Zobrazit přihlášovací formulář

Hydratace pleti a jaké děláme chyby

  • Publikováno:
Hydratace pleti a jaké děláme chyby

S přibývajícími svíčkami na narozeninových dortech nám pomalu dochází, že pevnou, pružnou a mladistvou pleť nebudeme mít věčně. Jedna z věcí, kterou děláme od „jistého věku“ asi všichni, je, že se snažíme pleť hydratovat. Víme, že pleť máme čistit a sem tam ji namazat krémem. Ale... je zrovna takové „něco“ lepší než nic? Jaké chyby děláme, i když se snažíme o pleť starat? Třeba je na čase změnit svou hydratační rutinu!

Někdy není třeba utratit tisíce za ty nejlepší krémy, ale jakákoliv přípravek používat správně. Jak tedy na hydrataci pleti krok za krokem?

Aplikujeme na suchou pleť. Ať už používáme jakýkoliv hydratační prostředek, je dobré vláhu v pokožce uzamknout, ne spoléhat jen na krém. A nic nehydratuje lépe než voda. Proto bychom měli aplikovat hydratační prostředek na vlhkou pleť – už na ní nevidíme kapky vody, ale papírový kapesníček by se na ni přilepil.

Aplikujeme jen někdy. Pokud někdy znamená jen jednou denně, ještě to není tak zlé. Pokud to ale znamená jednou dvakrát týdně, je to horší. Pleti je třeba dodávat vláhu a lipidy, když je suchá, snadněji se naruší, je citlivější a má větší sklon ke tvorbě vrásek.

Nepřipravujeme pleť pro vstřebávání. Exfoliace? Peeling? Pokud tyto procedury neprováníme, zabraňujeme lepšímu vstřebávání jak vlhkosti, tak jiných účinných látek z kosmetiky. Ty ulpívají na mrtvých buňkách, pro které nemají už žádný přínos. Alespoň jednou týdně bychom měli pleť odumřelých buněk zbavit.

Nepoužíváme ho, protože trpíme akné. Často nepoužíváme hydratační prostředky na pleť, protože ji máme mastnou. Jenomže mastná neznamená hydratovaná. Naopak čím méně vody budeme v pleti mít, tím více se bude mastit, protože se bude potřebovat bránit. Pokud kosmetické přípravky obsahují látky, které akné zhoršují, je třeba najít si takové, které budou k vaší pleti přátelštější. Řešením může být i formule séra, která je koncentrovanější a neobsahuje tolik „nosičů“ účinných látek.

Aplikujeme moc silnou vrstvu. Není jedno, jakou konzistenci přípravku používáme. Od nejřidších po nejhustší platí, že škála začíná mlékem a pokračuje krémem, sérem, olejem a mastí. Čím hutnější konzistenci používáme, tím tenčí stačí vrstva. Musíme volit takovou, která nám umožní aplikovat něco i na ni (například make-up!)

Máme jeden přípravek na den i noc. Kromě toho, že noc můžeme využít ke vstřebávání prospěšných látek, ve dne potřebujeme také ochranu. A to zejména před sluncem. Zvolit si denní krém s ochranným faktorem není špatným nápad (SPF 30 a výše), kdežto na noc je dobré nanášet spíš vyživující a pečující látky (vitaminy C a A – retinol, přírodní esence atd.).

Přeplácíme. I když mezi top světovými značkami existují jistě špičkové přípravky, ty z drogerie často udělají stejnou službu. Důležité je dívat se na složení a obsah pleti vlastních látek (ceramidy a jiné lipidy, kyselina hyaluronová), ne tolik na značku, která přípravek vyrábí. A obráceně to platí také, vysoká cena neznamená nejlepší složení.

Nedáváme pozor na oči. Krémy na oblast okolo očí jsou jiné než ty na tvář. Respektive když chceme používat jeden krém na všechno, musíme najít takový, který je oftalmologicky testovaný. Jinak si můžeme způsobit podráždění očí, ale také otoky nebo zarudnutí. Kůže je totiž v těchto místech tak tenká, že látky jí mohou doslova proniknout až na oční bulvu.

Spoléháme jen na hydrataci. Je extrémně důležitá, ale je to jen součást správné péče o pleť. Stejně tak důležité je správné odličování, jemné čištění, používání vlažné nebo studené (jenom ne horké) vody, ochrana před slunečními paprsky... a tak dále.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie