Zobrazit přihlášovací formulář

Cibulový zábal, trik našich prababiček

  • Publikováno:
Cibulový zábal, trik našich prababiček

O tom, že cibule je nejen všestranná ingredience v kuchyni, ale také malý zázrak pro naše zdraví, už jsme asi slyšeli. Vždyť kdo by neznal cibulový sirup proti nachlazení a kašli a mnoho dalších využití cibule a jejího složení. Pořád ale mluvíme o účincích cibule, když ji sníme. Ne ale o tom, když ji budeme používat zevně. Jak funguje? A proč si její plátky dávat na noc do ponožek?

Cibule má velmi bohaté složení, ve kterém jsou zastoupené vitamíny, minerály a další tělu extrémně prospěšné látky. Více si o účincích „obyčejné“ cibule můžete přečíst v našem dřívějším článku. (Mimochodem, věděli jste, že cibule umí přimět vlasy rychleji růst? Jak? Čtěte tady.) Dnes se ale budeme bavit o schopnosti cibule vytáhnout z těla toxiny, o jejích antibakteriálních a antibiotických účincích, které můžeme využít i ve formě různých typů obkladů.

Na bolesti uší, mazové zátky. Cibule rozpouští ušní maz, který může být zdrojem mnoha nepříjemných bolestí. Pokud se vám vytvořila mazová zátka, stačí cibuli oloupat až na samé jádro, které na noc přiložíme k uchu – na začátek zvukovodu (jenom pozor, ne hlouběji). Připevníme obvazem, šátkem, látkou nebo celou čepicí, a hned ráno bude možné ucho lépe vyčistit. Podobného efektu dosáhneme, když z cibule vymačkáme šťávu, do které namočíme vatu a tu vložíme stejně, jako jádro cibule, k vyústění zvukovodu. Vatu, ale i jádro cibule, je vhodné připevnit na náplast, kterou je zafixujeme tak, aby nevklouzly hlouběji do ucha.

Popáleniny, ranky a kůže spálená od slunce. Cibule obsahuje síru, respektive její aromatické složky – to proto má cibule tak pronikavý pach, ze kterého slzíme. Obsah těchto látek ale také umí zklidnit pokožku – odvarem z cibule můžeme potírat pokožku spálenou sluncem, na drobné ranky a popáleniny můžeme přiložit přímo plátek čerstvé cibule.

Štípnutí hmyzem. Plátek cibule uleví od svědění, zarudnutí, štípání, pálení i otoku, který se objeví kolem kousnutí nebo bodnutí téměř jakýmkoliv u nás se vyskytujícím hmyzem. S čím si cibule už neporadí, to jsou silné alergické reakce, v tom případě samozřejmě zvolte jiný postup nebo vyhledejte lékaře.

Horečka, chřipka, nachlazení. A jsme pravděpodobně u nejbizarnějšího použití cibule, na které ale přísahají generace a generace našich předků (tento systém používání cibule byl jednou z ochranných metod proti nakažení morem už v šestnáctém století). Rozřízněte cibuli napůl nebo si ukrojte doopravdy silný plátek. Ten přiložte k chodidlu, ano, zespodu na šlapku nohy. Zafixujte gázou nebo potravinovou fólií a natáhněte si bavlněné ponožky. Zabalte se do deky a jděte spát. A ráno se můžete těšit, že vám bude lépe. Chodidla fungují v reflexní terapii jako brána do našeho těla a vstřebávání účinných látek z cibule přes pokožku nám může ulevit od teploty, nachlazení a příznaků chřipky.

  • Když už jsme u toho nachlazení – cibulové výpary jsou vynikající proti rýmě. Nakrájená a rozmělněná čerstvá cibule na talířku nebo v bavlněném pytlíčku přes noc u postele uvolní nos a zlepší dýchání nejen vám, tato metoda je oblíbená také pro nachlazená miminka a děti, kterým chceme ulevit přírodní cestou.
  • Cibuli můžeme stejně tak přiložit na nateklé uzliny – zduřelé mandle při angíně. Zvenku přiložte plátky cibule po stranách na krk, zafixujte, zabalte do šály a nechte působit.

Bolest hlavy a kloubů. Pokud trpíte nespecifickou bolestí hlavy, která není způsobená migrénou nebo třeba nedostatečným pitným režimem, povolejte na pomoc cibuli. Nasekejte ji nadrobno, dejte do plátna a takový obklad si přiložte na zátylek. Stejný postup přípravy zábalu zvolte, pokud trpíte bolestmi kloubů, stačí přiložit cibulový zábal a nechat působit.

  • Ale pozor, cibule umí být pěkně agresivní na pokožku. Pokud zaznamenáte jakékoliv podráždění, nebudou cibulové zábaly pro vás to pravé. Stejně tak nenechávejte cibulové zábaly působit moc dlouho u dětí a osob s citlivou pokožkou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

lidare 6. 2. 2018, 22:11
(Y) :-) (clamp)

Kategorie