Zobrazit přihlášovací formulář

Netradiční recepty z avokáda

  • Publikováno:
Netradiční recepty z avokáda

Ze všech stran se na nás valí dobré a dobře míněné rady ohledně zdravého stravování. Mezi ty nejčastější patří doporučení, že kvůli zdravým tukům, antioxidantům a dalším živinám, by avokádo mělo být součástí našeho běžného jídelníčku. Ale... když ho chceme konzumovat častěji, tak nám po chvíli dojde fantazie. Jak tedy na avokádo?

Avokádo obsahuje extrémní množství zdraví prospěšných věcí. Jde především o obsah zdravých tuků a minerály, ale vitamíny a esenciální kyseliny se taky počítají. Ostatně všechno o avokádu si můžete přečíst v našem dřívějším článku.

Avokádo je ve svém syrovém a čerstvém stavu skvělé na tmavý chléb například se ztraceným vejcem, pak jako hlavní ingredience guacamole a... dál?

Avokádo do salátů

Avokádo se skvěle hodí k masu i sýrům, takže ho můžete v klidu přidávat do jakéhokoliv salátu, který děláte jako hlavní chod. Vynikající kombinace je s kozím sýrem, rukolou, hořčicovo-medovou zálivkou a rajčaty. Můžete si ale připravit také avokádovou majonézu, kterou nahradíte zálivky nebo opravdovou majonézu právě v salátech. Budete potřebovat:

  • 1 avokádo
  • 4 lžičky čerstvé citrónové šťávy
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • 100 ml avokádového oleje
  • Sůl a pepř

Smíchejte avokádo, citrónovou šťávu a hořčici, ideálně ve šlehači, ale může být i mixér. Do směsi postupně přilévejte olej, sem tam setřete směs ze stran nádoby. Olej a avokádo vytvoří postupně krémovitou konzistenci, nenechte se odradit tím, že to bude možná trošku déle trvat. Dochuťte solí a pepřem. Uzavřete do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici 2 – 3 dny. Barva se může lehce změnit, ale chuť zůstane vynikající.

Avokádový jogurt

Můžete krásně kombinovat všechny benefity řeckého jogurtu a avokáda. Stačí, když namixujete jogurt a avokádo (váhově 1:1, ale vlastně je to dobré v jakémkoliv poměru). Můžete využít naslano jako základ pomazánek, když dosolíte a zakápnete citrónovou šťávou, nebo nasladko, když přidáte šťávu a med.

Avokádový jogurt je skvělý k okamžitému servírování, ale v ledničce nám vydrží pár dní – jen ztratí svou krásnou zelenou barvu a trošku zešedne.

Kaše z avokáda a květáku – skvělá k rybám

Extrémně jednoduchá kaše, která je vynikající, zdravá a hodí se k téměř jakémukoliv účelu, především pak jako příloha k rybám. Uvařte květák doměkka (cca 15 – 18 minut), slijte a vysušte. Dejte do mixéru společně s jedním avokádem, dvěma lžičkami bílého jogurtu, solí a pepřem. Mixujte asi minutu, dokud není textura úplně hladká. Servírujte jako přílohu, můžete zakápnout avokádovým nebo dýňovým olejem.

Avokádo místo sýra

Avokádo můžete použít jako „univerzální hmotu“ například na těstoviny. Pokud si někdy zapékáte těstoviny třeba se sýrovou omáčkou, můžete zvolit výrazně odlehčenější a zdravější variantu. Skvělé těstoviny připravíte s omáčkou z avokáda, kokosového oleje, mandlového mléka, hořčice, sušené cibule, kurkumy, papriky, citrónové šťávy, soli a pepře.

V hrnci rozehřejte lžičku kokosového oleje a mandlové mléko. Přidejte dvě lžičky cukru a po špetkách sušenou hořčici, cibuli, kurkumu, menší špetku sladké papriky. Nechte všechny ingredience rozpustit a odstavte z ohně. Přidejte avokádo, rozmixujte, dochuťte solí a pepřem. A máte vynikající krémovou omáčku na těstoviny.

Pečené avokádo

Půlka avokáda může sloužit také jako perfektní „servírovací“ miska. Budete potřebovat dvě avokáda, osmaženou slaninu s cibulkou, sýr podle chuti (ideální je cheddar nebo feta), sůl. Jedno avokádo rozmačkejte a přidejte slaninu s cibulkou a solí. Druhé avokádo opatrně rozpulte (na výšku), vyndejte pecku (viz video), lžící opatrně vydlabejte ještě trošku avokáda tak, aby slupka zůstala pevná. Směs dejte do půlek avokáda, zasypte sýrem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů zhruba na pět minut – jen do doby, než se sýr rozpustí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie