Zobrazit přihlášovací formulář

Hallux valgus neboli vybočený palec

  • Publikováno:
Hallux valgus neboli vybočený palec

Stav chodidla, kdy se nám palec začne vybočovat směrem k druhému prstu, kloub bolí a noha začíná mít ne zrovna reprezentativní vizáž, to je noční můrou každé ženy. Ne jen, že je tento stav poměrně neestetický, omezuje nás ve výběru bot, ale především jde o poměrně bolestivou záležitost. Tato deformace postihuje lidi bez ohledu na věk, ale zato s ohledem na jiné faktory. Jaká je příčina vzniku? Jak se bránit a co podniknout, když už jsme nechali stav zajít příliš daleko?

Hallux valgus neboli vybočený palec je stav, kdy svaly, šlachy a kloubní pouzdra na chodidle a nártu ochabují, rozvolňují se klouby a vzniká příčně plochá noha. Nebezpečí je, že tento stav nemusí být nutně (hned) vidět – může nejdřív „jen“ bolet. A právě to je doba, kdy je načase začít s preventivními opatřeními a léčbou. Pokud pociťujete bolesti v kloubech palce, v tzv. kostce, je dobrý nápad navštívit lékaře (odbornost ortopedie nebo revmatologie).

Co za vybočený palec může?

  • Genetika. Především. Je to právě ona, kvůli které se můžeme s vybočenými palci setkat i u lidí okolo dvaceti let. Pokud má jeden z rodičů vybočený palec, je velká pravděpodobnost, že tento stav podědí i potomek.
  • Obuv. Nevhodná obuv znamená, že klenbě a celkově chodidlu neposkytujeme dostatečnou podporu a dáváme tak možnost kloubům a kostem se „rozjet“. Samozřejmě nejhorší variantou, která pro stav vybočeného palce existuje, jsou podpatky. Tím totiž nejen, že vytváříme nedostatečnou oporu a prostor, ale také vyvíjíme neúměrný tlak.
  • Váha. Vliv váhy není dominantní, ale je značný. Pokud máte mít vybočený palec z genetických důvodů, budete ho mít i v případě, že vážíte třicet kilo. Pokud ale vaše tělo ještě není tak úplně rozhodnuto, může ho váha ovlivnit. Logicky – čím větší tlak na oblast, tím zásadnější vliv na rozvolnění.
  • Hormonální hladina. Okolo pětapadesáti let věku u žen dochází k zásadnějším výkyvům v hormonální hladině, což má také svůj vliv na pevnost úponů, šlach i svalů.

Před operací...

Problém je, že vybočený palec doopravdy bolí. Omezuje nás v běžném životě – od výběru bot po celkový pohyb. Často bolí také v klidu. Neinvazivní metodou jsou různé rehabilitace, od parafínových zábalů po laser nebo rázovou vlnu (která je také způsobem léčby, zdá se i dost efektivní).

Sami si od halluxů můžete ulevit (nikoliv je vyléčit) sami, respektive za pomocí určitých podpůrných prostředků – existují speciální vložky do bot, ale také korektory, které nosíme přes noc. Výsledků dosahují, ale proces je poměrně bolestivý a veškerá náprava dočasná.

Jak ulevit od bolesti?

Existuje několik způsobů, jak si od nepříjemné bolesti ulevit nebo řešit vybočení palce jinou než operační cestou.

  • Speciální boty (na co se dívat a podle čeho vybírat vám doporučí lékař nebo lékárník), vložky do nich.
  • Led. Palce můžete také ledovat – klasicky jako při bolestech kloubů. Chlad zpomalí průtok krve a tedy i intenzita bolesti bude mírnější.
  • Léky. Klasické, protizánětlivé na bolest, v horších případech antirevmatika nebo kortikoidy.
  • Pásky a korektory. Některé jsou natahovací a můžete je nosit do bot, některé jsou pevné a dávají se na noc, záleží, co vám bude více vyhovovat.
  • Cvičení. Cílem je zesílit svaly na chodidle, kolem palce a posílit i vazy, klouby a jejich okolí. Speciálních cvičení je spousta, najdete jich na internetu včetně videonávodů doopravdy hodně, ale rozhodně je nezapomeňte konzultovat s lékařem.

Tip Mimibazaru: Pomáhá i tak jednoduché cvičení jako pomocí prstů na nohou zvedat ze země například tužky nebo skleněné kuličky, intenzivní protahování prstů nebo tlak proti závaží.

Operace

Ta by měla být vlastně až poslední metodou. Po neúspěšných nebo neuspokojivých výsledcích rehabilitací a tzv. polohování (cvičení a nošení korekčních pásek) vás může čekat operace. I když by se zdálo, že je to operace malá, rekonvalescence si bude vyžadovat poměrně dlouhou dobu a také vaši trpělivost. Postupy se mohou lišit, ale z nemocnice vás pravděpodobně pustí až po dvou týdnech po operaci, do té doby je třeba důsledně dbát na to, aby se tkáně zahojily ve správných pozicích. Asi měsíc pak budete chodit o berlích, asi dva měsíce došlápnete jen na patu a na boty je třeba zhruba na stejně dlouhou dobu zapomenout. Rozdílných výsledků taky operace dosáhne v případech, jestliže je vybočený palec dědičný a máme ho od brzkého věku, nebo jestli jsme k němu přišli společně s plochou nohou. V prvním případě bývají výsledky trvalejší a lepší, v tom druhém nás čeká pravděpodobně už doživotní opatření prevence recidivy.

Potýkali jste se s tímto nepříjemným stavem chodidla? Máte za sebou operaci nebo jinou, úspěšnou či neúspěšnou léčbu? Poraďte ostatním a předejte své zkušenosti!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie