Zobrazit přihlášovací formulář

Vrásky kolem očí a jak (a jestli) se jich zbavit

  • Publikováno:
Vrásky kolem očí a jak (a jestli) se jich zbavit

Někdo je považuje za ty nejhezčí z vrásek, protože budí dojem, že je osoba, která je má, velmi veselý a usměvavý člověk. Ale i ty nejhezčí z vrásek jsou pořád jenom vrásky, kterým chceme předcházet (nebo se jich zbavovat) v první řadě. Jak tyto vrásky vznikají? Jak se jim vyhnout? A je to vůbec možné...?

Na obličeji i na tle vznikají vrásky převážně dvojím způsobem. První je mechanické namáhání kůže, pod kterou pracují svaly. Čím více, častěji a jednostranněji sval pracují, tím pravděpodobnější je, že na jejich „obalu“ (myšleno kůži) vznikne vráska.

Druhým způsobem, který s prvním souvisí, je ztráta pevnosti, pružnosti a kvality kůže. Mnoho lidí si neuvědomuje, že právě toto bývá kámen úrazu – kvalitu naší kůže můžeme totiž intenzivně ovlivnit tím, jak se stravujeme, jaký je náš pitný režim a životní styl.

  • Když chcete znehybnit svaly. Asi všichni víme, že jedním z nejúčinnějších a nejrychlejších způsobů, jak se vrásek částečně zbavit, je aplikace botulotoxinu. Ten na nějakou dobu svaly v podkoží umrtví, takže se nebudou hýbat a na povrchu se tak nebude kůže „krčit“. Vše má svá pro a proti. Kromě ceny a faktu, že si necháváte dobrovolně aplikovat jed, byť užívaný k lékařským účelům, musíme vzít v úvahu také dočasnost účinku, o které se tolik nemluví.

S cigaretami okamžitě pryč. To, že kouření není v rámci našeho zdraví nijak ospravedlnitelné, víme všichni. Kromě jiných závažných škod, které na našem těle kouření páchá, nám vdechování škodliviny významně ovlivňuje pleť. Zpomaluje produkci kolagenu, který zajišťuje pevnost pleti, její pružnost a schopnost se „nelámat“. Stejně tak může kouření významně ovlivnit i pevnost našich prsou! Takže by tento zlozvyk měl přehodnotit každý jak ze zdravotního, tak z estetického hlediska.

Se sluncem opatrně. Ochranný faktor už patří k mantře každého, kdo se chce vyhnout vráskám. Když ale mluvíme o čele a okolí očí, je důležité kůži chránit nejen před slunečními paprsky z fyzikálního hlediska, ale také z toho obyčejnějšího. Když nám svítí slunce do očí, mnohem víc se mračíme a tedy i namáháme kůži prací svalů. Je to jednoduché – kromě krému je třeba se chránit také slunečními brýlemi, klobouky, kšiltovkami, slunečníky... zkrátka čímkoliv, co nám poskytne trochu stínu a lepší rozhled.

Promasírovat, prokrvit. Jemná masáž obličeje, respektive krouživé pohyby od vnějšího koutku oka k vnějšímu konci obočí, je vynikající preventivní opatření. Důležité ale je, před masáží několikrát rychle zamrkat víčky – abychom uvolnili svaly v očním okolí a mohli je promasírovat bez nadbytečné tenze. Masáž bychom neměli provádět nasucho, můžeme k tomu použít cokoliv, co usnadní klouzavý pohyb – ideální jsou esenciální oleje, ale i staré dobré sádlo odvede svou práci.

Pozor na odličování. Často si neuvědomujeme, jakou škodu můžeme na vlastním obličeji napáchat pouze nešetrným odličováním make-upu z oblasti očí. Vatový tampónek s odličovačem bychom měli nejdříve na víčko a řasy přiložit, jemně stisknout a nechat působit několik vteřin. Teprve poté bychom měli pohybem směrem k vnějšímu konci obočí make-up odstranit.    

  • Zelený čaj. Použité pytlíky zeleného čaje dejte na chvíli do ledničky a poté je položte na zavřená víčka a oční okolí. Neuvěřitelně silný mix účinných obsažených látek v zeleném čaji má na pleť maximálně povzbuzující účinek.
  • Brambory. Brambory jsou velmi podceňovaným zdrojem všemožných vitamínů, a ty čerstvé obsahují mnoho antioxidantů a minerálů k tomu. Nastrouhané brambory můžeme přikládat v plátcích nebo nadrobno v gáze na oční okolí, ideálně každý den na zhruba deset minut. Zmizí otoky a kůže bude vyhlazenější.
  • Šípkový olej. Pokud se chcete vydat přírodní cestou, je šípkový olej jednou z nejlepších voleb, jaké můžete udělat. Kromě toho, že urychluje hojení jizev a je vynikající na strie, má také pozitivní vliv na redukci vrásek.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie