Zobrazit přihlášovací formulář

Odvrácená strana vody s citrónem

  • Publikováno:
Odvrácená strana vody s citrónem

Obrovský boom popularity, pokud chceme zhubnout a být zdraví, měli bychom se prolévat vodou s citrónem – ideálně od rána až do večera. Citrón dodá ideálně v teplé nebo vlažné vodě našemu tělu protirakovinně působící antioxidanty a zásobí nás zázračným vitamínem C, který nám dodá energii, posílí imunitu. Navíc nahradíme cukrem naládované ochucené minerálky nebo limonády. No není to skvělé? Mnoho z nás si tak navyklo pít vodu s citrónem jako hlavní součást pitného režimu. Co nám ale nikdo neřekl?

„Je to moje rutina. Přijdu do práce, napustím si jedenapůllitrový džbán vody, vymačkám do něj jeden citrón, někdy přihodím mátu, pokud ji mám. A popíjím celý den. Je to taková pochoutka, nemám chuť na sladké ani po obědě. Navíc mi připadá, že má dobrý vliv na moje trávení, tak nějak se cítím méně nafouklá, když piju citrónovou vodu.“

Anna, 31

Stejně jako paní Anna i mnoho dalších z nás pije vodu s citrónem, protože obyčejná voda je nuda a protože je to zdravé. A protože pomáhá se spalováním tuků. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Citrónová voda má svých odvrácených stran více než dost.

Pálení žáhy

Citróny jsou kyselé, to není žádná novinka. Soustavné popíjení kyselé vody může způsobovat záchvaty pálení žáhy, popřípadě bolesti níže, které způsobuje gastroezofageální reflux. Paradoxem je, že velmi záleží na tom, jak se jinak stravujete – jakou máte jinak kyselost žaludku. Kyseliny obsažené v citrónech jsou slabé a paradoxně se umí chovat zásadotvorně, jednorázově tedy umí pomoct při akutním záchvatu pálení žáhy. Když ale budeme svůj jícen a žaludek vystavovat těmto kyselinám neustále, může se nám pálení žáhy objevovat častěji. Citrón totiž leptá sliznice, být chemicky působí v žaludku jinak – na podporu tvorby žaludečních kyselin.

  • Citrusy obecně nejsou k žaludku moc přívětivé. Vévodí jim ale grepfruit. Jak umí zavařit našemu zdraví, jak společně působí například s léky a proč bychom si měli dobře rozmyslet, kolik ho jíme, se můžete dočíst ve speciálním článku.

Narušení zubní skloviny

Kyselost nedělá dobře ani naší pórovité zubní sklovině. Zapustí se do každého póru a postupně ho svými leptavými účinky rozšiřuje. Byť se bavíme o mikroskopické oblasti, může to vést ke zvýšení citlivosti zubů i k objevení nových zubních kazů. Navíc pokud si po vodě s citrónem nevypláchneme pusu, kyselost na zubech zůstává celou dobu a páchá škodu dál.

  • Pokud pijete jakékoliv nápoje s obsahem citrusů, měli byste alespoň půl hodiny po konzumaci vydržet a nečistit si zuby. Mechanické obroušení zubním kartáčkem by totiž mohlo způsobit, že si sedřeme více zubní skloviny (narušené kyselostí citrusů), než by bylo nezbytné.

...nuda

Pokud pijeme vodu s citrónem proto, že pití čisté vody je nuda, asi už jsme přišli na to, že nuda je cokoliv, co opakujeme dostatečně dlouho. Voda s citrónem sice naše chuťové buňky dráždí, ale to se povede i těmto dalším devatenácti receptům. Pokud pijete vodu s citrónem pro její zdravotní účinky, můžete vyzkoušet i tyto další nápady, jak pomocí pitného režimu prospět zdraví. No a pokud chcete nápoj, který zrychluje metabolismus a pomáhá hubnutí, zkuste zelený čaj.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

hudecekk 30. 3. 2018, 20:40
|:o)

Kategorie