Zobrazit přihlášovací formulář

Všechno, co pleť potřebuje

  • Publikováno:
Všechno, co pleť potřebuje

Příroda nám dala vše, co potřebujeme, abychom se starali o své tělo zvenku i zevnitř. Postupem času jsme na to všechno pozapomněli a předali vládu syntetickým látkám, které jsou účinné, ale mají i spoustu vedlejších (a to i dlouhodobých) efektů. Jisté je, že úplný návrat ke kořenům asi není možný, ale když si vezmeme to nejlepší z obou cest, můžeme čerpat všechny výhody – s klidným svědomím, s překvapivými výsledky a moc dobrým pocitem.

Není nic jednoduššího, než si vybrat to, co je pro naši pleť obecně nejlepší, a smíchat to dohromady. Naše pleť potřebuje dostatek olejů, které jsou co nejpodobnější těm, co sama produkuje. Ty totiž tvoří na jedné straně přirozenou ochrannou bariéru, která pleť chrání proti vnějším vlivům, na straně druhé pronikají do svrchní vrstvy naší pokožky prospěšné látky, které některé oleje obsahují. Ideální volbou je proto olej olivový nebo mandlový.

Pleť potřebuje výživu a jistou desinfekci, sílu, která jí zbaví nejen nečistot, ale také nepřátelských bakterií. K tomu nám po tisíciletí slouží med. Ten má kromě neuvěřitelné dávky vitamínů a minerálů také velmi silné antiseptické účinky, které jsou stejně silné, jako šetrné – nezbaví nás ani naši pleť těch bakterií, které jsou nám přirozené a prospěšné.

Co dodá naší pleti naprosto nejlepší možný poměr, složení a koncentraci výživy? Je to vaječný žloutek. I když ho ze starých časů znám spíše jako nepřítele naládovaného cholesterolem, ve skutečnosti je to obrovský zdroj vitamínů a minerálů pro naše tělo jak zevnitř, tak vně.

Co ještě potřebujeme? Pojivo. Jako nejneutrálnější způsob můžeme zvolit lékařskou vazelínu. Sama o sobě pleť nijak nevyživuje (ale ani nepoškozuje), vytváří ale ochranný film, který zamezuje průniku látek z okolí a uzamyká vlhkost v naší pokožce.

Ingredience a postup přípravy

  • 1 lžička olivového nebo mandlového oleje
  • 2 lžičky lékařské vazelíny
  • 1 lžička medu
  • 1 vaječný žloutek (ujistěte se, že pochází z bio chovu)

V parní lázni rozpustíme vazelínu na úplnou kapalinu. Může to trvat pár minut. Poté odstavíme mističku z páry a po pár minutách přidáme všechny ingredience – žloutek jako poslední, je v něm spousta živého, co nechceme „uvařit“. Metličkou, ideálně dřevěnou, vše mícháme tak dlouho, dokud není směs dokonale homogenní, hladká. Směs přelijeme do uzavíratelné nádobky s víčkem a necháme nezavřenou vychladnout na pokojovou teplotu. Poté zavřeme a skladujeme v ledničce maximálně čtyři dny (v tomto množství ovšem dostaneme potřebnou dávku zhruba na dvě masky).

  • Masku bychom měli aplikovat před spaním, ale nenechávat přes noc! Na vyčištěnou pleť aplikujeme přiměřené množství směsi krouživými pohyby prstů, vmasírujeme do obličeje. Necháme působit půl hodiny, poté navlhčeným vatovým tampónkem setřeme zjevné přebytky a tenkou vrstvu necháme působit další půl hodinu. Celkově tedy masku na obličeji necháme zhruba hodinu. Poté smyjeme vlažnou vodou (která ovšem neodstraní oleje, účinné látky v nich rozpuštěné a vazelínu, smývá pouze složky žloutku a medu). Takto jdeme spát a pleť pořádně vyčistíme.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie