Zobrazit přihlášovací formulář

Co dělat, když partner ztratí zájem o sex

  • Publikováno:
Co dělat, když partner ztratí zájem o sex

Sexuální apetit máme každý jiný – a to ještě zdaleka ne stálý. Mění se během našeho života vlivem věku a hormonálních změn, během měsíce, během týdne, dne i hodiny. Pro vztah, ať už manželství nebo i ten bez oficiálního posvěcení, je sex důležitý ukazatel vzájemně fungující chemie, přitažlivosti, prostě všeho toho, co nazýváme láskou. Ale znamená ztráta zájmu o sex nutně ochlazení vztahu? Musí být něco špatně?

Často na tom nic špatného nebo nebezpečného není, je to věc, která se dá s přičiněním obou stran hezky vyřešit. Většinou nám ale škodí způsob, jakým se s partnerovou ztrátou zájmu o sex vyrovnáváme. A to oba. Co bychom měli o takových situacích vědět? A jak se chovat, když to přijde?

  • Existují dva způsoby, kterými ve vztahu sex může chybět. Tím prvním je skutečnost, že v něm nebyl od začátku. Pokud se setkají dva, jejichž potřeba fyzického kontaktu není tak vysoká, tak není třeba frekvenci styku cokoliv měnit. Opět, zdůrazňujeme, pokud to tak vyhovuje oběma. V opačném případě totiž může na jedné straně narůstat frustrace, která, při nevhodné komunikaci, může zapříčinit konec vztahu. Zvláštním případem je asexualita jednoho nebo obou partnerů. Vše o ní a jak se s ní vyrovnávat se můžete dočíst v našem dřívějším článku.

Co dělat, když zájem opadne. Najednou.

Pokud ve vztahu sex vždy plus mínus fungoval, a najednou je všechno jinak, můžeme zažívat velmi krušné chvíle. Můžeme mít pocit, že se nevytratil sex, ale láska, vztah chladne, něco je špatně. Fyzickou stránku vztahu velmi jednoduše mentálně aplikujeme na vztah jako celek. A přitom jde často o problémy mimovztahové úrovně.

  • Musíme si uvědomit, že jsme se dostali na tenký led. Téma sexu bývá mnohem citlivější než jakákoliv jiná témata. Muži své výkony na tomto poli berou velmi, velmi vážně. Což je v pořádku (dokonce i dobře), ale ne, když se odmítají na toto téma bavit v jiném než pozitivním slova smyslu. Musíme do boje vytáhnout všechny naše komunikační schopnosti, nechceme přec z problému udělat ještě větší.  
  • Ať si zajde k doktorovi. Ale zdaleka ne kvůli nefungujícímu orgánu lásky! Ne nadarmo je každá žena nadaná silnými, i když nenápadnými, manipulativními schopnostmi, které by mohly posoužit i v této situace. Pověstný krk, který otáčí hlavou (rodiny), by teď měl hlavu nasměrovat k preventivní prohlídce a krevním testům. Protože za ztrátou chuti k sexu často stojí jiné fyzické potíže.
  • Hormony, hormony. Pokud se díky dobré komunikaci dokážete domluvit i na hlubším řešení problému, můžete se vydat cestou návštěvy sexuologické, andragogické nebo urologické laboratoře, a nechat si vyšetřit hladinu hormonů. Pokud se chcete komunikačně co nejlépe připravit, zeptejte se svého gynekologa, jaké jsou nejvhodnější způsoby vyšetření pro muže. Poradí, doporučí, odkáže.
  • Začněte se vzdělávat. I když za normálních okolností není pátrání na internetu vhodné pro naše zdraví (a to jak to fyzické, tak většinou především to psychické), v této situaci toho potřebujeme vědět co nejvíce. O fungování mužského těla, vlivu hormonů, stresu, věku, ale třeba také psychiky. Protože vyřešení tohoto problému je v zájmu nás obou! Potřebujeme se uklidnit a zjistit si, jakými jinými způsoby navodit intimitu, jak správně komunikovat, jak vytvořit a obnovit spojení, které ve vztahu kvůli absenci sexu může chybět.
  • Přestaňme to brát osobně. Byť je to nejpřirozenější, co můžeme cítit. Už ho nepřitahujeme, nemiluje nás, má jinou, nejsme dost dobré... Ve většině případů to ale není pravda. A musíme si uvědomit, že druhá strana má také svůj úhel pohledu – nedokáže vás uspokojit, selhal jako muž, zklamává vás atd. Problém je tedy mezi partnery, ne jen na jedné straně! Přestaňme to brát osobně a pojďme se bavit bez emocí, ale konstruktivně.
  • Musíme pochopit, že muži jsou také citliví. Všichni si neseme nejen svou psychiku, ale také zkušenosti z předchozích vztahů, které utvářely naše současné postoje, reakce a pocity. Musíme být opatrní, zabrousili jsme k delikátnímu tématu, se kterým doopravdy je radno zacházet v rukavičkách. Nezapomeňte, že i když jste spolu klidně i desítky let, vždycky se můžete o partnerovi dozvědět něco nového, protož situace, kterými společně procházíte, můžou být nové pro oba. A už dávno není tajemství, že když chceme, aby vztah fungoval, musíme na něm pracovat. A tentokrát s velkou opatrností.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie