Zobrazit přihlášovací formulář

Ananasová voda jako lék na spoustu neduhů

  • Publikováno:
Ananasová voda jako lék na spoustu neduhů

Ananas je ovoce, které má mnoho z nás spojené spíše s kompotem nebo džusem, než s jeho čerstvým stavem. A to je velká škoda. Kompotováním se totiž ztrácí až magické účinky ananasu na naše tělo a zůstává „jen“ vynikající chuť, i když často trošku nadbytečně oslazená. Pokud ale přistoupíme na občasnou koupi čerstvého a zralého ananasu, nemusíme ho jen pojídat večer u televize, ale můžeme s ním doslova čarovat.

Ananas totiž obsahuje mnoho živin, které jsou ve vynikajícím poměru a slušné koncentraci. Kromě vitamínu C, důležitého antioxidantu, který je pro naši imunitu i zdraví vlastně nezbytný, obsahuje také enzym zvaný bromelin. Ten je takovou ananasovou specialitou, štěpí totiž bílkoviny, pomáhá od otoků a ulevuje od bolesti, má obecně protizánětlivé vlastnosti a napomáhá lepšímu hojení ran. Stejně tak účinkuje při infekcích močových cest, které společně s enzymem trypsinem čistí. Stejně tak bojuje proti nežádoucí mikroflóře ve střevech, upravuje zažívání a pomáhá trávení (i rozkládání tuků).

Ananasová voda – proč a jak?

Výluh z čerstvého ananasu má oproti jeho konzumaci v celku nebo jako šťávy mnoho výhod. Když necháme čerstvý ananas ve vodě dostatečně dlouho „louhovat“, nabere do sebe voda většinu jeho prospěšných látek, ale s minimem cukrů. V tekuté podobě a nerozptýlené trávením sacharidů tělo látky obsažené ve vodě mnohem lépe a rychleji vstřebá, než jak by tomu bylo, kdybychom jedli ananas celý. Jedinou nevýhodou je to, že přijdeme o vlákninu, která je v plodu ananasu obsažená.

  • Jeden čerstvý, zralý ananas
  • 1l vody
  • 5 lístků čerstvé máty

Postup není nijak složitý. Ananas oloupeme a rozkrájíme na malé kousky  - čím menší, tím rychleji se živiny vstřebají do vody. Dáme do džbánu s jedním litrem vody, přidáme mátu a necháme v lednici alespoň pět dní. Po pěti dnech můžeme začít s konzumací – hezky každý den na lačný žaludek, stačí necelé deci. A můžeme začít čerpat blahodárnou sílu ananasu.

  • Tip Mimibazaru. Čím zralejší ananas vybereme, tím lépe uděláme. Mnoho lidí má problém s konzumací ananasu, protože dráždí, až leptá sliznici ústní dutiny, dokonce ani zubní sklovina není v v bezpečí. Je to zvýšeným obsahem silných kyselin, které obsahují nezralé plody ananasu, čím zralejší, tím méně kyselin a tím více bromelinu. Jak poznáme zralý ananas? Celkem snadno – existují dva způsoby. Zapomeňte na mačkání a zjišťování, jak je plod měkký/tvrdý. První variantou je zkusit vytáhnout jeden z menších lístečků na „stopce“ ananasu. Čím je ananas zralejší, tím snáze jde lístek utrhnout. Dalším způsobem je očichání –zralé ananasy voní mnohem intenzivněji než ty nezralé. Jenom pozor – pokud vyberete doopravdy zralý ananas, měli byste jej spotřebovat téměř okamžitě. Velmi záhy totiž začnou plesnivět!

A proč tedy ananasovou vodu pít?

  • Pomáhá proti zánětům, otokům a napomáhá hojení. Působí jak preventivně, tak nápravně, ananasová voda může mírnit projevy chronických zánětlivých onemocnění, jako je například artritida.
  • Pomáhá s hubnutím – ananas štěpí tuky a významně zlepšuje naše trávení. Působí také jako prevence zadržování vody v těle, má totiž nezanedbatelné diuretické – močopudné – účinky.
  • Zácpa, průjem? Na téměř veškeré neduhy se zažívacím traktem působí ananasová voda jako zázrak. Upravuje střevní mikroflóru a odkyseluje žaludek.
  • Pomáhá při problémech se štítnou žlázou, bromelin, ale též obsažený jód, napomáhají jejímu správnému fungování.
  • Místo iontového nápoje. I tak se dá ananasová voda využít. Obsahuje totiž spoustu vitamínů a minerálů (především draslíku), které nám dohromady pomáhají udržovat potřebnou hladinu elektrolytů v těle.
  • Podle některých studií je bromelin účinný také jako prevence vzniku některých typů rakoviny, stejně účinně pomáhá jako doplněk navazující léčby.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

fifa3 14. 2. 2018, 21:46
po 5ti dnech louhování ovoce, které obsahuje dost cukru, z toho bude spíš ananasový kvašák... ale jo, na zácpu to zabere určitě, následně by člověk mohl i krátkodobě zhubnout, po důkladném pročištění... :-D

Kategorie