Zobrazit přihlášovací formulář

Netradiční tradice – vánoční pavouk

  • Publikováno:
Netradiční tradice – vánoční pavouk

Zdobení vánočního stromku má své trendy, je poplatné módě stejně, jako skoro všechno ostatní, co má mít estetický charakter. Existují ale také tradiční ozdoby, které se v různých krajinách sice liší, ale některé z nich pronikly do celého světa. Jednou z velmi netradičních ozdob je „baňka“ ve tvaru pavouka. Kde se tato tradice vzala? Už jste o ní slyšeli? A jaké jsou další tradiční ozdoby a motivy, kterými můžeme stromeček ozvláštnit?

Tradice zdobení vánočních stromků není tak dlouhá, jak bychom si představovali. Vznikla v Německu už v 16. století, do světa se odtud začala šířit na začátku století sedmnáctého. Některé zdroje uvádějí, že se Němci inspirovali v Pobaltí, jisté ale je, že prazáklad této tradice je mezi pohany, respektive keltskými a germánskými kmeny.

Nejdříve se vánoční stromky věšely ke stropu špičkou dolů a měly symbolickou ochranitelskou funkci. Později je lidé překlopili a začali zdobit. Nejdříve sušeným ovocem, ozdobami ze slámy, ořechy nebo papírovými řetězy. No a potom přišly nám všem moc dobře známé skleněné ozdoby. Ty měly a dodnes mají podobu zvířat nebo křesťanských motivů, a tradičně se vyrábějí ze skleněných perliček a trubiček navlékaných na drátky. Kulaté baňky pak přišly až na začátku dvacátého století.

Když jsme si udělali takový malý přehled, jak to se zdobením vánočního stromečku bylo a je, můžeme se podívat i na ty méně známé tradice. Mezi tu nejpodivnější patří zdobení vánočního stromečku ozdobami ve tvaru pavučin a pavouků. Jestli se vám to zdá jako nějaká moderní kontroverze, není tomu ani zdaleka tak.

Původ legendy o vánočním štěstí v podobě pavouka a pavučin je pravděpodobně na Ukrajině, ale některé zdroje jsou vágnější, udávají pouze východní Evropu. Tak jako tak, nejrozšířenější verze legendy zní takto:

Byla kdysi jedna chudá vdova, která těžce pracovala, aby uživila své čtyři děti. Jednou jim v síni spadla na hliněnou podlahu šiška, ze které začal růst stromek. Všichni v rodině byli nadšení, že budou mít vlastní krásný vánoční stromeček. Stromeček vyrostl, ale když přišly Vánoce, rodina neměla prostředky na to, aby ho ozdobila. Noc na Štědrý den šly děti spát s pláčem, že nemohou stromeček ozdobit. Když se ráno všichni probudili, byl stromek hustě opředený třpytivými pavučinami, a když matka otevřela okno a na pavučiny dopadlo ranní slunce, proměnily se na zlato a stříbro a rodina už nikdy nežila v chudobě.

(zdroj)

Samozřejmě pavučiny ve zlato proměňovaly různé síly, od Krista po Santu Clause. Stejně tak prý tato legenda stojí za používáním třpytivých řetězů k ozdobení vánočního stromku, protože připomínají právě pavučiny.

I dnes můžeme mezi tradičními starými ozdobami najít pavouky i pavučiny, překrásně vyrobené ve sklářských dílnách.

Proč se o pavoucích říká, že nosí štěstí? A proč se jich tak zatraceně bojíme? I o tom jsme psali dříve. Přečtěte si, kdy a kde se v nás vzala arachnofobie, i jak si pavouky držet od těla.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie