Zobrazit přihlášovací formulář

Jak (téměř) zastavit čas

  • Publikováno:
Jak (téměř) zastavit čas

Může nám byt dvacet, třicet, nebo klidně šedesát, ale to, jak se cítíme (a často také jak vypadáme) není úplně jenom dílem data našeho narození. To, jak mladistvě působíme, je odrazem všech možných faktorů, od stavu naší psychiky, přes životosprávu, až po to, jak se staráme o zevnějšek. Když je nám čtyřicet a cítíme se na sedmdesát, asi to nebude to pravé ořechové. Jak nakrmit svou duši a tělo, aby z nás mladistvost byla cítit na sto honů?

Mládí a mladistvost není jedno a to samé. Mládí se časem nutně vytrácí, ale nikde není psáno, že musí i mladistvost vyletět oknem. A i když se rozhlédnete po okolí, zjistíte, že mladistvost zdaleka není výsadou mladých lidí (a její nedostatek je velmi, velmi smutný). Jak se tedy poprat s časem?

Trávit čas s přáteli. Přátelé jsou jediní lidé v našich životech, ke kterým nás neváže žádná povinnost. Jsou v našem životě a my v jejich čistě pro radost, dobrovolné sdílení životů, trápení, úspěchů a všeho, co se rozhodneme – ne, co musíme. Efekt, který na náš život mají, je veliký – od práce, po partnery, volný čas nebo zájmy. Čas strávený s nimi je plný, důležitý i zábavný. Slepičí polévka pro duši.

Buďte kreativní. A to vůbec neznamená, že musíte mít talent. Vyjadřovat se neexaktním způsobem, tancem, zpěvem, malováním, psaním, hraním... je vynikající způsob, jak se odreagovat a mít pocit, že jsme něco vytvořili. Pokud jste vždycky toužili něco z umělecké oblasti vyzkoušet, jděte do toho. I kdyby to mělo být „jenom“ hraní společenské hry, kde je třeba pantomima. Mozek si aktivizujete úplně novým způsobem.

Opatrně s make-upem. Teď z trošku přízemnějšího soudku. Skoro každá žena to s make-upem přehání nebo používá nevhodný. Když na sobě máme make-upu hodně, má to dvojí a velmi paradoxní efekt. Často vypadáme o hodně starší, ale zároveň tak, že se svůj věk snažíme maskovat. Investujte do poradenství, nechce si vybrat ten pravý make-up a zkuste to jenom s upraveným obočím, řasenkou a leskem na rty. Ušetříte nejen peníze, ale také čas.

Cvičit, cvičit, cvičit. Nejen duše, ale i tělo potřebuje péči. Správně cvičení nemá žádná proti, jenom samá pozitiva. Pomáhá nám udržovat metabolismus, vyplavuje endorfiny, lépe se nám spí (a víme, jak moc je spánek důležitý), cítíme se lépe, vypadáme lépe a myslíme lépe. Držíme si od těla spoustu onemocnění – od cukrovky po onemocnění kardiovaskulárního systému. Důležité slovo ale zaznělo – správně. Nikdo nejsme položka v tabulce, každému bude tělesně i mentálně vyhovovat něco jiného. Zkoušejte, nechte si poradit, inspirujte se, objevujte.

Ochrana pokožky. Kůže nás může pěkně zradit, když přijde na věk. Když se o ni nestaráme, nejen, že ho prozradí, ale může si klidně i přisadit. Chránit se před sluncem je povinností každého, kdo si chce mladistvý vzhled udržet co nejdéle. Nemusíme to tolik přehánět, přece jen se na slunci vytváří tolik potřebný vitamín D, ale tváře, (uši), dekolt a ruce bychom rozhodně neměli zanedbávat, když přijde na SPF. Pokožka na slunci vadne, ztrácí pevnost, stává se tenčí a můžeme podpořit tvorbu pigmentových skvrn. Léto je za dveřmi!

Učit se něco nového. Neustále sami sebe vystavovat výzvám – a to jak mentálním, tak fyzickým. Chcete se naučit nový jazyk? Zajímá vás malování, historie, fyzika? Jenom zapátrejte ve svém okolí a zjistěte, jaké máte možnosti. Skvělým nápadem je tanec, klasický, latinskoamerický, jakýkoliv... Socializace, pohyb, zábava a ještě k tomu neustálé učení.

Nekuřte. Doopravdy. Kouření způsobuje vrásky, protože stahuje cévy a brání tak pořádnému prokrvení pokožky, a tedy také jejímu zásobení živinami. A také způsobuje rakovinu, onemocnění plic, kardiovaskulárního systému a mnoho dalších zdravotních komplikací. A ty nám nejen že nepřidají na vnější kráse, ale taky z ní udělají to poslední, o co se budeme starat. Protože budeme mít mnohem, mnohem větší problém.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie