi. Mnoho rodičů ale pomocí pomůcek děti plavat učí nevhodným způsobem. V kruhu, vestičce apod. se dítě naučí plavat později, než bez ní.

Pro děti je přirozené plavat a potápět se i bez brýlí. Učit je tedy zavírat oči a zacpávat nos není dobrý nápad. Výdech nosem i ústy je pro správný nácvik plaveckého dýchání nezbytný! Vhodné nejsou ani ucpávky do uší, dítě by se mělo sžít s vodním prostředím naprosto přirozeně.

Není bazén jako bazén

Kojence určitě není vhodné brát do veřejných bazénů, ale do speciálních plaveckých klubů. Důležité je také zázemí s aklimatizačními zónami, které jsou přizpůsobené malým dětem. Rodiče by si měli vždy zjistit co nejvíce informací o místě koupání, v případě bazénů je důležitá zejména kvalita vody a čistotě okolního prostředí. Užitečné je také ověřit, zda je v klubu možné dítě v klidu přebalit, nakojit a třeba ohřát jídlo.

Co se týče výuky, tak ta by neměla trvat více než půl hodiny, protože děti jsou potom již unavené. Také není dobré chodit na hodiny, kde lekce připomíná spíše trénink než pohodové plavání s miminky. Hlavním cílem těchto kurzů není naučit děti plavat, ale vytvořit miminkům kladný vztah k vodě, aby se vody nebála, naučit je dýchání, zadržení dechu a vlastně je připravit na pozdější výuku plavání.

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

321janina (upraveno) 13. 1. 2018, 21:28
Jezdím do bazénu na plavecké kurzy společně s dcerou a 9-měsíční vnučkou už od jejích 3 měsíců a je to zážitek, užíváme si to všichni tři!! Vnučka je doslova ve svém živlu (child2) ani ji nevadí se potopit a je moc šikovná, úkoly od instruktorky plní jen s úsměvem. Tyto kurzy jsou fakt dobré právě pro tak malé děti, aby si zvykly a později nebály "větší" vody než je doma ve vaně... takže doporučuji všem maminkám a jejich dětem! Vložím sem krátké video, kdy vnučka absolvovala tzv. vaničkování - tím kurzy začínají než jdou do velké vody (do bazénu)... třeba video i někoho pobaví, občas se k němu taky vracím a pobaví a inspiruje (clamp) https://drive.google.com/file/d/0B5cnibDiW2ggY1o4Uy11RmtCQXc/view

Kategorie