Zobrazit přihlášovací formulář

Jak neztrácet svalovou hmotu...

  • Publikováno:
Jak neztrácet svalovou hmotu...

...když stárneme. Jen se podívejme pravdě do očí, přibývající věk neznamená jen moudrost a vyzrálost, ale také sem tam nějaký ten projev na našem vnějším já. Krom vrásek a celkové ztrátě pevnosti pleti, setkáváme se s fenoménem, který často pojmenováváme jako „povolení“. Naše tělo prostě povolí, ztrácí na pevnosti, hustotě a kyprosti. Kromě kombinace různých faktorů může za toto povolení těla většinou ztráta svalové hmoty. Na jejím udržování (případně nabírání) je totiž čím dál tím těžší pracovat.

Okolo pětatřicátého roku věku ženy se začnou dít kouzla a ne nutně jen ta dobrá. Příroda ještě úplně nezkopírovala náš životní styl, a tak i přes to, že okolo pětatřicítky se cítíme, že máme vlastně veškerý produktivní život teprve před sebou, biologicky bychom už „měly mít splněno“. Tělo se tedy přestává obtěžovat s produkcí hormonů, které z nás dělají plodné a žádané samičky, takže tento status potřebujeme podpořit vědomými činy – pohybem a stravou. Co konkrétně můžeme udělat pro to, abychom svaly, které drží všechno na těch správných místech, okolo čtyřicítky nezačaly ztrácet?

Bílkoviny, bílkoviny. Bez těch se neobejdeme. A čím dál tím intenzivněji je budeme potřebovat zařazovat do jídelníčku jako běžnou součást. A kolik bílkovin je akorát? Pro začátek zkusme 1,2 g proteinu na kilogram hmotnosti. Jestli jsme se nikdy nezajímali o složení potravin, je teď ta správná doba. Maso, vajíčka, tvarohy, sýry, luštěniny, sója... ideální je také rozložit si příjem bílkovin do celého dne ne jen na jedno posezení.

Cvičení, ale ne jen to aerobní. Mnoho z nás mělo cvičení za prostředek, jak se zbavovat nežádoucího tuku a udržovat se v rozumné dechové a svalové kondici. Aerobní cvičení bychom neměly vynechávat, naopak, snažit se ho zařadit do běžných denních činností, jako je chůze pěšky (obchody, práce, se psem, procházky...), tanec, plavání a tak dále. Mnohem podstatnější se pro nás ale začnou stávat váhy. Zdvihání vah pro nás začne být nutné, abychom udržovaly svalovou hmotu v tónu, který se nám líbí. Nemusíme se rovnou v posilovnách vrhat na dvacetikilové činky, spousta anaerobního cvičení se dá provádět hezky z tepla domov. A místo činek nám bohatě poslouží lahve minerálky, na dřepy vybavení nepotřebujeme a nějaké to prkno (malý zázrak!) nebo sedy lehy také nepotřebují extra vybavení. Jen se ujistěte, že cviky provádíte správně, ono totiž se dá leccos pokazit a zdraví uškodit.

Vitamín D. Tento záhadný vitamín ovlivňuje v našem těle kde co – od nálady po svalovou hmotu. A jak stárneme, je pro nás stále důležitější mít ho dostatek. O tom, co všechno pro nás vitamín D dělá, se můžete dočíst v jednom z našich minulých článků, co vám ale prozradíme už teď – v těle se tvoří při pobytu na slunci, ale můžeme ho získávat také z mléka, žloutků, vnitřností, tuňáka nebo lososa, popřípadě z hub shitakee.

Hořčík. Tento prvek bychom měli vyvažovat zlatem a v pozdějším věku diamanty. Kromě toho, že neuvěřitelně působí na naše celkové zdraví a psychickou i fyzickou pohodu, má hořčík nezastupitelnou funkci v retenci svalové hmoty. A tak si dopřejte ořechy, špenát, mléko, banány, tmavou čokoládu... A co všechno ještě o hořčíku nevíte, to se dozvíte tady.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie