Zobrazit přihlášovací formulář

Jak chytré telefony ovlivňují naše zdraví?

  • Publikováno:
Jak chytré telefony ovlivňují naše zdraví?

Ano, jsme díky nim mnohem výkonnější, rychlejší a dostupnější, všechno je víc efektivní a my jsme se s nimi sžili tak, že si vlastně už ani nevzpomínáme, jaké to bylo, když neexistovaly. Pomineme teď skutečnost, že funkce chytrých telefonů nám život nejen usnadňují, ale taky nám z něho ubírají drahocenný čas, a soustřeďme se na fakt, jak chytré telefony ovlivňují naše fyzické zdraví.

Slyšeli jste o syndromu FOMO? Fear of missing out syndrom je jen jedním z novodobých stavů, ke kterým nás chytré telefony (a vůbec moderní technologie) můžou přivést. Více si o něm můžete přečíst zde. To ale zdaleka není jediná věc, kterou nás telefony ohrožují. Tak pojďme na to.

Bakterie. Mobilní telefon patří k bakteriemi nejzamořenějším věcem denního použití (a jaké jsou další? Přečtěte si tady.) Málokoho z nás ho totiž napadne dezinfikovat, a přitom se na něj lepí každá bakterie, která jde kolem. Naštěstí mají už chytré telefony odolné povrchy, které se velmi dobře čistí, takže sem tam není od věci vzít dezinfekční ubrousek a uvést mobil do zdravějšího stavu.

„Esemeskový krk“. Dávno už nepíšeme jenom sms, pravdou ale zůstalo, že práce s mobilem ovlivňuje naši krční páteř a svaly kolem ní. Díky postupným změnám můžeme cítit bolesti nejen v této oblasti, ale také například v ramenech a/nebo pažích. Měli bychom se naučit ne se k telefonu sklánět, ale naopak zdvihat si ho do pozice, která je pro náš krk komfortnější. A rozhodně si kontrolovat, jak často a v jaké pozici hlavu držíme.

Zablokovaná páteř. Ta krční. Tento nešvar nás provází pravděpodobně od samotného vzniku telefonu, čím více je ale používáme, tím je to horší. A čím jsou tenčí, tím hůř taky. Řeč je o pozici, kdy si telefon při hovoru přidržujeme u ucha ramenem. A to nezřídka končí hezkou blokádou nebo svalovým spasmem.

...a řízení. Kdo nezažil, neuvědomí si. Psaní textových zpráv nebo telefonování za jízdy je extrémně nebezpečné. Každé z trošku jiného důvodu – zatímco u textových zpráv se proste a jednoduše nedíváme tam, kam bychom měli, telefonní hovory zase zaměstnávají mysl a jednu ruku na plný výkon. Obojí vede k enormně zvýšenému riziku havárie z nepozornosti. Není to legrace.

  • Mobilní telefony ale podobně ovlivňují i chodce. Pár vteřinová nepozornost při psaní textové zprávy nás může stát i život. Vejdeme do cesty, aniž bychom se rozhlédli, zakopneme, spadneme, do někoho nebo něčeho vrazíme. Možná se to zdá úsměvné, ale zdaleka ne každá taková nehoda je k pousmání ve virálním videu.

Surfování po nocích. Kromě toho, že si odkládáme spánek samotnou činností, znekvalitňujeme si ho vystavováním se modrému světlu. To ovlivňuje hormonální hladiny, které nás za běžných okolností ukolébají ke spánku. A když je spánku málo, děje se kde co. Jak poznáme nedostatek spánku? Přečtěte si zde.

Bolavý palec. Tolik rozšířené psaní zpráv nám postupně ovlivňuje i palec. Přece jen je pro něj trávení času v takové poloze dost nepřirozené a držení smartphonů není zrovna dlouhodobě ergonomické. Bolí klouby, bolí okolí (protože si utlačujeme nervy).

  • A když už je řeč o nervech. Dlouhodobé přetěžování ruky používáním mobilního telefonu nám je může pěkně pocuchat. Často totiž děláme jednu věc – když píšeme, čteme nebo jen tak surfujeme (nebo pracujeme, samozřejmě), ruku s telefonem si opřeme o loket. A to může zapříčinit dlouhodobé utlačení tudy vedoucích nervů – což ucítíme mravenčením v malíčku. V takovém případě je to jasné znamení, že máme loket ohnutý a zatížený už moc dlouho.

Interference. Chytré telefony mohou díky svým síťovým funkcím rušit nebo jinak kolidovat s ostatní elektronikou (jenom si uvědomte, jak začne prskat rádio, když kolem letí hovor nebo sms). Na tom by nebylo nic dramatického, pokud by telefony neovlivňovaly funkce například pacemakerů, implantovaných defibrilátorů nebo naslouchátek.

Omyly, nepozornost. Narušení pozornosti není nebezpečné jen pro řidiče nebo chodce. Když se týká profesí, které by měly být maximálně soustředěné na to, co dělají, může dojít i k vážnému zanedbání. Mluvíme například o lékařském personálu, pomáhajících profesích nebo také například povoláních, kde se pracuje s čísly a tabulkami.

Jak blízko, tak daleko. Chytré telefony a internet nás sice spojily s lidmi, kteří jsou od nás daleko, oddalují nás ale od lidí, kteří jsou blízko. Jen se rozhlédněte kolem sebe a uvidíte, kolik párů sedí v restauracích sice spolu, ale každý se svým telefonem, kolik rodinných oslav přichází o členy, když si místo toho, aby si užívaly „tady a teď“, píšou s jinými nebo projíždí sociální sítě. I když si telefon položíme na viditelné místo v situaci, kdy mluvíme se svými blízkými, naše pozornost vůči nim upadá. Na úkor chytrého telefonu.

  • Naše telefony možná jsou chytré. Ale jako chytří jsme my? Snad natolik, abychom se jimi nenechali jen ovládnout, ale ani fyzicky poškodit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie