Zobrazit přihlášovací formulář

Zdravý jídelníček ještě zdravější aneb Ty nejlepší kombinace

  • Publikováno:
Zdravý jídelníček ještě zdravější aneb Ty nejlepší kombinace

Když se řekne ideální kombinace jídla, asi si představím třeba steak a hranolky, omáčku a knedlík nebo třeba čočku a ocet. Ale párování některých jídel dohromady může přinést nejen potěšení z lahodících chutí, ale také mnoho dobrého pro naše zdraví. Protože spousta vitamínů a minerálů nepůsobí jen sama o sobě, ale zejména, když jsou v kombinaci s ostatními. Živiny tak mohou mít synergický efekt, když jsou podávány ve správné kombinaci, naopak si efekt taky můžeme sabotovat, pokud jsou kombinace nevhodné. Nebo třeba žádné.

Asi víme, že antibiotika bychom neměli konzumovat s mléčnými výrobky, protože vápník tvoří s účinnými látkami v žaludku pevné vazby, takže se látky nevstřebávají. Že hořčík není, co by mohl být, bez draslíku, draslík bez sodíku, vitamín D bez vápníku... a tak dále. Látky se navzájem podporují v účinnosti (nebo účinnosti naopak brání), takže je fajn vědět, co jíst dohromady, aby byl efekt co nejlepší.

Libové hovězí a brokolice. Jde nám tedy spíš o kombinaci zdroje bohatého na železo (tedy maso nebo například luštěniny) s potravinami bohatými na vitamin C. Vitamín C totiž pomáhá tělu vstřebávat železo, kterého máme v populaci čím dál tím větší nedostatek. Nejvíce ohrožené jsou pak zejména ženy. Propracovat se můžeme i k chudokrevnosti a jiným projevům. Jak se nedostatek železa může projevovat, si přečtete v jednom z našich minulých článků.

Rajčata a avokádo. Zase – jde nám o kombinaci látek lykopenu, červeného barviva obsaženého v rajčatech, a zdravých tuků, které nám pomáhají ho vstřebat. Co všechno má na svědomí čarovný lykopen, to si můžete přečíst v dřívějším článku, který jsme jemu a rajčatům věnovali.  

Ořechy a banány. Máte v jídelníčku arašídové, mandlové nebo jiné, ořechové máslo? Jestli ne, tak je na čase to zvážit. Tělo totiž potřebuje především cukry, tuky a bílkoviny. Když si uděláte koktejl z banánu, arašídového másla, tvarohu a mléka nebo vody, získáte velice lahodný zdroj všech těchto makroživin najednou.

Tuňák a kadeřávek. Tady nám jde především o kombinaci, která je esenciální pro zdravé zuby, nehty a kosti. Vitamin D a vápník. Vitamín D, když ho získáváme z potravin, je nejvíce obsažen právě v rybách ze studených moří (tuňák, losos, makrela), kadeřávek je zase výborným (a s rybami kombinovatelným) zdrojem nejen vápníku. A když už jsme u toho vitamínu D. Víte, proč je tak důležitý? Můžete si přečíst tady. A jak poznáme jeho nedostatek zase tady.

Jablka a borůvky. Ovoce obsahuje různé fytochemikálie, tentokrát nám jde především o antioxidanty, které chrání naše tělo před volnými radikály a vším, co způsobují. Existují studie, které nás přivádějí k myšlence, že raději než jíst jeden druh ovoce, je lepší namixovat si jeho varianty – a ideálně do všech zapojit jablko (kvůli obsahu vitaminu C). Zajímavé je, že pro to, aby se nám vitamin C dobře vstřebával, je dobré kombinovat ho s kvercetinem, flavonoidem, který nejen působí jako pomocník při vstřebávání, ale také jako mírní alergické reakce, zlepšije spánek, mírní projevy cukrovky a tak dále. Bohužel, nejvíce se ho nachází v červené cibuli. Což je špatná zpráva pro kombinování s ovocem, ale se zeleninou bohatou na „céčko“ je to trefa do černého.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie