Zobrazit přihlášovací formulář

Tajné ingredience, které z vody udělají ještě větší zázrak

  • Publikováno:
Tajné ingredience, které z vody udělají ještě větší zázrak

Nic v našem těle nefunguje bez vody. Od nálady, přes metabolismus po všechny procesy, které potřebujeme k tomu, abychom mohli normálně a plnohodnotně žít. Kdo z nás vyzkoušel dodržovat pitný režim poté, co s ním byl na štíru, rozdíl nutně zaznamenal. Ale přiznejme si, že obyčejná voda je trošku nuda. Tak proč ji trošku nevylepšit a pomoc jak naší chuti na ní, tak našemu tělu?

Už v jednom z dřívějších článků jsme se věnovali tomu, jak vodu „oživit“. Protože neexistuje nic lepšího, čím se hydratovat, než je obyčejná voda (i když ta kokosová to o něco lépe přece jen zvládá), máme jí sklenici nebo lahev vždy po ruce. A jestli ne, tak bychom měli.

  • Už jste někdy uvažovali nad tím, jak může být doporučení vypít dva litry vody denně univerzální? Vždyť těla se vyskytují v různých velikostech, poměrech svalů a tuků, energetickém výdeji... Ve skutečnosti bychom se měli řídit poučkou, že správně bychom měli vypít jeden litr vody na každých 25 kg naší hmotnosti.

Můžeme ale spojit užitečné s ještě užitečnějším. Vodu, kterou pijeme, můžeme ozvláštnit přidáním různých ingrediencí, které nejen oživí její chuť, ve skutečnosti z nich ale bude čerpat maximální užitek i naše tělo.

Univerzální příprava

Nebudeme ani mixovat, ani míchat, jenom přidávat a nechat máčet. Jediné, co tato metoda po nás vyžaduje, je, myslet na svůj pitný režim den dopředu. To si totiž připravíme džbán, ideálně však nádobu s víčkem, dva litry vody a ingredience z následujících receptů. Ingredience nakrájíme nebo nastrouháme (pokud budeme strouhat, dostane se do vody mnohem více účinných látek i chutí, nicméně ji pak budeme muset přecedit), přidáme do nádoby s vodou, zavřeme nebo přikryjeme, dáme na noc do ledničky a hotovo. Ráno si rovnou vytáhneme osvěžující a zdravý nápoj, který můžeme popíjet po celý den.

K očistě pleti

Na dva litry vody budeme potřebovat:

  • Jednu okurku
  • Polovinu citrónu
  • Několik snítek máty

Citrón je ideální použít bio celý se slupkou, pokud se nám nepodaří sehnat ten v bio kvalitě, vymačkáme do nápoje pouze šťávu (nebo ho oloupeme, aby se do vody neuvolňovaly pesticidy a jiné látky z kůry, to samé platí pro okurku. Tu v ne bio kvalitě oloupeme a ideálně do vody nastrouháme).

Podpora metabolismu

Na dva litry vody budeme potřebovat:

  • Jedno celé jablko
  • Pět ruliček celé skořice

Není skořice, jako skořice. Vše o ní si můžete přečíst v našem předchozím článku. Má výrazné antibakteriální účinky, ale významně také podporuje metabolismus a trávení. Jablka jsou zase nabitá vitamíny, zvlášť jejich slupky jsou plné silných antioxidantů (jako je například vitamín C).

Proti nadýmání

Na dva litry vody budeme potřebovat:

  • Půlku okurky
  • Půlku citrónu
  • Několik snítek máty
  • Cca 5 cm kořene zázvoru

Tady je maximálně vhodné nastrouhat a ráno přecedit, i když s krájením na menší kousky chybu neuděláme. Nadýmání není příjemná věc a trpí jí mnoho z nás. Dezinfekční účinky zázvoru na naši trávicí soustavu jsou legendární, stejně tak máty, a zbytek (stejný, jako ingredience k očistě pleti) zase pročišťuje naše střeva a zásobuje nás vitamíny.

Na hubnutí

Na dva litry vody budeme potřebovat:

  • Jednu okurku
  • Polovinu grepfruitu

Grepfruit je zázrak pro naši imunitu, detoxikaci, má dokonce protirakovinné účinky. Má ale i své stinné stránky. Pokud se rozhodnete zařadit grepfruit do svého pravidelného jídelníčku, rozhodně si přečtěte tento článek. Dozvíte se, jak účinné látky grepfruitu interagují s některými léky a jaké potíže vlastně jeho konzumace může způsobit. Takže grepfruit ano, ale opatrně!

Tipy Mimibazaru

  • Na tento způsob přípravy ochucené vody se doopravdy vyplatí nakoupit bio ingredience. Jedině tak se nebudeme muset zbavovat slupky, která je často zdrojem bohatším na živiny než samotný plod.
  • Jak získat z citrónu naprosté maximum? Už jste slyšeli o výhodách, které máme z toho, když ho zamrazíme? I o tom píšeme ve speciálním článku o mražených citrónech.
  • Proč vlastně namáčíme? Určitě jste už slyšeli, že dlouhodobým působením vody se aktivují v živých potravinách enzymy, které pomáhají vstřebávání jejich účinných látek. I proto je vhodné si například přes noc namáčet semínka, pokud si je ráno přidáváme do smoothies, a podobně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie