Zobrazit přihlášovací formulář

Kdy může za špatný fyzický stav stres

  • Publikováno:
Kdy může za špatný fyzický stav stres

Ačkoliv to nechceme slyšet, troška stresu je nejen neškodná, dokonce i zdravá. Stresové reakce, které trvají od pár minut do pár hodin a prožíváme je jednou za čas, mohou stimulovat naši obranyschopnost a dlouhodobě imunitu posilovat. Takže i stres má svou „ideální míru“. Ale vzhledem k tomu, že ideální stav je vlastně obecně nedosažitelný, realita vypadá jinak. Přemíra dlouhodobého stresu ničí naše zdraví, a to snad všemi možnými způsoby. Jaké jsou nejčastější projevy nadměrného stresu na našem těle?

Dlouhodobý stres (na rozdíl od toho zdravého, krátkodobého) naši odolnost snižuje. Imunita klesá a my se stáváme náchylnějšími k nemocem, ale také třeba úrazům, působení různých patogenů a vlivů okolí.

Křehké zuby. Ukázalo se, že chronický stres může za křehké zuby, které se lámou a jsou náchylnější ke vzniku zubních kazů, a to hned dvěma způsoby. Stres obecně způsobují pevné semknutí čelisti, lidově řečeno ve stresu zatínáme zuby. A to jak ve dne, tak v noci. Skřípání zubů je u lidí dlouhodobě vystavených stresu poměrně typické. Takže si zuby poškozujeme mechanicky. Ale co víc! Stres vyplavuje do těla hormony, jejichž přítomnost je patrná i v našich slinách. A ty tak křehčí naše zby na chemické úrovni.

Přibírání na váze. Krátkodobý stres může způsobovat jak přejídání, tak hladovění, ale ten dlouhodobý nutí tělo jíst vysoce kalorická jídla často a neodbytně. A ve spojení s faktem, že při stresu většinou špatně spíme, což vede k většímu ukládání tuků, nekontrolované přibírání na váze může být jeden z projevů nadměrného stresu.

Vysoký tlak. Stres obecně vede u lidí k reakcím útok/útěk. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, potřebujete dobře prokrvené svaly, aby mohly fungovat. Což vede ke krátkodobému zvýšení tlaku, ale dlouhodobý stres znamená dlouhodobé zvýšení, byť se částečně adaptujeme.

Bolest kloubů. Útok stresu na naši imunitu může vyvolávat autoimunitní onemocnění. To je stav, kdy naše tělo „omylem“napadá své vlastní buňky a snaží se jim bránit. Tak dochází k zánětům a zánětlivým onemocněním, jako je například revmatická artritida. Stejně tak nás ale mohou postihovat jiná chronická zánětlivá onemocnění nebo třeba často se opakující záněty močového ústrojí.

Špatné zažívání. Nejen, že náš zažívací trakt bojuje se slabou imunitou, často se objevují také průvodní jevydefinované jako špatné zažívání. Zácpa, průjem, zvracení, nadýmání, bolesti žaludku, křeče ve střevech a další.

Akné. Pupínky, vyrážky podráždění – a to i když se poslední pupínky ztratily někdy kolem maturity. Nadprodukce kortizolu, stresového hormonu, nutí naši pokožku více se mastit. A tedy se nám také víc ucpávají póry.

Neustálá únava. Která tak nějak nesouvisí s tím, jestli jsme spali nebo nespali dostatečně. Stres nás nutí být neustále v pohotovosti, což naše tělo nutně vyčerpává.

Bolest hlavy. Stres způsobuje nadprodukci kortizolu, který může spouštět bolest hlavy, ale není jedinou stresovou příčinou. Stres nás nutí myslet více negativně než pozitivně, více si dělat starosti než se radovat. Produkuje starosti a úzkosti, jejichž projevem jsou ony nepříjemné bolesti hlavy.

  • Nebojte se. Stres je něco, co se dá zvládnout. Jenom si musíme osvojit zbraně, díky kterým s ním můžeme bojovat. Mezi těmi známými, jako jsou pohyb, meditace, relaxace a jiné formy jeho kompenzace, když už nejsme schopni odstranit jeho příčiny, ale existují i takové, které stojí za to vyzkoušet, i když se nám to zdá podivné. Jednou z těch podivně účinkujících a velmi nenáročných je technika nohou opřených o zeď. Chcete se dozvědět víc? Přečtěte si tento článek. A jestli se chcete dívat na stres pozitivně, je tento článek přesně pro vás!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie