Zobrazit přihlášovací formulář

Karpální tunely, podceňované nebezpečí

  • Publikováno:
Karpální tunely, podceňované nebezpečí

Bolest zápěstí mravenčení a pálení prstů, ztráta jemné motoriky, noční buzení bolestí v ruce. Všechny tyto příznaky provázejí syndrom karpálního tunelu, onemocnění, které postihuje čím dál více lidí. Jde o typické onemocnění z přetížení, z jednostranného pohybu. Postihuje nejčastěji ty, kdo pracují s počítačem, sbíječkou nebo kohokoliv, kdo vystavuje své zápěstí jednostranné zátěži, nekompenzovanému tlaku. Jak syndrom karpálního tunelu vypadá? Jak si pomoct doma a proč nezanedbávat léčbu?

Každý máme v zápěstí karpální tunel. Obklopují ho zápěstní kůstky a zápěstní vaz a vedou skrz něj šlachy a nerv, který zásobuje ruku (nervus medianus, střední nerv). Cokoliv se stane s kůstkami, vazy nebo šlachami, může nerv utlačit, a tím vznikají všechny potíže. Jaké jsou nejčastější příčiny vzniku syndromu karpálního tunelu?

  • Úrazy zápěstí
  • Zánět šlach (nebo vazů)
  • Hormonální změny
  • Špatná ergonomie práce
  • Dlouhodobé jednostranné zatížení

Poslední dva zmíněné důvody jsou na vině stále častěji. Když vystavujeme své zápěstí například špatné poloze při práci s myší, vibracím, opakovanému a nepřirozenému pohybu a máme třeba syndrom karpálního tunelu v rodině, je možné, že se nám nevyhne.

  • Syndrom karpálního tunelu postihuje ve větší míře ženy. Takže i pohlaví je „přitěžující okolnost“.

Projevy syndromu karpálního tunelu

Nejčastěji nás bude bolest trápit v noci a nad ránem, zdaleka není výjimkou, že se lidé se syndromem karpálního tunelu probouzí v noci bolestí. Mezi projevy pak patří ztráta citlivosti prstů (především palce, ukazováčku a prostředníčku), jejich trnutí, mravenčení a pálení a to zejména v klidovém stavu.

Co přinese úlevu?

Jako první je třeba řádná diagnostika. Tu provádí neurolog především pomocí metody EMG (elektromyografie), která zjišťuje správné nervové zásobení svalů (inervaci), nebo vyšetřením nervového vedení.

Pokud není poškození permanentní a bolesti jsou zapříčiněné například zánětem, je dobré zápěstí ledovat, abychom zánět tlumili. Dále je třeba zápěstí a prsty procvičovat a protahovat, na noc naopak znehybnit ideálně pomocí speciální ortézy (dlahy nebo snímatelné sádry).

  • Pomoci si můžeme také dodáním tělu správných živin. Potřebujeme především vitamin B6, a enzym bromelin. Vyvarovat bychom se měli soli, která zadržuje v těle vodu a tím pádem podporuje otoky.

Recept, který pomáhá

Lékařskému vyšetření bychom se rozhodně neměli vyhýbat. Ale syndrom karpálního tunelu je natolik život omezující, že to k lékaři zavede většinou i ty nejzatvrzelejší z nás. Existuje ale recept na domácí mazání, který koluje mezi lidmi už desítky let – a najdete ho také na Mimibazaru. Různé zdroje uvádí různý poměr ingrediencí, nicméně za účinek můžeme děkovat:

  • Aloe Vera
  • Alpa (Francovka, Lesana)
  • Tablety Acylpyrinu

V půl litru Alpy rozpustíme cca 20 tablet Acylpyrinu, přidáme nakrájených pět listů Aloe a necháme týden odpočívat, sem tam protřepeme. Po týdnu máme připravené mazání, které pomůže od akutních bolestí, ale podle zkušeností může také oddálit nebo úplně odvrátit nutnost operace.

Ale pozor

Syndrom karpálních tunelů by měl zůstat pod dohledem lékaře. Pokud se nám podaří pomocí zlepšení ergonomie pracovního prostředí, domácího mazání nebo jakýchkoliv jiných opatření držet jeho příznaky na uzdě, je to v pořádku, ale na lékařskou péči a doporučení bychom neměli zanevřít.

  • Syndrom karpálního tunelu má kromě systémové také chirurgickou možnost léčení. Jedná se o zhruba třicetiminutový zákrok v lokální anestezii, kdy se prořízne vaz v zápěstí a dojde k okamžité úlevě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

ELLITE 30. 11. 2019, 22:12
Já se nemohla bolestí ani zvednout z vany, zařadit rychlost v autě a ani zavřít dveře. Tak to bolelo, že jsem už nebyla schopna ničeho. Pracuji na PC a nemohu si dovolit nepracovat, jak mi poradil lékař. Jiný radil operaci a to jsem nechtěla. Tak jsem hledala rady a kupodivu našla jednoduchou - stačilo noťas podložit tak vysoko, že zápěstí bylo ohnuté dlaní dolů (předtím jsem měla dlaně směrem nahoru), tedy otočit dlaň v zápěstí na opačnou stranu, a jako zázrakem po třech dnech po bolesti ani památky. Také měnit myš vertikální a horizontální, občas si při práci zacvičit a měnit trošku polohy, aby zápěstí mělo různý sklon. Díky tomu jsem se vyhnula naprosto zbytečné operaci. :-$
IVULINKA 1. 11. 2017, 10:13
Operace mě čeká 16. listopadu.
mimicek 8. 10. 2017, 21:14
(Y) (Y) (Y)

Kategorie