Zobrazit přihlášovací formulář

Kdy je zánět močových cest doopravdy závažný

  • Publikováno:
Kdy je zánět močových cest doopravdy závažný

Zánětem močových cest jsou nejvíce ohroženy ženy sexuálně aktivní a ty postmenopauzální. Vše je způsobeno změnami pH a poměrem dobrých a špatných bakterií, což zahrnuje i další skupinu žen, která je velmi často postižena častými záněty močových cest – ženy s diabetem. Kdo se s takovým zánětem někdy potýkal, ví, že to není žádná legrace. A kdo se s nimi potýká chronicky, s každým náznakem přicházejícího diskomfortu běží do lékárny pro odzkoušenou léčbu. Jaké jsou příznaky závažného zánětu, které bychom doopravdy měli znát?

Drtivá většina zánětů močových cest je způsobena bakterií Escherichia coli, který se normálně nachází v našem tlustém střevě. Může putovat tělem na jiná místa, takže zánět nemusí souviset s nedostatečnou hygienou, rozhodně tedy ne nutně. Co je ale potřeba vědět je, že bez pitného režimu se neobejdeme. Ten totiž slouží jako přirozená dezinfekce a mechanické odplavování bakterií, protože téměř všechny záněty močových cest vznikají vzestupně – od ústí močové trubice dále. Abychom tedy zabránili jejímu rozšíření do dalších částí močového ústrojí, musíme proplachovat, proplachovat, proplachovat (tedy pít, pít, pít).

  • Ale pozor – rozhodně bychom se měli vyhnout kofeinu, sladkému pití, pití s bublinkami a citrusovým šťávám. Všechno toto infekce spíše živí, než aby nám to proti nim pomáhalo. Co naopak pomůže? To se můžete dozvědět v našem článku o domácí léčbě zánětů močových cest.

Příznaky závažného zánětu

Neboli moment, kdy (byť máte domácí léčbu těchto zánětů podchycenou), by nebylo od věci navštívit lékaře.

  • Jak je to s prochladnutím? Všichni máme v hlavách spojnici – zánět močových cest = prochladnutí. Není tomu tak, prochladnutí nezpůsobí zánět močových cest, pouze oslabí naši imunitu natolik, že si tělo nebude umět s infekcí poradit samo.

Bolest, pálení a řezání při močení. Zvlášť pak v jeho závěrečné fázi, kdy je proud moči menší. Pokud vás ale bolest zastihla jednou za den a poté už ne, pravděpodobně se jedná o případ, kdy tělo infekci porazilo a vyplavilo – a my se tak nemusíme obávat. V takových případech je dobré posílit pitný režim, abychom se bakterií z trubice zbavili poctivě. Pokud bolest přetrvává a přetrvává dny, rozhodně vyhledejte lékaře.

Musíme HNED. I když víme, že z toho nic moc nebude, protože jsme byli před chvilkou, nutkání na WC je silnější než my. Pokud máte problémy se zánětem, cítíte potřebu na záchod vlastně neustále – v takových případech jsou bakterie z močové trubice na nejlepší cestě k tomu plně zasáhnout močový měchýř.

S tím souvisí také nulová úleva. Časté cesty na záchod a minimální úleva jsou neklamným znakem pokročilé infekce močových cest. V takovém případě je nejlepší pít až nadměrně, aby tělo mělo pořád co vylučovat, a tedy i pořádně vyplachovalo močové ústrojí.

Zakalená nebo jinak nenormálně moč. Všechno, co zahrnuje něco jiného, mimo spektrum žluté po bezbarvou, může být důvod k obavám. Zakalená, hnědá nebo červená (s krví) moč je příznakem infekce. Než ale zpanikaříte, zamyslete se, co jste v posledním dni jedli – červená řepa a některé jiné potraviny mohou způsobit růžové, oranžové nebo červené zabarvení moči, ale v takovém případě je barva jen na chvíli a není přítomná bolest.

Zápach. Moč při zánětu močových cest nezřídka páchne, a to velmi intenzivně a pronikavě (takže se nemusíte sklánět k míse, abyste to otestovali). Tento pach ale také, stejně jako zabarvení, mohou způsobit některé potraviny – především káva a chřest. A stejně jako u zabarvení, pokud pach je přítomen jen jednou nebo dvakrát, pravděpodobně není třeba se obávat. Pokud je ale pach spojený se zabarvením a bolestí, není proč váhat.

Tlak, křeče, bolesti podbřišku, bolest zad. Tyto symptomy každá žena velmi snadno přehlédne, protože jakékoliv bolesti podbřišku většinou spojujeme s hormonálními záležitostmi. Jsou ale zásadní, když přijde na diagnostiku u lékaře. Nepodceňujte je!

Extrémní únava. I když je naše tělo zasaženo v oblasti močového ústrojí, je to infekce, která vyvolává imunitní reakci. Produkce bílých krvinek může způsobit extrémní únavu a vyčerpání, protože tělo bojuje. Pokud se pár dní nemůžete zbavit zívání a ne a ne si doodpočinout (a k tomu jste zaregistrovali jiné příznaky zánětu), promluvte si s lékařem.

Horečka. Pokud dojde zánět do stádia, kdy je rozšířený (případně i na ledviny), objeví se průvodní jev jako u každého jiného rozsáhlého zánětu – horečka. V takovém případě už neexistuje výmluva a je třeba lékařská pomoc.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie