Zobrazit přihlášovací formulář

Nejužitečnější tipy pro krásu

  • Publikováno:
Nejužitečnější tipy pro krásu

Jsou některé věci, na které zapomínáme, a stojí za to si je jednou za čas zase osvěžit. A pak jsou maličkosti, o kterých jsme možná nikdy neslyšeli, ale mohou mít velký význam pro náš vzhled. Pokud trpíme na akné, suchou pleť, chceme zůstat co nejdéle mladistvě vyhlížející a se zdravou, pevnou a zářící pokožkou, nic naplat, musíme se o sebe trošku starat. Jaké jsou základní, pokročilé i skoro neznámé tipy pro tajemství dlouhotrvající krásy?

Zdravě jíst a hodně pít. A mít dobrý genetický základ. V takovém případě jsme skoro za vodou. Ale pokud nám příroda nedopřála nadpozemskou kvalitu pleti a nežijeme na sto procent podle všech pravidel, není od věci vložit se do věci o něco aktivněji.

Bez ochrany proti slunci to nepůjde. Slunce totiž dělá největší neplechu. Působením jeho paprsků naše kůže stárne, ztrácí svou obranyschopnost, láme se, dělají se vrásky, poškozuje se její struktura, je podrážděná a vystavená působení škodlivých látek z okolí... a tak dále. Ochranný faktor 30 je nutný nejen v létě, ale kdykoliv sluníčko vysvitne a my jdeme ven.

Nevysušovat! Žádný typ pleti si nezaslouží, abychom ho vysušovali. A když, tak jen lokálně – při projevech akné. Rozhodně bychom neměli používat výrobky s benzoylperoxidem plošně na celou tvář, i lokální aplikaci bychom měli zvážit. Pro léčbu problematické pleti je mnohem šetrnější kyselina salicylová nebo mléčná.

Nezapomínat na krk a dekolt! Ty totiž stárnou také. Navíc je na nich kůže tenčí a vyžaduje také speciální péči. Stejně, jako se věnujeme obličeji, měli bychom se věnovat také těmto opomíjeným partiím. A mluvíme konkrétně o čištění a vyživování. Na krk a dekolt bychom měli používat velmi jemná mýdla (pokud vůbec) a nanášet vyživující krémy nebo oleje. A ochranný faktor!

Používejte led. Pokud je naše pokožka matná a působí nezdravě, potřebuje malý šok, aby se vzpamatovala. Masáž obličeje kostkou ledu sice nemusí působit nejvábněji, ale dělá zázraky. Zbavuje nás otoků, kruhů pod očima, po stažení cév dochází zase k jejich prohřátí a stimuluje se tak krevní oběh.

Skladování kosmetiky. Většina z nás skladuje kosmetiku v koupelně. Kde je po většinu času teplo, tma a vlhko. To velmi často vede k předčasnému znehodnocení kosmetických produktů – a ty pak mohou způsobovat naší pleti podráždění. Ačkoliv tma dělá všem nestálým sloučeninám dobře, teplo a vlhko zase tolik ne. Řešení? Pokud máte místo, ideální je skladovat kosmetiku v ledničce. Kromě toho, že prodloužíte její „trvanlivost“, zamezíte také šíření například plísní.

Čistěte všechno, co se dotýká obličeje. Od houbiček a štětců na make-up, ruce, telefon, po povlaky na polštáře. Ty bychom měli měnit minimálně jednou týdně, pokud trpíme mastnou pletí, tak alespoň jednou za tři dny. Nic naplat, množící se bakterie a roztoči naší pleti rozhodně neprospívají.

Vyhněte se houbičkám a peelingům. Pokud máte problematickou – aknózní  pleť. Kromě množení a roznosu bakterií způsobuje mechanické „seškrabování“ podráždění pokožky, které zase vede k většímu výskytu pupínků všeho druhu, snadnějšímu zanícení pórů, které jsou násilně zbavené přirozené ochrany a zanáší se nečistotami.

Pomůže masáž. Mechanické rozproudění krve a lymfy v podkoží je pro naši pleť velmi přínosné, na celém těle. Masáže obličeje jsou jednou z nejefektivnějších metod, jak pokožku udržovat prokrvenou a tedy zásobenou živinami, plnou a pevnou, sytou a neopuchnutou.

Péče o ruce. Pokožka na rukou prozradí náš věk stejně nekompromisně jako vrásky v obličeji. Takže i n ni se musí s péčí a chytře. Zákeřností je, že ruce jsou vystavené největšímu mechanickému i chemickému poškození, od používání čisticích prostředků po manuální práci. Kdykoliv to jde, měli bychom nosit ochranné rukavice, ruce si mýt, ale zároveň je také adekvátně hydratovat.

Odličovat, odličovat! Od „jistého“ věku neexistuje výmluva proto, abychom šli spát s make-upem na tváři. Kromě ucpaných pórů, znečištěného povlečení a podráždění pokožky si představte také fakt, že na make-up se během dne nalepily všechny možné částečky znečištění, špíny z ovzduší a okolí. A my je necháváme hezky přes noc zapracovávat se do naší kůže. Prostě ne.

Sundávejte podprsenku. Je to jedna z věcí, která by měla být stejně automatická, jako odličování. Kromě toho, že komprese zabraňuje správnému prokrvování a naše pokožka tak může slábnout a ztrácet pevnost, pokožka pod nejvíce stlačenými místy může začít permanentně tmavnout. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie