Zobrazit přihlášovací formulář

10 tipů, jak můžete každý den přirozeně podpořit rozvoj vašeho dítěte

  • Publikováno:

Dětské hlavičky jsou zhruba od 2 do 8 let věku extrémně vnímavé k podnětům, které k nim přichází z okolí. Využijte toho a naučte se, jak přirozeně a nenásilně rozvíjet dovednosti svého potomka během běžných každodenních činností. Na co se zaměřit? Máme pro vás 10 tipů sestavených speciální pedagožkou Mgr. Ivanou Vlkovou.

 

  1. Povídejte si o tom, co jste zažili. Sdílení každodenních zážitků mezi rodiči a dítětem vede k oboustrannému prohlubování vztahu, podporuje fantazii, důvěru v lidi a v neposlední řadě rozšiřuje slovní zásobu a trénuje vyjadřovací schopnosti.

  2. Trpělivě odpovídejte na otázky. “I když už vám jde z otázky “a proč?” hlava kolem, na dětské otázky odpovídejte trpělivě a klidně. Otázkám se nesmějte, ačkoliv mohou být skutečně legrační, ani se na dítě nezlobte, protože se ptá v nevhodnou chvíli.. Zvídavost a z ní plynoucí ochota se vzdělávat a rozvíjet jsou extrémně důležité a přirozené lidské vlastnosti. Byla by škoda je tlumit hned v zárodku tím, že dítě kladoucí otázky okřikneme,” vysvětluje speciální pedagožka Mgr. Ivana Vlková. Pokud nechcete jen odpovídat na otázky svých dětí, ale také se i o nich i něco dozvědět a objevovat jejich pohled na svět, vyzkoušejte např. Povídačky na cesty vzdělávacího konceptu Kvído od Albi.

    Povídačky na cesty, 249 Kč, k dostání v prodejnách AlbiPovídačky na cesty, 249 Kč, k dostání v prodejnách AlbiPovídačky na cesty, k dostání v prodejnách Albi a na eshopu eshop.albi.cz                                                                                                          
  3. Rozvíjejte dětský mozek pohybem. Nemusíte hned dítě zapisovat na fotbal, kde bude mít tréninky třikrát týdně. Jde spíš o to, prohloubit lásku k pohybu. Nechat ho přeskakovat příkopy, přelézat, podlézat, balancovat na kládě v lese,… Zkrátka poskytnout prostor přirozené hravosti.

  4. Vybírejte vhodné hry. Nejlépe ty, které podpoří jejich paměť, logické uvažování a pozornost. To jsou dovednosti, které předškoláci a školáci potřebují nejvíce, a se kterými také někdy bojují. Příkladem takových her jsou např. Hry v kostce nebo  vzdělávací hry Kvído od Albi, na jehož vývoji se podíleli i speciální pedagogové a další odborníci. Hry jsou určené pro různé věkové kategorie a rozvíjejí u dětí komunikaci, emoční inteligenci, logiku a koncentraci nebo poznávání přírody a světa kolem nás. Více informací se o nich dozvíte na www.kvido.cz.

    Sortiment KvídoSortiment Kvído    Sortiment Kvído, k dostání v prodejnách Albi a na eshopu eshop.albi.cz                                                    
  5. Vzdělávejte hudbou. Existuje nespočet studií, které prokazují pozitivní vliv hudby na dětskou psychiku a inteligenci. Ještě lepší službu udělá taková hudba, která se líbí i vám. Pocit sounáležitosti zažívaný při sdíleném poslechu totiž prohloubí váš vztah s dítětem. A to je nakonec důležitější než fakt, že děti, které se učí hudební teorii, zvládají lépe zlomky.

  6. Dávejte svému dítěti na výběr. Tím mu dáte najevo, že si ho vážíte a respektujete ho. Jakou si obleče mikinu, co chce snídat, zda půjdete nejdřív na procházku, nebo nakoupit... To vše jsou situace, kdy si může vybírat. “Důležité je ovšem omezit možnosti na dvě, maximálně tři. Jinak by mohlo dojít k tomu, že se dítě nebude moci rozhodnout, a to jej bude zbytečně stresovat,” dodává Mgr. Vlková.

     Chytré pexeso, 149 Kč,  k dostání v prodejnách Albi Sortiment Kvído
     Chytré pexeso, 149 Kč, k dostání v prodejnách Albi a na eshopu eshop.albi.cz                                                                                                 
  7. Čtěte spolu knihy. Můžete se i střídat ve čtení nebo vyprávění příběhů. Stejně jako u hudby, i zde platí, že pohádky a příběhy by měly bavit i dospělé. Čtení kromě rozšiřování slovní zásoby a rozvoje fantazie, představuje další přirozený způsob, jak společně trávit čas tak, aby si jej užili rodiče i děti. Jako netradiční formu čtení můžete občas zkusit i Kouzelné čtení se speciální mluvící tužkou.

     Kouzelné čtení, k dostání v prodejnách AlbiKouzelné čtení, k dostání v prodejnách Albi, k dostání v prodejnách Albi a na eshopu eshop.albi.cz                                                                                                                    
  8. Fantazírujte. Pustit představivost na špacír je pro děti přirozené a pro rozvoj osobnosti velice důležité. Pokud si nejste jistí jak na to, využijte na podporu nějakou hru nebo hračku. Zahrajte si třeba společně Pohádkové divadlo, kdy dítě s pomocí kulis a rolí vymýšlí dějové linky a zápletky příběhu.

    Pohádková divadla, 499 Kč,  k dostání v prodejnách Albi Pohádková divadla, 499 Kč,  k dostání v prodejnách Albi  Pohádková divadla, k dostání v prodejnách Albi a na eshopu eshop.albi.cz                                                                                                   
  9. Žádejte dítě o pomoc. Ukažte dítěti, že je důležitým a potřebným členem domácnosti. Navíc mu tak umožníte zažít radost z pomoci blízkým lidem. Vždy dítěti nejdřív vysvětlete, co po něm chcete, a proč potřebujete, aby vám s tím zrovna ono pomohlo. Sdělení typu “Vím, že utřít nádobí umíš a jde ti to. Já teď musím zrovna pověsit prádlo. Když mi pomůžeš s nádobím, budeme moci vyrazit dřív na hřiště,” poskytne všechny potřebné informace, které dávají smysl a zároveň dítě motivují.

  10. Dopřejte dětem odpočinek. Děti se učí novým věcem v podstatě nepřetržitě. Proto potřebují i spoustu klidu, aby nové podněty zpracovaly. Kromě toho, že musí spát mnohem déle než dospělí, potřebují také častěji odpočívat během dne. Situace, kdy necháváme dítě “na pokoji” prostě jen sedět a koukat nebo si hrát, jsou stejně důležité jako ty, kdy jej aktivně rozvíjíme.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie