Zobrazit přihlášovací formulář

Cizrnové pochutnání II.

  • Publikováno:
Cizrnové pochutnání II.

V úvodním díle cizrnového seriálu jsme si představili tuto neobyčejnou luštěninu celkem podrobně. Už víme, že potřebuje dlouho namáčet, dlouho vařit a hodně vody, ale že na oplátku z ní vykouzlíme vynikající a nutričně velmi bohaté pokrmy. Také jsme si řekli, že je vynikající s koriandrem, petrželí, česnekem nebo citrónovou šťávou, ale připravit se dá i nasladko. Existuje ale jeden tradiční pokrm, který je s cizrnou spojený už celá tisíciletí. Ano, je to hummus.

Hummus di Tahini neboli hummus tak, jak ho známe, je luštěninová pata která se začala do Evropy rozšiřovat z Damašku okolo devatenáctého století. Různé jeho obměny se ale vyskytovaly v oblasti Středního Východu už tisíce let předtím. Luštěninová pasta je totiž univerzální, výživná, chutná a dostupná. Co víc si přát.

Právě z tohoto pokrmu vznikla doporučení, s jakým kořením a ochucovadly je cizrna nejlepší. Do cizrnové pasty zvané hummus totiž patří olivový olej, citrónová šťáva, česnek, sůl, pepř sezamová pasta tahini. Tím máme vytvořený základ pro další využití, dochutit mžeme hummus tradičně (například červenou paprikou, koriandrem, čerstvou mátou) nebo jakkoliv, jak se nám to zrovna bude zdát.

  • I hummus se dá připravit nasladko. V tom případě samozřejmě vynecháme česnek a sůl, ale můžeme přidat med, oříšky, slunečnicová, dýňová nebo sezamová semínka, rozinky, sušené i čerstvé ovoce a tak dále.

Ideální samozřejmě je připravovat si hummus doma. K tomu bychom měli použít cizrnu sušenou, tu uvařit a hezky podomácku připravit. Ta konzervovaná totiž může obsahovat větší množství soli, než je potřeb, ale také jiných látek. Většina z nás ale kupuje hummus hotový, dá se sehnat v krabičkách ve skoro každém supermarketu (nebo čerstvý ve specializovaných prodejnách). Měli bychom si ale dát pozor, aby, když už si chceme pochutnat zdravě, kupovaný hummus neobsahoval právě hodně soli, řepkový (nebo jiný než olivový) olej, látky zvýrazňující chuť, konzervanty a barviva.

A co se samotnou pastou?

Asi byste si tipli, že jíst ji jen tak samu o sobě se sice dá, ale nemusí to bát úplně nejlepší zážitek, je poměrně hutná. Tradičně se hummus využívá v kombinaci se zeleninou jako takzvané fingerfood. Nakrájíte čerstvou zeleninu na proužky, ideální jsou okurka, mrkev, paprika nebo řapíkatý celer. A těmito silnějšími proužky pastu prostě nabíráte a jíte. Je to vynikající alternativa k mlsání k televizi nebo na posezení s rodinou nebo přáteli.

Co s hummusem dále? Když ho lehce naředíme, může sloužit jako salátový dip, dále pak jako základ pomazánek, jako samostatná příloha například k pečené zelenině nebo masu, vynikající je například s bulgurem, nasladko s kuskusem nebo polentou. Můžete ho použít jako závěrečnou vrstvu krému na koláč, k čerstvému ovoci, samozřejmě najdete kupu dalších receptů.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie