Zobrazit přihlášovací formulář

K čemu všemu je zubní pasta

  • Publikováno:
K čemu všemu je zubní pasta

K čištění zubů, to je jasné, ale k čemu všemu ještě? Zubní pasta má díky svému složení jak chemickému, tak mechanickému, spoustu využití v domácnosti. A o některých způsobech využití by nás asi nenapadlo ani přemýšlet. Zubní pasty jsou totiž kromě vody tvořeny abrazivy, prostředky, které mechanicky (avšak šetrně) odstraňují z povrchu to, co na něj nepatří. A toho můžeme využít!

Dříve se zubní pasty dělaly z rozdrcených cihel, křídy nebo soli (a to už ve starém Egyptě!). Svou popularitu měla chvíli také jedlá soda a peroxid vodíku, i když při představě působení těchto mocných látek na naši sklovinu nám teď může přeběhnout mráz po zádech. Pomineme další složky zubních past, které pomáhají bojovat s paradentózou, citlivými zuby nebo slouží k jejich bělení, a vezmeme si tu nejobyčejnější z obyčejných – a povíme si, proč je dobré mít ji doma po ruce!

Kresbičky na zdech. Ach, ty děti. Pastelky a velká bílá zeď jsou, zdá se, neodolatelná kombinace. A když ale potřebuje zbavit zeď uměleckého díla, můžeme použít zubní pastu a navlhčený hadřík. Pasta šetrně odstraní kresbu a pastelky nerozmaže.

  • Permanentní fix na stírací tabuli? Pomůže hadřík a trocha zubní pasty. Povrch tabule zůstane nepoškozený a permanentní nápis zmizí.

Špína na teniskách. Zubní kartáček a pasta jsou ideálními pomocníky při odstraňování šmouh na bílých teniskách. Stačí navlhčit a vydrhnout.

Odstraní žvýkačku. Zvlášť z netextilních povrchů. Ze zdí, dřeva, ale jemně také z kůže – použijeme zubní pastu a naneseme ji na a kolem žvýkačky. Nechám zaschnout a pak už ji jednoduše seškrábneme třeba pravítkem nebo jiným rovným a ne úplně ostrým předmětem (abychom nepoškodili povrch).

Popáleniny. Pokud se v kuchyni omylem dotknete horkého hrnce, trouby nebo na vás kápne vosk ze svíčky, všechny tyt velmi mírné popáleniny (nebo spíše horkem podrážděnou pokožku) umí zklidnit zubní pasta. Pozor, nepoužívejte ji ale na vážnější popáleniny, kdy vzniká puchýř.

Pro zálesáky. Když zápalky navlhnou, jedno, jak moc intenzivně a dlouho je sušíme, škrtnout už si neškrtneme. K prevenci navlhnutí zápalek slouží zubní pasta! Krabičku se zápalkami zakryjte v místech hlaviček zubní pastou, ujistěte se, že je tak do jedné třetiny pokrývá její vrstva. Krabičku zápalek pak klidně můžete i namočit, ale jakmile pastu ze sirky setřete, bude zase “jako nová“.  

Vyčistí žehličku. Pokud jste omylem přežehlili nápis na tričku nebo se vám na žehličce přichytila barva (nebo cokoliv jiného), nechte povrch vychladnout a pak použijte drsnou stranu houbičky na nádobí a zubní pastu. Povrch žehličky bude zase zrcadlově hladký a bez poskvrny.

Odstraní zápach z rukou. Pokud krájíte cibuli nebo (speciálně) česnek, vaše ruce většinou nevoní po fialkách. A k tomu ještě celkem dlouho. I na to pomůže zubní pasta – prostě si jí umyjte ruce, jako by to bylo tekuté mýdlo. A je to.

Vyčistí spáry. Pokud si chcete dát tu práci a potřebujete vyčistit a vybělit bílé spáry mezi kachličkami – vezměte si kartáček a pastu a hurá na to. Nechte pastu chvíli působit, poté smyjte a spáry budou jako nové.

Škrábance na tvrdých površích. Zubní pasta umí působit jako ta abrazivní, kterou používáme na rozleštění drobounkých škrábanců na laku auta. Ze dřeva, pvc a jiných umělých hmot umí odstranit lehounké škrábance.

  • Co nás může zajímat je, že to samé zvládne také s displeji mobilních telefonů. Zubní pasta, měkký hadřík a sbohem pavučinkové poškrábání!
  • A nádavkem ještě stejným způsobem můžeme odstranit škrábance z CD a DVD nosičů. Pokud je to pro nás ještě aktuální.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie