Zobrazit přihlášovací formulář

Zazimováváme vlastní tělo a mysl

  • Publikováno:
Zazimováváme vlastní tělo a mysl

I babí léto už máme definitivně za sebou. Se současným nespolehlivým počasím nemůžeme říct, kdy dorazí ta pravá zima, a jestli se s ní náhodou nebudeme trápit až do května, co ale říct můžeme je, že je třeba se trošku připravit. Naše tělo i mysl funguje přes zimu, kdy je lezavo, sychravo, mráz, málo sluníčka prostě jinak. Co můžeme udělat proto, abychom se co nejlépe připravili?

I když na to často zapomínáme, pořád jsme součástí přírody. Možná jsme ji v nás trošku pokořili, ale úplně vzpírat se jí nemůžeme. Takže nás přirozené cykly a koloběh přírody ovlivňuje, i když se sem tam vzpíráme.

Mysl a psychika. Dny se zkrátily, sluníčko se schovalo za mraky, my jsme spaví a bez energie. Je to normální, protože prostě přes zimu toho tolik dělat nemůžeme (teoreticky), tak si energii schováváme zase na jaro. Co bychom měli určitě dělat je dávat si pozor na to, kolik máme vitaminu D. V našem těle může za spoustu věcí (dočtete se tady) a my ho tvoříme převážně ze slunečního svitu. Takže obohatit jídelníček, nevynechat jediný slunný den a jít se projít, zvážit doplňky stravy.

Sezónní výkyvy nálad a změny psychiky zdaleka nejsou žádnou výjimkou, někdo prostě reaguje na změnu počasí a zejména zmíněnou absenci sluníčka hůře než jiný. Mohou se vyskytnout sezónní deprese, se kterými se rozhodně svěřte svému lékaři!

Krása a tělo. Opálení je to tam, pleť se začíná někomu mastit, někomu schnout, objevují se se zimou spojené lupy... Obecně naše tělo trpí změnami teplot, které jsou všudypřítomné – ze zimy do tepla, z mrazu do přetopené mhd, však to znáte. Důležité je, abychom své tělo nevystavovali ještě více šokům. Zejména jde o mytí, koupele a sprchování. I když se zdá horká vana prokřehlému tělu jako vynikající nápad, ve skutečnosti si moc nepomůžeme, jenom si zaděláme na problematičtější pleť a rychleji se mastící vlasy. Takže bychom na všechno – od odličování po zmíněné koupele – měli používat vlažnou vodu, maximálně středně teplou.

Do pohybu se nám přes zimu moc nechce. Všechno to převlékání a pocení. Strávit odpoledne zabalení v dece u televize nám připadá jako mnohem lepší nápad. Navíc významně ubylo možností, jak trávit čas venku. Pokud cvičíme pravidelně, asi už jsme na to zvyklí. Pokud ale tak nějak bojujeme, je dobré vědět, že právě teď je nejlepší doba začít – abychom měli dostatek času klidně i na kompletní transformaci těla. Do dalšího léta zbývá tři čtvrtě roku, a to se správným přístupem dokážeme doslova zázraky.

Jídlo. Všichni vyznavači zdravého životního stylu prožívají přes zimu doslova noční můru. Protože si sice můžeme stále koupit ovoce a zeleninu, na jaké jsme zvyklí, většinou jsou ale takové nějaké mdlé a bez chuti. Kromě samozřejmě sezónních (takže dovážených) potravin. Ono toho přes zimu u nás tolik přece jen neroste. To, o čem si říkáme, že je vlastně problém, je fakt, že se nám změní chutě. Najednou bychom si dávali více tučná a sladká jídla, na vitamíny moc chuť nemáme.

Víte ale co? To vůbec nevadí. Naše těla se vyvinula v našich geografických podmínkách, takže jsou na výkyvy v příjmech vitamínů vlastně do jisté míry zvyklá. A pokud si budete dopřávat například jablka, která vonívala ve sklepech našich babiček celou zimu, sem tam si dáte nějakou tu exotiku a vůbec, budete si vybírat sezónně čerstvé potraviny, bude všechno v pořádku.

Dá se v zimě vůbec neonemocnět? Jak na to? To si můžete přečíst třeba tady.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie