Zobrazit přihlášovací formulář

Co se stane, když přestaneme nosit make-up

  • Publikováno:
Co se stane, když přestaneme nosit make-up

Je to tak trochu kulturní záležitost. Od boje za přirozenou krásu až po přehršle tutoriálů, jak ze sebe pomocí make-upu vlastně vytvořit někoho jiného, nějakým způsobem se nás zkrášlování prostě týká, a to každodenně. Ale co takhle s tím úplně přestat? Ani nápad? No, možná to za zamyšlení stojí. Mnoho z nás ten pocit zná třeba z dovolené, kde prostě máme pocit, že to „není třeba“. A proč teda doma ano? A co se stane nejen s naším tělem, ale i třeba psychikou, když přestaneme?

Proč vlastně nosíme make-up? Většinou je to proto, že se sami sobě s ním víc líbíme. Máme výraznější kontury, můžeme zakrýt případné nedostatky, jako jsou jizvy nebo akné, taky máme dojem, že opačné pohlaví to ocení, protože prostě vypadáme přitažlivěji (ale doopravdy vypadáme, nebo se jen tak cítíme? Ne nadarmo se říká, že nejhezčími atributy každé ženy jsou sebevědomí a úsměv...).

Oči nebudou tolik podrážděné. Pokud třeba nosíte kontaktní čočky nebo máte alergie či jinak citlivé oči, asi víte, že make-up zrovna nepomáhá. Oči totiž nějakému podráždění, t už mechanickému nebo chemickému, vystavujeme vlastně denně – a to hned několikrát. A pokud se nám oči často zanítí, pálí nás, řežou nebo jsou suché, uvidíme, že bez make-upu o nich ani nebudeme vědět. Prostě přestanou být k podráždění tak náchylné.

  • To se samozřejmě netýká jen očí. Pokud máme jakékoliv kožní problémy, například ekzém nebo máme citlivou pokožku, bez make-upu může být dobrý nápad. I ten sebešetrnější make-up může způsobovat podráždění.

Méně akné. Je to trošku začarovaný kruh. Make-up nám akné zakryje, ale vzhledem k tomu, že často ucpává póry, drží na naší pleti nečistoty a sem tam se neodlíčíme úplně precizně, taky ho způsobuje. A to nemluvíme o tom, jak často čistíme štětce, popřípadě jak čistými prsty make-up nanášíme, jak staré máme kosmetické prostředky a tak dále. Když se toho vzdáme, bude mnohem snazší udržovat pleť čistou a tím pádem bez akné.

Menší póry. Ano, póry s make-upem vypadají menší, ale ve skutečnosti nejsou. Neustále je totiž rozšiřujeme tím, že do nich vniká nejen make-up, ale správně „nedýchají“. Proto se bez make-upu brzo vrátí do původního, mnohem méně viditelného stavu.

Zpomalíme stárnutí pleti. A to už stojí za zvážení, no ne? Každodenní používání make-upu, pudru, bronzeru, zdravíček, stínů a bůh ví, čeho ještě, zanáší jak póry, tak vrásky, ve kterých se produkty usazují o to intenzivněji a způsobují tak větší škodu. Jak jejich viditelnost, tak prohlubování. A to nemluvíme o působení nečistot a volných radikálů nachytaných přes den venku.

Lepší hydratace pleti. V momentě, kdy se naše pleť má regenerovat (převážně v noci), na ni mohou působit zbytky kosmetiky, popřípadě i nevhodně zvolené odličovací a čisticí prostředky. Ty pak společně brání regeneraci, pleť vysušují, protože nedovolí odumřelé kůži odpadnout a tak dále. Bez make-upu bude pleť vždy čistá a přirozeně regenerovaná.

Lépe se vyspíte. Tedy... déle. Už jste si někdy změřili, jak dlouho vám zkrášlovací rutina zabere? 20, 30 minut? 10 minut večer? Mnohým i déle. A najednou tady můžeme mít klidně i celou hodinku denně navíc.

Zlepšíte péči o pleť. Ne zakrývání nedostatků, ale jejich skutečná prevence. Je jednoduché se vykašlat na nový vřídek, protože ho ráno zakryjeme korektorem. A konec konců, proč ho nerozvrtat, když máme dobře krycí make-up? A co takhle to nedělat? Pokud nebudeme spoléhat na to že nedostatky zakryjeme, budeme jim mnohem lépe předcházet.

Naroste nám sebevědomí. Že se vám to moc nezdá? Jakmile si jednou na svou přirozenou krásu zvyknete, uvědomíte si zásadní věc – budete vždycky vypadat dobře, ať už máte po ruce kosmetickou taštičku, nebo ne. A přestanete být otrokem očních linek a rozjasňovače, protože vědomí, že to, jak si jdete večer lehnout, je to samé, jak ráno vstanete, je naprosto život měnící.

  • Ale pozor. Bez make-upu je naše pleť také nechráněná před slunečním zářením – většina make-upů v sobě totiž má ochranný faktor. Nezapomeňte si vždy na pleť nanést ochranný krém, ideálně určený na obličej. A nevynechejte ani dekolt, paže, ruce nebo třeba uši, všechno, co je slunci vystavené.
  • Není nutné samozřejmě se make-upu vzdávat, to v žádném případě. Jenom je to myšlenka, která stojí za pozornost. Obočí i řasy si můžeme nechat šetrně nabarvit henou a možná budeme překvapení, že to naprosto stačí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

dluhoschci 15. 9. 2018, 14:02
Nenosit make-up, nechat si přirozené šediny, to jsou fakt dobré trendy +o(

Kategorie