Zobrazit přihlášovací formulář

Proč se v noci probouzíme a ne a ne znovu usnout

  • Publikováno:
Proč se v noci probouzíme a ne a ne znovu usnout

Málokdo spí celou noc, občasná noční probuzení jsou naprosto v pořádku, dokonce si je často ani nepamatujeme. Probudíme se, zkontrolujeme okolí, podíváme se, kolik je hodin (a všichni známe tu slast, kdy zjistíme, že mžeme ještě hodiny a hodiny spát) nebo si zajdeme na záchod a hezky v poklidu upadneme zase do hlubokého spánku. Poslední část tohoto tvrzení je klíčová – upadneme znova do hlubokého spánku. Pokud se probouzíme a poté ne a ne znova usnout, je něco v nepořádku.

Kvalitní spánek je důležitý pravděpodobně mnohem víc, než si myslíme (nebo než si přiznáváme)- jeho nedostatek se projevuje jak na našem fyzickém, tak psychickém zdraví – a když už ne zdraví, tak alespoň pohodě. Jak poznáte nedostatek spánku? Na únavu si časem zvykneme, to může potvrdit každá novopečená maminka. Ale naše tělo nám nedostatek (kvalitního) spánku hlásí i jinak. Jak? Přečtěte si v našem dřívějším článku.

Potřebujeme na záchod. Potřeba si v noci odskočit často není zase až taková záhada, můžeme klidně použít úsloví „nalej, vylej“. Pokud před spaním konzumujeme množství tekutin popřípadě diuretika (jako je například káva nebo alkohol), je normální, že v noci „budeme muset“. Pokud se budíme v noci často a chodíme na záchod, i když omezíme příjem tekutin před spaním, naše tělo se pravděpodobně snaží o vyrovnání hladiny elektrolytů. Co potřebujeme? Sůl. Zkuste si hodinku před spaním vypít malou skleničku vody s rozpuštěnou špetkou neprocesované mořské soli. Ta pomáhá dostat vodu do buněk, kam patří, a naše tělo tak bude mít méně práce s udržováním správných hladin.

Je nám moc teplo. I když se nám vytopená ložnice a teplá peřina zdá jako nejlepší místo pro usínání a spaní, naše tělo je obyčejně jiného názoru. Často slýcháváme doporučení, že ideální teplota pro spánek je pro člověka v našich zeměpisných podmínkách okolo 17 stupňů Celsia! Což se mnohým z nás může zdát jako nesmysl, ale kdo jednou zkusil, zjistil, že spánek je mnohem kvalitnější. Pomůže horká vana před spaním. Ta totiž teplotu našeho těla příjemně a pomalu zvedne, a když z ní vylezeme, teplota okolí bude více rozdílná. A pokles teploty si naše tělo spojuje s nutností jít spát (v noci se totiž ochlazuje). A tím dostaneme více signálů pro kvalitní spánek.

Vystavujeme se modrému světlu. Ano, obrazovky a displeje znova. Modré světlo, které současné moderní přístroje produkují, zastavuje produkci melatoninu, hormonu, který nám pomáhá spát. To ostatně dělá každé světlo, ale to modré obzvlášť. Řešením je detoxikační hodinka před spaním, kterou strávíme v tlumeném, ideálně co nejměkčím světle, například s knížkou nebo s partnerem. To je často nemožné, ale i tak bychom se měli snažit eliminovat vystavení se světlu (zejména tomu modrému) před usnutím.

Alkohol. Tady je třeba uvést něco na pravou míru. Alkohol nám pomůže usnout, to pravděpodobně všichni víme. Jenomže – prvních několik hodin ho naše tělo metabolizuje, což oddaluje naše upadnutí do hlubokého spánku (REM), který potřebujeme pro to, abychom byli ve skutečnosti odpočatí. Takže ano, po alkoholu usneme, ale (kromě toho, že možná budeme muset na záchod a ještě se vzbudíme dehydratovaní) spánek nebude kvalitní.

Stres. Veliké překvapení. Stres umí zamávat i s méně nápadnými projevy, než je spánek. Kromě toho, že kvůli němu pravděpodobně hůře usínáme, může také za to, že se v noci často probouzíme a jakmile se probudí i naše hlava, rozjede se na plné obrátky a my už prostě nezabereme. Meditace, fyzická únava (jako sport nebo ta jiná aktivita od s), relaxace… cokoliv nám pomáhá redukovat stres je to nejzdravější, co pro sebe můžeme udělat. Na každého funguje něco jiného, a pokud nemáme možnost odstranit příčiny stresu, musíme se naučit, jak s ním pracovat.      

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie