Zobrazit přihlášovací formulář

Když se plánuje těhotenství

  • Publikováno:
Když se plánuje těhotenství

Někdy není těhotenství právě překvapení, ale produkt systematické práce. Každá snaha, kterou vyvineme pro to, abychom co nejsnáze otěhotněli, se počítá. Protože můžeme vytvořit co nejlepší podmínky nejen pro početí, ale také pro průběh těhotenství, porodu, šestinedělí a vůbec celého toho období, které je pro maminku i celou rodinu sice krásné, ale doopravdy náročné. Co všechno máme ve svých rukách? Jak si můžeme pomoct?

Do formy! Pokud jsme někdy uvažovali o tom začít, pokračovat nebo intenzivněji cvičit, je před plánovaným otěhotněním ta nejlepší doba. Protože těhotenství a porod (a koneckonců celý čtvrtý trimestr) jsou velmi fyzicky náročné. A připravovat se na fotbalový zápas tím, že budeme co nejvíc odpočívat, nám asi taky nepřijde jako nejlepší strategie. Vhodné je kombinovat jak posilovací cvičení, tak kardio. Jedno nám dá sílu, druhé výdrž. A obojí budeme potřebovat.

Výživa. Čas se krátí a my budeme za chvíli toužit po zmrzlině s cibulí, bramborové kaši s hroznovým vínem nebo jiných těhotenských chuťovkách. Právě teď je ta správná doba pro to, abychom dali tělu to, co potřebuje. A to jsou bílkoviny, vápník, kyselina listová, dobré tuky a tak dále. Takže maso, ořechy, zelenina, ovoce, semínka a podobně. Pokud je to těžké, zkuste zapojit partnera. A rozhodně se vyhněte prázdným kaloriím a nezdravým jídlům. Aspoň na chvíli.

Kyselina listová. Je důležitá nejen pro početí, ale také pro správný vývoj plodu. Najdeme ji v mnoha potravinách, především pak v zelené (listové) zelenině, ale také v citrusech nebo luštěninách, ale pro tyto potřeby se mnoho žen rozhodne pro doplněk stravy.

Váha. Pozor na ni. Moc málo je komplikace a moc hodně taky. Příliš nízká váha může být na překážku otěhotnění, příliš velká taky – ale zároveň se můžou s větší pravděpodobností dostavit komplikace, jako jsou vysoký krevní tlak, cukrovka nebo dlouho trvající porod... a to přece nechceme.

Prohlídka u doktora. Zajděte si na preventivní prohlídku k lékaři. Svěřte se mu s plánovaným těhotenstvím, společně pak sestavíte plán vyšetření, vitamíny, léky, pokud nějaké berete, a tak dále.

Navštivte zubaře. Protože všichni víme, co těhotenství a kojení se zuby umí udělat, jakou škodu napáchat. Do těhotenství by se měla každá žena pustit s chrupem v co nejlepším možném stavu. Protože jinak to bude bolet. A na léky na bolest můžeme na dlouhou dobu zapomenout, takže...

Opatrně s kofeinem. Během času, kdy plánujeme těhotenství, bychom si měli snížit nebo úplně odepřít stimulanty, které máme v kávě, čajích nebo energetických nápojích. Pokud jsme zvyklí na kávu, můžeme zkusit přejít na bezkofeinovou, popřípadě ji omezit na jednu malou kávu poránu. Stejně tak může neplechu nadělat černý nebo zelený čaj. Na bylinky není vhodné přecházet, protože některé z nich můžou fungovat kontraproduktivně, ale pokud to nebudeme přehánět, bude to v pořádku.

Kouření? To snad už ani nemusíme připomínat. Nejen, že může způsobit potíže vůbec otěhotnět, ale v těhotenství způsobuje potíže jako předčasný porod, nízkou porodní váhu nebo dokonce může způsobit i potrat. Před plánovaným těhotenstvím by měli přestat kouřit oba partneři, jak kvůli prostředí, ve kterém se pohybují, tak kvůli správnému fungování těla (může negativně ovlivnit i mužskou plodnost).

Alkohol? Písnička stejná, jako kouření. Alkohol není zdravý a v současném i plánovaném stavu bychom se nezdravým věcem měli vyhýbat. Alkohol může způsobovat problémy s početím, ale v těhotenství taky zvyšuje riziko různých defektů. Není třeba panikařit, pokud jsme měli pár skleniček ještě předtím, než jsme tu radostnou novinu zjistili. Ale jakmile to víme, měli bychom se od alkoholu držet dál.

Rozpočet. Ne všechno se musí nutně týkat našeho těla. Miminko není levná záležitost, už jenom těch plen, co dítě spotřebuje. Pak je třeba pořídit a zařídit spoustu věcí, navíc se často sníží příjem rodiny o maminčin plat. Takže pokud plánujeme, měli bychom myslet i na tuto oblast. Není to romantické, ale zato velmi, velmi užitečné.

Benefity, přídavky, nároky. Pokud se chystáme založit rodinu, je dobré si zjistit, co to bude pro nás znamenat v pracovní a sociální sféře. Není od věci zkonzultovat věci s finančním poradcem, se sociální správou, s pracovním úřadem, s vedoucími a šéfy. Také je dobré spočítat si náklady a případné příspěvky, na které můžete mít nárok. Někdy o spoustě věcí jenom nevíme – a proto je nemáme.

Čas na to, co jsme vždycky chtěli. Mateřství i rodičovství je ta nejkrásnější věc na světě. Ale nalijme si čistého vína – je také dost omezující a náročná. Pokud tedy máme s partnerem vysněnou dovolenou, zážitek, který společně chceme mít, čas a způsob jeho využití, který se líbí „nám dvěma“, je to tak trošku teď, nebo nikdy (nebo později, nebo s dětmi). Takže pokud do něčeho doopravdy chcete jít, jděte!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie